Ognjen Dobrić (Foto: MN Press)
Ognjen Dobrić (Foto: MN Press)

Specijalac za stresne situacije s nišanom na peti MVP trofej

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.06.23. | 09:16

Krilni košarkaš Crvene zvezde odigrao jednu od ključnih uloga u četvrtoj utakmici finala ABA lige

Briljirala je Crvena zvezda u odbrani od prvog minuta treće utakmice završne borbe za jadranski tron protiv Partizan Mozzart Beta, ali u prvom poluvremenu to nije u potpunosti uspela da materijalizuje. Otišla je na odmor sa rezultatom 32:24, iako je imala prilika da daleko ubedljivije vodi i možda reši pitanje pobednika već u uvodne dve četvrtine. A onda je u trećoj stvari u svoje ruke preuzeo Ognjen Dobrić.

Prvo je flouterom najavio dobru seriju i doneo svom timu dvocifren višak. A onda je trojkom digao kompletne tribine dvorane "Aleksandar Nikolić" na noge. Nije se tu zaustavio. Usledilo je polaganje kojim je održao Zvezdu na dvocifrenoj distanci, da bi sredinom deonice poleteo uz čeonu liniju, efektno zakucao i još jednom razgalio publiku. Njegova sekvenca omogućila je timu Duška Ivanovića da poslednji odmor dočeka sa plus 10, a potom su čelična odbrana i Fakundo Kampaco, uz bitnu trojku Stefana Lazarevića, stavili tačku i odveli finalnu seriju ABA lige u majstoricu.

Izabrane vesti

Okončao je 28-godišnji krilni košarkaš četvrtu utakmicu sa 14 poena, ali dao vredan doprinos i u odbrani sa dve ukradene lopte, kao i u kontroli skoka. Pokupio je pet lopti pod svojim obručem, još dve u reketu Partizana. Uticao na igru na različite načine i još jednom izrastao u heroja iz senke Crvene zvezde kada je trofej na talonu.

Tako se namestilo. Napravili smo prednost u trećoj četvrtini, priveli meč u najboljem mogućem slučaju kraju. Odbranili smo domaći teren, to je bio cilj posle prve dve utakmice, naporno je bilo jako fizički, bilo je malo zagušljivo u hali, pa je bilo duplo teže, ali smo odradili posao", rekao je Dobrić posle susreta.

Od početka serije sa večitim rivalom jedan je od najboljih igrača tima sa Malog Kalemegdana. Sa 17 poena bio je najefikasniji u prvoj utakmici u Štark Areni, dodao 11 u narednoj. U trećoj su saigrači izneli teret (Dobrić postigao četiri poena), ali kada je Zvezdi bio potreban impuls da drugi put u 48 sati sruši ljutog rivala, ponovo je bio na visini zadatka.

Jedno od njegovih najjačih oružja je i karakteristični flouter. Kroz sezonu ga nije uvek najbolje služio, ali podesio je Ognjen nišanske sprave u pravi čas. Posebno je do izražaja dolazio njegov zaštitni znak u premijernom susretu, mada nije bio dovoljan da se preokrene rezultat posle velikog minusa u prvom poluvremenu.

Nastavio je da napada koš crno-belih na sve moguće načine, nije prestajao da veruje ni kada je lopta izlazila iz obruča. Bio je uporan – i isplatilo se. Potvrdio je tako još jedan veliki kvalitet koji krasi šampione. Ognjen Dobrić nikada ne odustaje.

Njegov najveći adut u još jednom finalu je svakako iskustvo. Šampionsko srce koje poslednjih sedam godina kuca za crveno-bele boje. Osvojio je četiri titule u ABA ligi, pet puta bio šampion Srbije, podigao četiri Kupa Radivoja Koraća i jedan ABA Superkup. Više trofeja ima samo kapiten Branko Lazić (22), na istoj koti kao Dobrić je i Luka Mitrović (15).

Otkako je Crvena zvezda uspostavila dominaciju na Jadranu, malo ko može da se pohvali da je bio direktan "krivac" za četiri pehara. Dva puta je momak rodom iz Knina bio MVP Superlige Srbije, ove sezone i najkorisniji igrač Kupa, a prošle je proglašen i za najboljeg u ABA finalu. Levica mu zasija kada se približi trofejima.

Ostao je još jedan meč do kraja sezone 2022/23, koja će se dugo prepričavati. Devet napornih meseci je iza košarkaša Crvene zvezde ii Partizan Mozzart Beta. Bilo je uspona i padova, trenutaka za pamćenje, individualnih i timskih partija kojima se divila čitava Evropa. A Dobrić je pokazao da crveno-beli uvek na njega mogu da se oslone. Pogotvu kada je najbitnije. Kada dođe vreme za krunisanje.

Slavlje navijača Crvene zvezde (Foto: Starsport)Slavlje navijača Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Nije krio da mu je prijalo kada su navijači preplavili teren nakon pobede u četvrtoj utakmici finala, petog trijumfa u ovosezonskim derbijima. Dokazao je da je za njih, čiji je deo bio pre nego što je navukao dres, i crvenu zvezdu na grudima, spreman da ostavi i poslednju kap znoja na parketu. Nema sumnje da će tako biti i u majstorici.

Možda i poslednjem Dobrićevom meču za Crvenu zvezdu, s ozbirom da Eurohoops prenosi da je njegove kvalitete prepoznala i Virtus Bolonja, te da su se dve strane dogovorile o saradnji za narednu sezonu. Ali, momku koji je postao jedan od sinonima za uspeh Zvezde je na umu samo da voljenom klubu donese rekordnu, sedmu titulu šampiona Jadrana. To je i dokazao partijama i zalaganjem u dosadašnjem toku finala.

Sve je to lepo, ali nemamo još razlog za slavlje, ima još da se igra, nadamo se da ćemo slaviti. Ne mislim da smo u prednosti, biće puna hala, biće im vetar u leđa, biće to izuzetno teška utakmica. Ne strahujemo, nemamo razloga, igrali smo već tamo, znamo šta nas čeka. Da ne obraćamo pažnju na provokacije, teren je merilo i moramo da pokažemo da smo zaslužili trofej”, zaključio je Ognjen Dobrić.


tagovi

KK Crvena zvezdaOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara