Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Savršeni dani za Partizan Mozzart Bet, Zvezda 15 minuta ignorisala derbi

Vreme čitanja: 5min | pon. 30.10.23. | 22:16

Zvezda čitavu drugu deonicu i dobar deo treće kao da nije postojala u odbrani što je Partizan iskoristio da ode na plus 19 i tako reši ABA derbi

Pamtiće navijači Partizan Mozzart Beta poslednje oktobarske dane po lepom - dva derbija, dva trijumfa. Spektakularan preokret u četvrtak i pobeda u Evroligi, a onda 15 minuta dominacije u ponedeljak u ABA ligi za još slađi trijumf koji šalje Zvezdu u crnilo iz kojeg ni novi trener Janis Sferopulos ne uspeva da izdigne tim sa Malog Kalemegdana. Imao je Partizan možda i najbolji period ove sezone kada je gazio Zvezdu i sa minus 10 u prvoj četvrtini otišao na plus 19. Zvezda je samo na kratko pripretila, ali onda je Aleksa Avramović opet odlučio da sve uzme u svoje ruke i tako donese drugi trijumf u večitom derbiju za samo četiri dana - 98:87.

Imaće definitivno o čemu da se priča u taboru Zvezde pošto je za ozbiljnu analizu period od 15 minuta kada crveno-beli praktično nisu postojali na parketu, posebnu u odbrani kada su uglavnom pogledom pratili večitog rivala kako im rešeta koš. Tada je i Partizan otišao na ogromnih 19 poena prednosti, pa serija na kraju treće i početkom četvrte deonice nije mogla da pomogne gostima, naročito kada se upalio Aleksa Avramović i ponovo spektakularnom partijom sve rešio.

Izabrane vesti

Doduše sada je imao ogromnu pomoć u vidu Frenka Kaminskog koji je bio najefikasniji sa 22 poena. Pokazao je svestrani napadački arsenal, a velike pohvale idu i na račun izvanrednog Pi Džeja Doužera koji je na pomente zaličio na Dantea Egzuma. Statistika kaže 12 poena, četiri skoka i osam asistencija. Aleksa Avramović je dodao 15, a Zek Ledej 12. Dvocifren je bio i Danilo Anđušić sa 11.

U Zvezdi imamo neverovatnu situaciju da je Šabaz Nejpir ubedljivo bio najefikasniji sa 23 poena, ali će mnogi reći da je on bio i najgori igrač Zvezde. Igrao je katastrofalno u momentima kada je Partizan napravio prednost, ubacio je samo dve trojke iz devet pokušaja, ali je isto tako podelio i osam asistencija. Rokas Geidraitis je dodao 13, a Luka Mitrović 12.


Krenulo je žestoko i bez ikakve zadrške, posebno kada je Zvezda u pitanju. Sa šest lakih poena u reketu, Željko Obradović je momentalno ljutito reagovao i izveo Zeka Ledeja zbog loše odbrane. Gosti su meč otvorili 11:4 serijom na koju je uzvratio Partizan preko Kaminskog i Anđušića. Međutim kako je Partizan izjednačio, tako je Zvezda eksplodirala preko Geidraitisa i Teodosića, ali i Bolomboja koji je žestoko zakucao preko Anđušića. Imali su crveno-beli i dvocifrenu prednost u prvoj četvrtini, ali je ekipa trenera Obradovića smanjila na 17:25.

Međutim druga deonica je pokazala kako Partizan igra kada zategne sve u odbrani. Evidentno je bilo da Teodosić i Nejpir nisu u stanu da izdrže konstantan pritisak Avramovića, Jaramaza i Doužera. Pomenuti trio je uhvatio u klešta goste koji su ubacili svega 11 poena u drugoj četvrtini. I to većinu sa linije za slobodnih bacanja. Druga deonica je bila jedna od najboljih ove sezone, sve je izgledalo izvanredno u igri domaćina, od Frenka Kaminskog koji je terorisao reket Zvezde, preko odbrane i prodora Avramovića, šuta Ledeja, dominantnog Pi Džej Doužera koji je probija prvu liniju odbrane Zvezde kao da nije ni postojala.

Pokušao je Sferopulos da sakrije Nejpira i Teodosića u odbrani, ali crno-beli su bili kao pirane koje su osetile krv u vodi. Odjednom je Partizan sa minus šest otišao na plus 11. Moglo je da bude i 14, ali Ledej je promašio trojku sa zvukom sirene.

Doduše, jeste bilo 14 na startu treće deonice kada je Anđušić pogodio van linije 6,75. Bio je to samo početak kanonade crno-belih jer je već u narednom napadu pogodio Smailagić sa ista pozicije, a sve začinio Avramović trojkom iz tranzicije za eksploziju Arene i novi tajm-aut Zvezde. Ubacio je Partizan čak pet trojki u ovom periodu, otišao na ogromnih plus 19 i onda... U potpunosti stao. Da li su počeli prerano da slave, da li je su potcenili protivnika koji je izgledao u potpunosti poraženom, ali desilo se ono što crno-belima u ovim momentima jednostavno ne sme da se dešava.

Zvezda se sa minus 19 vratila na minus devet pred ulazak u poslednjih 10 minuta. Nejpir se propudio iz zimskog sna. Pogodio trojku, podelio nekoliko asistencija i odjednom uneo neizvesnost gde je nije bilo pre svega nekoliko minuta.

Zavladala je ozbiljna tišina kada je Teodosić u prvom napadu četvrte deonice pogodio trojku.

Međutim, falio je crveno-belima neko kao što je Aleksa Avramović. Neko ko će ludačkom odbranom i serijom koševa sam da preokrene sve. Zvezda je po svakucenu tražila šut za tri, pogađali su Dos Santos i Davidovac, Kaminski je sprečio prvi nalet, ali opet je Aleksa bio taj koji je sve rešio. Pošto Zvezda nema takvog igrača. Ima ga Partizan.

Za manje od dva minuta Aleksa je ukrao dve lopte Nejpiru, sam istrčao kontru i rešio derbi. Drugi u samo četiri dana.

-------------------------

PARTIZAN MOZZART BET – CRVENA ZVEZDA 98:87

/17:25, 30.11, 25:27, 26:24/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: 20.007;

Sudije: Matej Boltauzer, Tomislav Hordov, Uroš Nikolić.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević -, Ledej 13 (4sk), Avramović 15 (6as, 3uk), Koprivica -, Smailagić 8 (4sk), Jaramaz 6, Naneli 5, Trifunović 6 (3sk), Anđušić 11, Doužer 12 (8as, 4sk, 1uk), Kaminski 22 (3sk).

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 10 (3as, 3sk, 4iz), Davidovac 7, Mitrović 12 (5sk, 3as), Simonović -, Nejpir 23 (8as, 3sk, 4iz), Tobi 5 (5sk), Bolomboj 10, Ilić -, Kuzmić -, Dos Santos 7 (3as).

-------------------------

ABA LIGA – 5. kolo

Petak:

FMP – Split 84:66

/Beson 24 – Šelton 17/

Zadar – Cibona 91:64

/Božić 35 - Mustapić 19

Subota:

Budućnost - Mega 73:71

/Makundu 18 - Plavšić 13/

Cedevita Olimpija - Studentski Centar 102:93

/Prepelič 23 - Drežnjak, Dokins 18/

Nedelja:

Borac Mozzart – Igokea 74:80

/Uskoković 13 - Jošilo 13/

Ponedeljak:

Mornar - Krka 86:83

/Vranješ 21 – Kazins 24/

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 98:87

/Kaminski 22 - Nejpir 23/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara