Ilustracija
Ilustracija

Pojačanja iz najboljih evropskih klubova otkrivaju ambicije Zvezde i Partizana: Ko je jači?

Vreme čitanja: 9min | pet. 22.07.22. | 09:20

Večiti su oformili izvanredne sastave s ciljem da se bore protiv najjačih na Starom kontinentu

Ljubitelji košarke imaće šta da gledaju od oktobra kada počne nova sezona. Prvi put od kada se igra novi format Evrolige, Srbija ima dva predstavnika - Crvenu zvezdu i Partizan. Večiti su napravili paklene ekipe krcate kvalitetnim pojačanjima s jednim ciljem - da se porvaju sa svima na Starom kontinentu.

Nekada su beogradski timovi tražili igrače u klubovima koji nisu u žiži javnosti, a sada u Srbiju stižu prvotimci Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Olimpije Milano... Teško je reći da li su večiti ikada bili jači, ali dovoljno je samo pogledati neka od imena koja su stigla u Beograd i zaključiti da će prštati na svim frontovima.

Izabrane vesti

A ko je jači? To je sada nemoguće reći, jer tek treba da se vidi kako će sva ta zvučna imena izgledati kada zajedno istrče na teren. Ali nema sumnje da su navijačka prepucavanja već počela i da su spekulacije o tome ko ima kvalitetniji sastav već standardan repertoar u beogradskim lokalima. Pa da rezimiramo šta je ko do sada uradio...

CRVENA ZVEZDA

Crvena zvezda će bez dileme napraviti zaokret u trenerskoj filozofiji. Dejan Radonjić je napustio Mali Kalemegdan i otišao put Atine gde će sedeti na klupi Panatinaikosa, a na klupu Zvezde seo je mladi stručnjak – Vladimir Jovanović.

Sigurno da želimo da budemo konkurentni u svim takmičenjima. Želimo da oformimo tim koji je kadar „da izađe na crtu“ svakoj ekipi i da ide na pobedu. Sa moje strane, kao trener sigurno da želim da izvučem najbolje iz igrača. Hemija u tom timu će biti izuzetno važna jer je sve usko povezano. Iz dobre atmosfere stvara se pozitivna energija iz koje dolaze dobre igre”, rekao je novi trener Zvezde.

SASTAV CRVENE ZVEZDE

PLEJMEJKERI

Nikola Ivanović (190 cm, 19. februar 1994)

Nikola Topić (198 cm, 10 avgust 2005)

BEKOVI

Stefan Marković (197 cm, 25. april 1988)*

Nemanja Nedović (191 cm, 16. jun 1991)

Branko Lazić (195 cm, 12. januar 1989)

Ognjen Dobrić (200 cm, 27. oktobar 1994)*

KRILA

Džon Holand (196 cm, 6. novembar 1988)*

Stefan Lazarević (200 cm, 20. avgust 1996)

Lazar Gačić (215 cm, 31. januar 2005)

KRILNI CENTRI

Eron Vajt (206 cm, 10. septembar 1992)*

Dalibor Ilić (206 cm, 4 mart 2000)*

Bendžamin Bentil (204 cm, 29. mart 1995)

Luka Mitrović (206 cm, 21. mart 1993)*

CENTRI

Hasan Martin (201 cm, 22. novembar 1996)*

Filip Petrušev (211 cm, 15. April 2000)

Ognjen Kuzmić (214 cm, 16. maj 1990)

NAPOMENA: * mogu da igraju na više pozicija

Sa novim trenerom došla su i nova zvučna imena. Prvi “bum” napravio je Nemanja Nedović. Posle decenije u inostranstvu, eksplozivni bek i reprezentativac Srbije se vraća u crveno-beli tabor da bude lider i verovatno primarna opcija u napadu što je bio i u Panatinaikosu gde je postizao preko 12 poena u proseku u Evroligi.

Posle povratka Nedovića, Zvezda je ozvaničila dolazak Hasana Martina. Novi centar Zvezde je nekada nosio dres Budućnosti, onda i Olimpijakosa. Stameni Amerikanac biće preko potrebno sidro u reketu. Krasi ga izuzetna snaga i skočnost.

Zatim je stigao srčani Džon Holand. Amerikanca dobro znaju svi u Srbiji. Pre svega zbog partije u dresu Burse protiv Partizana u osmini finala Evrokupa. Tada je Holand ubacio trojku za produžetak, a bio je to početak kraja za crno-bele na tom meču koji su izgubili. Samo nedelju dana posle meča u Beogradu, Holand je postao najpopularniji košarkaš Evorkupa zbog neverovatne izjave na poluvremenu meča protiv Cedevite Olimpije.

Istu tu energiju će sada Holand pokušati da prenese na novu ekipu.

Srce sam spreman da ostavim na terenu, stižem sa mentalitetom pit bula. Biću sada ozbiljan, zaista sam vrlo zadovoljan i motivisan da na pravi način nastavim karijeru u Zvezdi, klubu sa renomeom i bogatom istorijom. Velika je stvar biti deo toga. Ne mislim da sam bitan lično ja ili neke moje izjave, već tim, Važno je kako ćemo da igramo kao grupa. Ja sam timski igrač, jedva čekam da sve počne”, rekao je Holand za Mozzart Sport.

Za ojačanje reketa potpisani su Dalibor Ilić, najbolji igrač Igokee prethodnih sezona i Ben Bentil koji stiže iz Milana. Obojica igraju raznovrstnu košarku što će biti potrebno novom treneru Zvezde.

Naravno, nismo zaboravili ni na Filipa Petruševa koji će biti najveća enigma. samo iz jednog razloga. Momak koji je pokupio silne nagrade u koledž košarci, a zatim i pehar MVP ABA lige, prošle sezone je sedeo na klupi u Efesu. Ukoliko Jovanović bude uspeo da pronađe adekvatnu ulogu za Filipa, on bi mogao da bude iks faktor, posebno u napadu sa pozicije centra. U kategoriji enigmi je i Erona Vajt, od koga se prošle sezone mnogo očekivalo. Dobro je i počeo. Ali povreda ga je pošteno omela. Nikada nije uhvatio željenu formu, dok je u samom finišu ABA lige ispao iz rotacije. Sada ostaje da se vidi kakvu će ulogu imati kod novog trenera.

Jasno je da u trenutnom sastavu ekipe neodstaje još jedan plejmejker. Tu je za sada Nikola Ivanović koji je odigrao izvanredno u finišu prošle sezone, ali treba očekivati još jednog američkog internacionalca na poziciji organizatora.

Što se tiče igrača koji dobro znaju šta znači igrati za Crvenu zvezdu, predvodnik je dugogodišnji kapiten Branko Lazić koji je potpisao novi ugovor. Tu su još Stefan Marković čije je iskustvo bilo trofeja vredno u Kupu Radivoja Koraća i ABA ligi, zatim Luka Mitrović, sa neverovatnom mirnoćom na kojoj je Zvezda gradila trofeje i Ognjen Dobrić od koga bi mogao da se očekuje dodatan iskorak. Tu je još Stefan Lazarević i Ognjena Kuzmića. Svi oni bi mogli da budu prevaga na nekom meču kada posebno zagusti.

Od najmlađih snaga tu su Nikola Topić i Lazar Genčić koji će morati pošteno da se znoje na treningu kako bi "ukrali" neki minut u ABA ligi.

Ono što će biti najzanimljivije je videti kakvu košarku će Zvezda igrati. Kod Dejana Radonjića se znalo - sve polazi od odbrane. Sada, na prvi pogled, Zvezda ima napadački potencijal da svakome zatrpa koš, pa na Vladi Jovanoviću ostaje da uklopi sve kockice.

Vladina filozofija jeste takva da bude balansa između odbrane i napada. Neki moj predlog biće mu da u tom smeru i idemo. Treba da se zadrži baza koja krasi srpsku košarku i sve naše ekipe ranije, uz jaku odbranu, veliku posvećenost, čvrstu košarku... Naravno, moramo da vodimo računa i da budemo u modernim tokovima, da igramo napadački. Mislim da ćemo da imamo potencijala za to”, najavio je novopečeni pomoćni trener Marko Simonović u opširnom intervjuu za naš portal.

Podsećanja radi, pored Radonjića koji je u Panatinaikos "poveo" i Nejta Voltersa, Zvezdu su napustili Ostin Holins (Makabi), Dejan Davidovac (CSKA), Nikola Kalinić (Barselona).

Kvota na Partizan da osvoji Evroligu u Mozzart betu je 35.00, a na Crvenu zvezdu 80.00

PARTIZAN

Dolaskom Grka Joanisa Papapetrua, Partizan je kompletirao ekipu. Tako bar nezvanično kažu u Humskoj. Sezona će biti prepuna izazova na svim frontovima, pre svega u ABA ligi i Evroligi u koju su se crno-beli vratili posle osam godina. Zvanično imaju 14 igrača pod ugovorom pred početak priprema zakazaanih za drugu nedelju avgusta. Na prvi pogled, Željko Obradović je unapredio tim na svakoj poziciji u odnosu na prošlu sezonu.

SASTAV PARTIZANA

PLEJMEJKERI

Jam Madar (190 cm, 21. december 2000)

Aleksa Avramović (192 cm, 25. oktobar 1994)*

Dante Egzum (198 cm, 13. juli 1995)*

BEKOVI

Kevin Panter (193 cm, 25. jun 1993)

Danilo Anđušić (195 cm, 22. april 1991)

Gregor Glas (197 cm, 29. april 2001)

KRILA

Uroš Trifunović (199 cm, 5. decembar 2000)*

Joanis Papapetru (206 cm, 30. mart 1994)

Džejms Naneli (201 cm, 14 juli 1990)

KRILNI CENTRI

Tristan Vukčević (209cm, 11. mart 2003)*

Alen Smailagić (208 cm, 18. avgust 2000)*

Zek Ledej (202cm, 30. maj 1994)*

CENTRI

Balša Koprivica (216 cm, 1. maj 2000)

Matijas Lesort (206 cm, 29. septembar 1995)

NAPOMENA: * mogu da igraju na više pozicija

Nove akvizicije su Dante Egzum, Danilo Anđušić, Džejms Naneli i Joanis Papapetru. Četiri nova imena u odnosu na prošlu sezonu. Tim napustili Dalas Mur, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac i Rodions Kuruc.

Kada se pogledaju pozicije, do promena je došlo na plejmejkeru i krilu. Posebno je pozicija tri "apdejtovana". Prošle sezone se mnogo očekivalo od Rodionsa Kuruca, ali vrlo brzo je postalo jasno da se ne uklapa u koncept Željka Obradovića. Sa njim je mesto izgubio i Nemanja Dangibić pa su ova dva igrača bili van rotacije već od marta. Veći deo tereta je izneo Rade Zagorac sa kojim nije obnovljen ugovor.

Sada će na krilu "leteti" prekaljeni evroligaši Naneli i Papapetru. Grk "ne izlazi" iz Evrolige od 2013. godine. Prvo za Olimpijakos, a potom od 2018. za Panatinaikos. Prošle sezone u elitnom takmičenju na parketu je provodio 29 minuta u proseku, s prosekom od 12 poena po meču. Najbolji duel je odigrao protif Fenerbahčea - 21 poen.

“Ono što mi je odmah jasno je da smo popunjeni na svim pozicijama. Imamo raznovrsne igrače koji su pokazali kvalitet tokom godina. Partizan možda nema najveći budžet ili najskuplju ekipu u Evropi, ali sam uveren da možemo da budemo najborbeniji i sa navijačima koji su naširoko poznati. Naravno čeka nas veliki rad, sve će biti proces, ali tako se stvaraju velike ekipe koje mogu da igraju protiv bilo koga“, rekao je Papapetru za naš portal.

Naneli, s druge strane ima i NBA iskustvo, igrao je i u Kini, a dobro je upoznat sa svim zahtevima Obradovića sa kojim je sarađivao u Fenerbahčeu. Prošle sezone je nosio dres Makabija gde je prosečno ubacivao 11 poena.

Pomenuti tandem upravo predstavlja najveću promenu u odnosu na prošlu sezonu pošto su sada crno-beli od najslabije pozicije vrlo verovatno stvorili najjaču.

Ipak, „bomba“ leta je dolazak Dantea Egzuma. Nekada čudo iz Australije kome je predviđana velika NBA karijera prošle sezone sezone u mašineriji Šarunasa Jasikevičijusa navikavao se na Evropu, a sada će Egzum biti deo plana Obradovića da se crno-beli vrate na trofejni put.

Ono što je glavne prednosti Egzuma su izrazit atletski potencijal i sposobnost da igra više pozicija.

"Ideja kada sam došao ovde je da donesem agresivnost. očekujem da igram malo više na poziciji plejmejkera da uposlim saigrače. obožavam da igram u tranziciji, da trčim, da dođem do reketa i tu kreiram. Pokazaću to tokom ove sezone. U odbrani mogu da branim tri pozicije. Igraću čvrsto svaku utakmicu. To mi je cilj”, rekao je novi igrač Partizana koji je prošle sezone u Barseloni postizao nešto vise od šest poena po meču.

Za kraj, kada su pojačanja u pitanju, tu je i povratnik, Danilo Anđušić. U trećem mandatu u crno-belom dresu, sjajni šuter dolazi da pomogne baš u tom segmentu – dalekometna paljba. Crno-beli su prošle sezone bili 10. u ABA ligi po broju trojki. Prošlosezonski bek Monaka je tu da drastično popravio procente van linije 6,75 u Partizanu.

Dolazim u najboljim igračkim godinama, imam 31, osećam se odlično. Iskusniji sam igrač nego što sam bio u prethodnim mandatima, prošao sam kroz svakakve situacije, igrao sam razna takmičenja, na kraju sam se vratio i u Evroligu. Jednostavno, osećam se spremno da pomognem Partizanu u momentu kada želimo da vratimo titule u Humsku, a pre svega mislim na ABA ligu”, rekao je bio Anđušić za Mozzart Sport.

Dolazimo do košarkaša koji su nosili crno-beli dres i prošle sezone. Nema mnogo tajni. Ponovo se očekuje da Kevin Panter i Zek Ledej iznesu ogroman teret. Panter je pokazao prošle sezone da je uvek u stanju da iskreira situaciju za šut, dok se Ledej mučio u u finišu sezone, ali uprkos tome konstatno je imao ogromnu minutažu na obe centarske pozicije, sve dok nije došao Matijas Lesor. Francuz se očigledno dobro snašao u Humskoj, što pokazuje i produžetak saradnje, jedinom iz grupe igrača kojima je isticao ugovor.

Aleksa Avramoviću će nastaviti da funkcioniše pod budnim okom trenera Obradovića, a i dalje se ne zaboravlja njegova eksplozija protiv Zvezde. Glavni cilj će biti da se smanje aplitude posebno sada kada dolazi Evroliga.

Za kraj, najmlađi: Jam Madar, Balša Koprivica, Alen Smailagić i Tristan Vukčević. Svi su svetla budućnost Partizana. Kada su dolazili, potpisivali su višegodišnje ugovore. Na njima je da pokušaju da se izbore za što bolje uloge. Svako od njih je imao bljesak prošle godine. Smailagić je spektakularno otvorio sezonu, Koprivica je sredinom iste pokazao obrise vrhunskog centra, dok je Madaru sjajno komandovao crno-belima u finalnim mečevima ABA lige protiv Zvezde. Tu su još Uroš Trifunović i Gregor Glas koji takođe moraju da se nametnu i izbore za minute.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanŽeljko ObradovićVladimir JovanovićNemanja NedovićDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara