Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Svetislav Pešić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Pešić: Razlog pobede? Tim, tim, tim! Dolazim iz kraja gde je biti emotivan - imidž

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.09.23. | 14:11

"Najveća radost mi je da vidim igrače kako daju sve jedni za druge"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Srbija je u polufinalu Mundobasketa, Srbija je na korak do medalje o kojoj sanja poslednjih šest godina!

Izabrane vesti

Preskočili smo prvu veliku prepreku u vidu Litvanije, sada nam ostaje da sačekamo pobednika duela između Slovenije i Kanade koji se igra u sredu, pa da se polako pripremamo za sam vrhunac najvećeg planetarnog takmičenja!

Srbija je održala čas košarke u svom prvom nastupu na parketu dvorane "Mall of Asia", Litvanci su na kraju mogli samo da priznaju poraz i pruže ruku boljem od sebe. A to Srbija definitivno jeste bila danas.

"Čestitam svom timu na pobedi, velika i važna pobeda. Pre svega sjajna utakmica našeg tima, pogotovo protiv tako jakog tima kakav je Litvanija. Moramo da im damo poštovanje jer su igrali odlično. Ne samo zbog utakmice sa SAD, već od početka. Bili smo spremni da igramo protiv Litvanije ili Grčke, takve su nam projekcije bile od početka. Bilo je teško spremiti ovaj meč. Morali smo da nađemo ovu dozu koncentracije i odbrane kakvu smo pokazali večeras. Kada igraš u klubovima imaš više vremena da se oporaviš, da se koncentrišeš, ali ovako kao što je nama u Manili, jako je teško. Sa dodatnom motivacijom smo odigrali danas, svi za jednog, jedan za sve", rekao je Pešić.

Slaviće se pobeda večeras, već od srede kreće priprema za duel sa boljim iz susreta Slovenija - Kanada.

"Posebno u ovako teškoj situaciji, kada ne možeš da igraš kako hoćeš, moraš da ostaneš tim. Treba da vidiš kako ekipa igra u odbrani, kada se igra odbrana vidi se sve, zajedništvo, energija, koncentracija, sve. Ako zaustaviš Valančijunasa, ako zaustaviš litvanski šut za tri poena, onda je to pokazatelj dobre odbrane. Kontrolisali smo skok, Litvanija je bila najbolji ofanzivni skakački tim na turniru. Sve ovo znači da nam statistika ipak daje nekada prave informacije. Jako smo srećni, ali sutra je novi dan".

Nema dilemu Pešić da je timska košarka donela veliku pobedu.

"Prvo, košarka je timski sport. Ne želim da držim ovde trenersku kliniku, hoću da pričam o košarci. Ovde je bilo mnogo važno naći. Ritam utakmice je jako važan, šta to znači – ne možeš da igraš 40 minuta u tranziciji, niti pozicioni napad. NBA je košarka gde lopta ide, a u Evropi je igra ritma. Nije samo šutiranje za tri poena. Srećni smo što smo poboljšali procente šuta za tri, ali jako je važno menjati ritam, da se igraju različite taktičke varijante. To je ono što želimo u svakoj utakmici. Svakom treneru je potrebno da vidi da svaki igrač gine za svog saigrača kada uđe sa klupe. Večeras smo dobili velikog rivala, imamo veliko poštovanje prema njemu. Motivacija je pomogla da budemo bolji i koncentrisaniji".

Još malo o utakmici...

"Timska pobeda protiv rivala koji takođe igra timsku košarku, to su dosad demonstrirali. Još više se motivišemo kada igramo protiv takvog rivala. Mi smo im oduzeli njihov najveći kvalitet, a to je njihova odbrana. To je put kakvim treba da igramo, trudimo se da tako bude uvek. Mi smo opet napravili protiv fantastičnog tima napravili 25 asistencija. Mi smo najbolji tim u poenima iz tranzicije, dajemo prosečno 25 poena iz kontre. Mi nemamo veličinu, a onda zato mi stalno tražimo načine da iskažemo naše vrline, a da sakrijemo mane. Svako je za svakog večeras dao sve, to je mnogo važno. Tako je bilo i u svakoj utakmici dosad, od priprema do danas. To sada treba da nam pomogne da igramo dalje".

Posle utakmice je bio jako emotivan sa igračima u svlačionici.

"Emotivan sam uvek, dolazim sa prostora gde nam je to imidž. Znam da slavim pobedu, ali mogu da razumem i kada izgubimo. Više slavim način na koji smo došli do pobede, ovo je zadovoljstvo za trenera. To je cilj, a kada to pokažemo kao večeras, ponos je još veći. Sada to treba da pokažemo i u naredne dve utakmice".

Još jednom ističe značaj tima u svemu ovom...

"Možemo da filozofiramo, ali košarka je timski sport, iako živimo u vremenu gde se traže pojedinci, oni se najviše ističu, malo se govori o timskom uspehu. Bez velikih igrača, nema ni velikih timova. Jedan igrač može da napravi, ali i da rasturi ekipu".

Za kraj - o Boriši Simaniću.

"Znate kako, dosta sam emotivan kada je on u pitanju i šta se sve dešavalo. Bila je to katastrofa za nas. Nikom ne bih poželeo da se desi. Od ništa se napravilo svašta, mogli smo da ga izgubimo... Igraš svaki dan utakmicu, pripremaš se... On je krasan dečko, kako baš njega da zadesi. Baš mi je žao. Ali, imali smo baš veliku sreću da je prof. dr Radovanović, vrsni čovek sa nama. Ne znam šta bismo da nije bilo njega. Simanić je izdržao sve, a pored njega je bio Gaga Radovanović. Šta bi bilo da nije bilo njega, ne znam, ali najvažnije je da je on dobro, to je vest dana".



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara