Šabaz Nejpir (©ABA League/Borac Mozzart/Dusko Radisic)
Šabaz Nejpir (©ABA League/Borac Mozzart/Dusko Radisic)

Sjajna košarkaška predstava u Čačku, Nejpir i Teodosić slomili žilavi Borac Mozzart

Vreme čitanja: 5min | ned. 15.10.23. | 19:41

Ekipa Dejana Mijatovića se prikazala u sjajnom svetlu, ali Crvena zvezda zasluženo došla do novog trijumfa

Odličan meč u Čačku. Borac Mozzart je pružio izuzetan otpor vicešampionu ABA lige i pokazao da je spreman da ove sezone napravi iskorak, ali Crvena zvezda je na kraju zasluženo slavila i opravdala ulogu favorita u trećem kolu ABA lige. Kada je u finišu domaćin pripretio da uhvati priključak u potpunosti, odgovornost su preuzeli Zvezdini lideri, Šabaz Nejpir i Miloš Teodosić, odbili nalte rivala i trasirali ekipi Duška Ivanovića put ka trećem vezanom trijumfu na startu takmičarskog ciklusa u regionalnom takmičenju 87:93.

Igralo se u visokom ritmu kraj Morave. Zvezda je imala neuobičajeno veliki broj izgubljenih lopti (20), ali se mora odati priznanje Borcu za požrtvovanu igru u odbrani koja je često terala goste na greške. U napadu je Ivanovićeva četa bila vrlo dobra, pogodila 15 trojki, kontrolisala skok sa 37 uhvaćenih lopti, ubeležila čak 25 asistencija. Ponovo odigrala raznovrsno na protivničkoj polovini, što potvrđuje i podatak da se svih 12 igrača upisalo u listu strelaca.

Izabrane vesti

S druge strane, pokazalo se da je Borac napravio izuzetnu selekciju stranaca preko leta, oformio odličan tim koji bi mogao da se uključi i u borbu za plej-of, nakon što se proteklih sezona grčevito borio za opstanak. Čačni su održavali visok ritam, nisu pali protiv objektvno značajno kvalitetnijeg rivala ni u završnici, pokazali su da imaju čvrste živce i da se ni pred jednim rivalom neće predati.

Na kraju Čačani nisu imali rešenja za Nejpira i Teodosića, koji su vezali devet ključnih poena u finišu i doneli svom timu 13 poena viška na nešto više od minut i po do kraja. Amerikanca je polako hvatao zalet, a na kraju je bio i najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 18 poena (2/4 za dva, 4/8 za tri), dok je Teodosić bio i na pragu prvog dabl-dabla u crveno-belom. Sjajno je razigravao saigrače i meč okončao sa 10 poena i osam asistencija.

Interesantno je da je najveći indeks korisnosti u Zvezdi na kraju imao Rokas Giedraitis. Posle teškog gostovanja u rodnoj Litvaniji se podigao i bio izuzetno efektan u napadu: 16 poena, uz 2/2 za dva i vrhunskih 4/5 van linije 6,75, za 21 indeksni poen. Vrlo dobar utisak ostavio je i Džoel Bolomboj kojem su tri skoka nedostajala za dabl-dabl (10 poena), dok je Nemanja Nedović povukao ekipu početkom četvrte deonice i susret okončao sa 13 poena.

Borac je predvodio odlični Ronaldo Segu sa 23 poena, uz samo dva pokušaja za tri (1/2). Sjajno je prodirao odbranu Zvezde i za dva na kraju gađao 8/14, zabeležio indeks 23, pokazao da je odličan napadač i da će biti velika snaga ekipe iz Čačka ove sezone. Izuzetan otpor je protiv evroligaškog tima Crvene zvezde pružio i Tajlan Birts, meč okončao sa 18 poena, uz samo dva promašaja iz igre (8/10), ali i četiri skoka, kao i po dve asistencije i ukradene lopte (indeks 21)., Ispratili su ih Džamon Frenklin, koji je imao i nekoliko atraktivnih poteza, sa 11 poena, dok je 10 dodao Uroš Čarapić.

- ABA liga - 3. kolo -

BORAC MOZZART - CRVENA ZVEZDA 87:93

/20:24, 15:19, 20:22, 32:28/

Dvorana: Borac, Čačak

Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Ernad Karović

Borac Mozzart: Rebrača 8, Segu 23, Birts 18, Radović, Tomašević 8, talić, Frenklin 11, Uskoković 7, Todorović, Čarapić 10, Manojlović, Šalić 2

Crvena zvezda: Teodosić 10, Hanga 3, Davidovac 4, Mitrović 2, Simonović 8, Nejpir 18, Tobi 2, Bolomboj 10, Ilić 2, Nedović 13, Giedraitis 16, Dos Santos 5

-------------------------------

Zvezda je otvorila meč serijom 7:0, pa je Mijatović morao da reaguje tajm-autom posle samo 80 sekundi. I upalilo je. Borac je predvođen Frenklinom vezao šest poena i bacio rukavicu rivalu u lice. Ipak, čuvala je Zvezda prednost. Teodosić je spajao Simonovića sa poenima, Giedraitis pogađao sa distance, ali se na odmor otišlo sa samo četiri poena viška u korist srpskog šampiona.

Povukao je Nedović na startu druge deonice Zvezdu sa nekoliko dobrih poteza, a onda je i Nejpir počeo da ostavlja svoj trag na susret. Ubacio je trojku na šest i po minuta do velikog odmora i doneo crveno-belima prvu dvocifrenu prednost (22:33). Čuvala je Ivanovićeva ekipa dvocifren višak i delovalo je da bi mogla da slomi rival, ali je Birts sa pet vezanih poena u završnici poluvremena najavio borbu - 35:43.

I u trećoj deonici se razlika vrtela oko 10 poena. Otišla je i na 13 posle nove trojke Giedraitisa sredinom četvrtine, ali domaćin i dalje nije dozvoljavao rivalu da se u potpunosti odvoji. Imao je nekoliko dobrih poteza i Uskoković, konačno se pojavio i Tomašević (trojka), pa je bilo jasno da će Zvezda morati da zaradi pobedu u odlučujućoj deonici - 55:65 posle pola časa igre.

Razigrao se Tomašević u uvodnim minutima trećeg kvartala, poništio dve Nedovićeve trojke i prišao je Borac na samo pet poena minusa. Izvadio je Ivanović najjača oružja i tako pokazao respekt borbenom rivalu, a Borac jednostavno nije imao rešenja za sjajan bekovski tandem crveno-belih. Izmisio je prvo Nejpir pet poena, sam izradio pozicije za šuteve, a onda je i Teodosić pogodio trojku, pa bacanje. Nije se predavao domaći sastav, ali je ponovo Nejpir pogodio kad je bilo potrebno i na 46 sekundi do kraja na semaforu je stajalo 80:89. Pokušali su Segu i Birts da vrate Čačane u igru, ali ostaja je Crvena zvezda pribrana i uspešno privela meč kraju.

ABA LIGA - 3. KOLO:

Petak

Zadar - Mornar 92:57

/Božić 28, Drežnjak 21 - Vranješ 12, Voler 11/

Subota

Cedevita Olimpija - Split 97:68

/Blažič 20, Kobs 16, Stjuart 13, Glas 12 - Perković 15, Fanderbark 14, Runjić 13/

Igokea - Studentski centar 91:82

/Mudi 30 - Bogavac, Kamenjaš 12/

Budućnost - Krka 82:69

/Rajt 17 - Stregar 17/

Partizan Mozzartbet - Cibona 96:67

/Naneli 17 - Aranitović 21/

Nedelja

Borac Mozzart - Crvena zvezda 87:93

/Segu 23 - Nejpir 18/

Ponedeljak

20.00: FMP - Mega



tagovi

KK Crvena zvezdaBorac MozzartNemanja NedovićRokas GiedraitisMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara