Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

To nisu samo brojke već šetnja po oblacima gde niko nije bio! A njega baš briga... (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 08.06.23. | 05:40

Nikola Jokić nastavlja da pomera granice košarke

Možda nekome deluje kao najprirodnija stvar i uzima zdravo za gotovo da Nikola Jokić tek tako iz utakmice u utakmicu pravi tripl-dablove i pobeđuje utakmice. Možda je to u toku ligaškog dela sezone i moglo da se prihvati kao nešto što Jokiću tek tako polazi za rukom.

Ali Nikola Jokić nastavlja da pomera granice košarke i tamo gde je to najteže. U plej-ofu NBA lige. U finalu!

Izabrane vesti

Srbin je postao prvi igrač u istoriji najjače lige sveta koji je u utakmici finalne serije ostvario tripl-dabl sa makar 30 poena i 20 skokova. Kakav je to podvig, govore i podaci da se samo pet puta u istoriji celog plej-ofa desilo da neko ima 30+ poena, 20+ skokova i 10+ asistencija.

Jednom je to pošlo za rukom mitskom Viltu Čemberlenu, jednom je uspeo i legendarni Karim Abdul Džabar, a preostala takva tripl-dabla zajedno sa ovim večerašnjim su delo Nikole Jokića. Dakle, više nego cela NBA liga kroz istoriju. Ali niko nikada u finalu. Do večeras...

A šta to znači Nikoli? Pa, ne mnogo... Kada ga je novinarka pitala o podvigu koji je napravio, odgovor je bio u njegovom stilu.

„Da budem iskren, ne znači mnogo. Samo sam želeo da pobedimo utakmicu“, rekao je Jokić uz smešak.

Ovo je Nikoli bio deseti tripl-dabl u ovom plej-ofu, a 15 ukupno u plej-of karijeri. Primera radi, Lari Bird je 10 plej-of tripl-dablova ostvario za celu karijeru. Drejmond Grin i Radžon Rondo takođe po 10. Vilt Čemberlen devet. Ispred Jokića su Medžik Džonson sa 30 i Lebron Džejms sa 28 tripl-dabl učinaka u doigravanju.

U finalnoj seriji protiv Majamija beleži u proseku 33 poena, 14 skokova i devet asistencija uz procenat šuta iz igre od preko 60 odsto! U tri meča finalne serije, Jokić je ubacio okruglo 100 poena. Samo četvorica košarkaša pre njega su probila granicu od 100 poena u prve tri utakmice finala: Rik Beri je 1967. ubacio 122 poena, Alan Ajverson je 2001. ubacio 106, Vilis Rid je 1970 ubacio 104, a Janis Adetokunbo pre dve godine 103 poena.

A do kraja karijere Jokića očekuje još dosta plej-of bitki i šansi da prestigne Medžika i Lebrona.

Zanimljiv je i još jedan podatak za Nikolu Jokića. Samo 10 centara u istoriji NBA lige je imalo 100 i više šuteva za tri poena u NBA plej-ofu. Nikola Jokić od njih desetorice ima najbolji procenat šuta za tri poena - 41,2 odsto. Najgori je Džoel Embid sa 28 odsto.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara