Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Šta je ono što navijači nemaju, a Ivanoviću je preko potrebno

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.10.23. | 12:50

Strpljenje. Jer deset novih igrača traži vreme

Slično kao na gostovanju u Kaunasu, košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su i prvi poraz kod kuće u novoj sezoni. Žalgiris ih je prethodne sedmice slomio serijom 13:0, Monako je u drugom delu odlučujućeg perioda napravio 13:2 i priveo meč kraju u svoju korist.

Posle trojke Nemanje Nedovića na 06.19 do kraja susreta, delovalo je da crveno-beli imaju protivnika u šaci, ali usledio je nalet gostiju, koji su dobrim potezima inicirali Džon Braun i Majk Džejms, što je uz kombinaciju čvrste odbrane Kneževa i nekoliko grešaka izabranika Duška Ivanovića, dovelo do pobede francuskog šampiona, prve od starta novog evroligaškog ciklusa.

Izabrane vesti

Nedostajalo je Zvezdi u ključnim momentima smirenosti i strpljenja, što je krasilo Monako kada se meč lomio. Šabaz Nejpir je napravio grešku na četiri minuta do kraja kada je u kontri krenuo na polaganje, ali ga je odbrana rivala stigla, pa je pokušao izlaznim pasom da pronađe otvorenog saigrača na šutu. Poslao je loptu u aut. Trudio se da se iskupi, ali odbrana Monaka mu nije dozvolila. Nakon promašenog polaganja i šuta za dva, ustupio je mesto na parketu Milošu Teodosiću, na kojem je rival odigrao više nego čvrstu odbranu u završnici.

"Nejpir treba da bude igrač odluke i biće. On može da izgubi utakmicu, ali će nam i dobijati utakmice. Sve je to sastavni deo igre", rekao je Ivanović o jednom od Zvezdnih lidera posle susreta sa francuskim šampionom.

Ono što se razlikuje u odnosu na utakmicu sa Žalgirisom je što je Zvezda u Kaunasu imala devet poena viška nakon tri minuta igre u odlučujućoj deonici, dok je Monako još u trećoj uspeo da preuzme uzde od Ivanovićevih izabranika i vodio većim delom pomenutog perioda. Uložili su crveno-beli veliki napor da vrate kontrolu, uspeli su ponajviše zbog vrlo dobre igre Nemanje Nedovića i borbenosti Džoela Bolomboja. Došlo je do velike potrošnje kod pomenutog dvojca, sa druge strane, Saša Obradović je imao luksuz (dugu klupu atletski izuzetnih pojedinaca) da odmori raspoloženog Brauna koji je bio jedan od najzaslužniji za preokret u trećoj četvrtini (izveo ga krajem treće, vratio na teren posle tri minuta igre u odlučujućoj deonici), dok je Džejms još jednom pokazao klasu. Kod Zvezde je Nejpir pokušao da preuzme odgovornost, ali ovoga puta nije uspeo da napravi razliku i epilog je bio drugi poraz u Evroligi ove sezone.

Evidentno je da Duško Ivanović još pokušava da uspostavi željeni sistem sa 10 novih igrača, da dobije jasniju sliku o stanju pojedinaca (s obzirom na činjenicu da neki nisu ni odradili pripreme, imali obaveze na drugom kraju planete, a bilo je i povreda) i precizno definiše uloge. To se jasno vidi i kroz velike rotacije u mečevima ABA lige, gde samo protiv Igokee nije koristio svih 12 igrača, sa izuzetno izbalansiranom minutažom. Pritom su se svi koji su dobijali priliku u regionalnom prvenstvu upisivali u listu strelaca. Rezultati nisu trpeli i to je odraz kvaliteta Zvezdinog tima ove sezone.

U Evroligi su na drugom kraju terena ipak bili neki od najboljih evropskih timova, pa iako Ivanović nije testirao ekipu kao u regionalnom takmičenju, a na dve od tri utakmice protivnik je iskoristio loše faze u igri crveno-belih. Periodi napadačke stagnacije i pada koncentracije u odbrani došli su kao posledica nedovoljne uigranosti, koja je prouzrokovana velikim promenama u timu i turbulentnim pripremama. Naravno, produkt je i Monakovog kvaliteta i činjenice da je klub iz Kneževine bio priteran uza zid posle dva poraza na otvaranju takmičarskog ciklusa na najvećoj evropskoj pozornici. Potrebno je vreme da sve legne prema trenerovim zamislima, da se napravi hemija među igračima, do tančina definišu uloge i rotacije, kako bi ovaj crveno-beli tim na svakom meču koristio pun potencijal.

Na kraju krajeva, to je jasno posle utakmice istakao i trener Kneževa. Obradović je za razliku od kolege sa klupe Crvene zvezde sačuvao gotovo kompletan sastav iz prethodne sezone i nadogradio ga četvoricom novih igrača koje polako može da uigrava, jer i bez njih ima ekipu koja je prošle sezone igrala Fajnal for Evrolige, osvojila titulu i kup u Francuskoj. Imao je i on problema tokom priprema, pa je izgubio dva meča na startu Evrolige, ali vrlo dobro zna šta je potrebno da sve dođe na svoje kada se naprave korenite promene u igračkom kadru.

"Sasvim sam siguran, čak i ovaj poraz je samo deo procesa. U Evroligi svako može svakoga da pobedi. Imaju novu ekpu, treba vremena da to legne i siguran sam da će biti još bolji. Neke ambicije su istaknute, za sve treba strpljenje. Treba dati podršku svakom i stati iza svakog poraza ili pobede i verujem da je to jedini put da se napravi velika stvar,“ rekao je Saša Obradović o Zvezdi.

Sada je najbitnije da ekipa što pre zaboravi poraz i nauči što je više moguće iz grešaka. Nema sumnje da je i meč protiv Monaka pomogao Ivanoviću u stvaranju „dobre ekipe od dobrih igrača“, kako je i sam izjavio pred početak sezone. Da bi se uspostavio sistem, mora da postoji proces. A on je kičma svakog tima, temelj za dobre rezultate. Problem je samo što navijači u ovako zahtevnim sredinama često nemaju strpljenja.

Već u petak Crvena zvezda ima novu priliku da nastavi da raste i pokaže da se protiv Monaka samo saplela na putu ka željenoj formi. Virtus je odlično otvorio sezonu i biće to veliki izazov, ali i šansa da ova ekipa pokaže od čega je.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara