Holidej, Bogdanović i Adetokunbo (©Reuters, ©AFP)
Holidej, Bogdanović i Adetokunbo (©Reuters, ©AFP)

Šampionski snovi Baksa: Janis, Bogdan, strašna petorka i ostatak na minimalcu

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 04:46

Problem će biti dužina klupe. Ne mali problem...

Jedna od analiza na uglednom portalu Athletic počinje vrlo decidirano: “Milvoki je to MORAO da uradi“.

Tako se otprilike opisuje rezon generalnog menadžera Milvokija Džona Hortsa prilikom pregovora oko velike rekonstrukcije ekipe za narednu sezonu, odnosno dovođenja Džrua Holideja i Bogdana Bogdanovića, a sve da bi sa njima Janis Adetokunbo zaista mogao da dobije tim sa kojim bi mogao da napadne šampionsku titulu u NBA ligi. Nije još potvrđeno, mada svi uveravaju da je gotovo, iako smo recimo na primeru Nemanje Bjelice i Filadelfije nedavno mogli da vidimo da to baš i nije uvek tako.

Izabrane vesti

Kako bilo, Holidej bi trebalo da reši jedan od većih problema Baksa u plej-of utakmicama. Već tri sezone uzastopce Erik Bledso je u regularnom delu igrao dobro, da bi u nokaut fazi po pravilu tonuo. Holidej je doduše samo jednom u poslednjih pet sezona i stigao do plej-ofa sa Nju Orleans Pelikansima, ali je tada bio dobar, izbacio je sa saigračima Portland, a onda u pet utakmica pao pred Golden Stejtom, kasnijim prvakom.

Prošle sezone je Holidej pokazao zašto ga u ligi smatraju jednim od najboljih bekova koji igraju u oba pravca. Imao je 19,1 poen, 4,8 skokova i 6,7 asistencija po utakmici, pride igrajući strašnu odbranu po kojoj je i Bledso bio poznat. Holideja ipak smatraju unapređenom verzijom, pretprošle sezone je bio u najboljoj defanzivnoj petorki lige, prošle u drugoj najboljoj. Ume da sačuva i krila što će mnogo značiti ekipi sada kada je Vesli Metjuz odlučio da ode.

Holidej je takođe koristan i u napadu, sa loptom u rukama je i opasniji od Bledsoa i kad je u pitanju organizacija igre i kad su u pitanju šutevi za tri poena sa procentom od 35,3 odsto uspešnosti na 5,7 pokušaja. Bledso je šutirao samo 3,4 trojke po meču i pogađao 34,3 odsto, ali ta razlika postaje značajanija, nastavlja dalje Athletik, kada imamo u vidu način na koji su takvi koševi postizani.

Naime, u takozvanim “catch-and-shoot“ situacijama, a one su ovde veoma bitne baš zbog Janisa, Bledso bi pogađao samo 26,4 odsto šuteva, odnosno okruglo 26 iz uglova. Holidejove brojke: 36,4 odsto i 41 iz ćoška.

Džru Holidej (©AFP)Džru Holidej (©AFP)

Toliko o Holideju, raznovrsna podrška stiže i od Bogdanovića. Prva i osnovna baš u šutu, a tu je Milvoki i tražio “pojačanje“.

Kad imaš Krisa (Midltona, prim. aut.) i Janisa i to što oni kao paseri mogu da stvore, sa tom košarkaškom inteligencijom, imamo šansu da se koncetrišemo na šuteve, visoko kvalitetne šuteve koji se vide i u plej-ofu“, obrazlagao je Horst još i pre no što se saznalo za najavu pomenutih trejdova.

Naravoučenije, kad Adetokunbo probije prvu liniju odbrane i uđe u reket potreban je Baksima neko ko će sačekati loptu na perimetru i spakovati je u obruč. I tu na scenu stupa Bogdanović. Prošle sezone je u dresu Sakramenta pogađao 37,2 odsto šuteva za tri. Ili u “catch-and-shoot“ situacijama čak 40,7 odsto. Sve skupa 15,1 poen, 3,4 skoka i 3,4 asistencije po utakmici. Kako to lepo primećuje autor analize...

Kada defanzivci ostave Bogdanovića samog, on ih natera da plate“.

Verovatno će u boljem timu od Sakramenta imati manje od 7,2 šuteva po meču, koliko je imao u Kingsima, ali imaće svoje prilike. Dalje, Bogdanović se komforno oseća i u ulozi plejmejkera i mada mu to svakako neće biti osnovno zadužeje pored Adetokunba, Holideja i Midltona – u smislu da će lopta najviše biti kod njih u rukama – ne treba zaboraviti da mu je Luk Volton u Kaliforniji neretko poveravao i organizaciju igre i to u trenucima kad se utakmica lomi.

Međutim, sve ovo imaće i cenu. Milvoki je ostao bez nekoliko igrača i potencijalno pet pikova na draftu. Erik Bledso, Džordž Hil i tri pika prve runde idu Pelikansima za Holideja. Sakramento će za Bogdanovića i Džastina Džejmsa dobiti Di-Džej Vilsona, Ersana Iljasovu i Dontea Divinčenca. I Robin Lopez je najavio da ide, iako je imao opciju da "pokupi" narednu godinu ugovora za 5.000.000 dolara.

Što će reći da će Milvoki prema projekcijama imati svega sedmoricu igrača na rosteru kad se sve ove trampe obave. A plate tih igrača – Bogdanoviću sleduje 14.000.000 dolara godišnje - već će prebacivati seleri kep i biti na oko 10.000.000 od granice preko koje se se plaća porez na luksuz. Odnosno, Baksi će ostatak rostera morati da krpe slobodnim agentima koji će pristajati na minimalne uslove.

Minimalan ugovor za veterane pojede 1.500.000 dolara, a treba dovesti čak sedmoricu igrača. Dakle, nema nikakve sumnje da će Milvoki zadržati i pika druge runde na sutrašnjem draftu, jer takvi koštaju skromnih 898.310 dolara. Šuška se da će od Pelikansa – pošto će trejdovati i dva pika – dobiti izbore broj 42 i 60. Bar jedan, a verovatno i dva će ostati u timu.

Rizično. Baš rizično. Ali Milvoki je bio prinuđen da pokaže spremnost da oko Adetokunba okupi ekipu kadru da napadne titulu. Novi, petogodišnji ugovor treba pripremiti i za Janisa, maksimalan koji će ga zadržati u Vikonsinu sve do 2026. Koštaće ih 228.000.000 dolara. Takvi igrači jednostavno ne troše najbolje godine u klubovima koji nemaju šampionske aspiracije.

I zato je Milvoki MORAO nešto da preduzme. Otud Holidej i Bogdanović. Imaće sada prvu petorku s kojom će retko ko moći da se rve. Pitanje je samo da li će imati i klupu da obavi svoj deo posla.


tagovi

Bogdan BogdanovićMilvoki BaksDžru HolidejJanis Adetokunbo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara