Majamijev tim posle pobede nad Bostonom (©AFP)
Majamijev tim posle pobede nad Bostonom (©AFP)

Poslednji stepenik na Jokićevom putu do istorije: Nisu lepi, ali grizu

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.05.23. | 09:46

Odbrana je ono što izdvaja Majami od konkurencije

Tokom rasprava o tome zašto ne gledaju NBA ligu ljubitelji evropske košarke često će posegnuti za argumentom da se preko Atlantika „ne igra odbrana“. Ali ako bi pogledali samo jednu utakmicu Majamija shvatili bi koliko zapravo greše, jer baš je defanziva ono što Hit odvaja od konkurencije.

I mada su američki mediji u potrazi za dramom nešto slično pisali i pred okršaje Nikole Jokića sa Entonijem Dejvisom u finalu Zapada činjenica je da će Denver tek u seriji sa Hitom udariti u planinu. Džimi Batler, Bem Adebajo i društvo sa Floride nisu najprijatniji poklon oku, ali jesu ekipa koja će da grize za svaku loptu.

Izabrane vesti

Odmah da se razumemo: Jokić je do sada uspeva da se izbori sa time. U četiri utakmice protiv Bema Adebaja u protekle dve sezone pogađao je sa 63 odsto uspešnosti. Protiv Majamija generalno procenat je skakao na 68 odsto. Sve te četiri utakmice Denver je pobedio.

Dakle, čak ni Majami i Adebajo ne mogu da zaustave Jokića. Valjda su do sada svi i shvatili – to je jednostavno nemoguće. Najviše što Hit može da uradi je da ga uspori. I da pride pokuša da pokvari procente šuta kompletnog Denverovog tima.

Ne treba ih potceniti. U ovom plej-ofu već su izbacili Janisa Adetokunba, pa onda i Džejsona Tejtuma. Majami Erika Spolstre igra čovek na čoveka odbranu. Igra zonu... Trči svuda po terenu, skače za svaku loptu, baca se po linijama. Dosađuje ti, nervira, izbacuje iz zone komfora. I za razliku od većine drugih timova u prvoj zvezdi Džimiju Batlera ima ne samo nezaustavljivog košgetera, nego i čoveka koji će sopstvenom energijom da drži intenzitet u odbrani. Bem Adebajo, Jokićev direktni rival, u svakoj od protekle četiri sezone završavao je u najboljih pet u glasanju za najboljeg defanzivca sezone.

Estetika možda nije savršena, ali morate da se divite takmičarskom duhu ove grupe“, iskren je Spolstra dok govori o najvećim kvalitetima Majamijevog tima.

Džimi Batler (©AFP)Džimi Batler (©AFP)

U finalu protiv Denvera moraće da izvuku maksimum iz sebe. Nagetsi u plej-ofu šutiraju sa sjajnih 49 odsto uspešnosti iz igre, 38 za tri poena.

Jedino što fali Denveru je iskustvo. Nagetsi su u prvom finalu i time su razočarali „blagajnike“ u NBA ligi. Nadali su se oni nešto atraktivnijem imenu. S druge strane, samo Pet Rajli, predsednik Majamija, kao igrač, trener i sada funkcioner učestvovaće u svom 19. NBA finalu! Njemu je maltene čudno kada nije tamo.

Videćemo dakle kako će se Nagetsi izboriti sa pritiskom. Za Jokića znamo da ga ne sva ta halabuka ne dotiče previše, mada je umeo i on da izgubi živce u sudarima sa Majamijem. Setimo se samo one čuvene frke koja će se u narednim danima reprizirati po društvenim mrežama.

Utisak je ipak da će Jokić svoje da obavi. Pitanje je da li će i ostatak tima – a ove sezone ga sjajno prate – ostati na tom nivou. Recimo, kako će Aron Gordon da se snađe u direktnom okršaju sa Džimijem Batlerom? Odnosno, koliko će uspeti da ga uspori?

Dalje, hoće li Džamal Mari da nastavi da teroriše rivale? U ovom plej-ofu je na proseku od 27,7 poena, 6,1 asistencije i 5,5 skokova. Samo ako se ponovi i u velikom finalu nateraće košarkašku planetu da ga istinski prihvati kao veliko ime NBA lige.

Jer još jednom: Majami nije talentom najbogatiji tim na svetu, ali je može biti ekipa sa najvećom željom. Gejb Vinsent, Dankan Robinson, Maks Štrus... Sve su to momci koji svojevremeno nisu ni draftovani, jer NBA skauti u njima nisu videli ništa posebno. I tako je bilo dok ih nisu doveli u Majami da nerviraju najveća imena svetske košarke. I mada je veliko finale NBA lige lomilo i veće karijere, treba reći da ovaj Majami ne živi od imena. Živi od želje da se pobiju. Živi od odbrane.

Nek se spremi Jokić za batine. I nek im onda pokaže da je ipak najbolji.

TERMINI UTAKMICA U NBA FINALU

(po srednjoevropskom vremenu)

petak, 02. jun, 02:30, Denver – Majami

ponedeljak, 05. jun, 02:00, Denver – Majami

četvrtak, 08. jun, 02:30, Majami – Denver

subota, 10. jun, 02:30, Majami – Denver

utorak, 13. jun, 02:30, Denver – Majami

petak, 16. jun, 02:30, Majami – Denver

ponedeljak, 19. jun, 02:00, Denver - Majami

TAČAN REZULTAT SERIJE

Kvota 7,00: Denver – Majami 4:0

Kvota 3,50: Denver – Majami 4:1

Kvota 5,30: Denver – Majami 4:2

Kvota 4,00: Denver – Majami 4:3

Kvota 40,0: Denver – Majami 0:4

Kvota 25,0: Denver – Majami 1:4

Kvota 8,50: Denver – Majami 2:4

Kvota 13,0: Denver – Majami 3:4

MVP FINALA

Kvota 1,35: Nikola Jokić

Kvota 4,30: Džimi Batler

Kvota 10,0: Džamal Mari

Kvota 25,0: Bem Adebajo

Kvota 100: Majkl Porter

Kvota 200: Aron Gordon, Brus Braun, Maks Štrus


tagovi

Majami HitDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara