Džo Džonson ulazi u igru
Džo Džonson ulazi u igru

Vratio se "Ajzo Džo", poslednji aktivni igrač koji je igrao u eri Majkla Džordana

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.12.21. | 16:18

Jedna lepa košarkaška priča je ispričana u Bostonu. Koronavirus nam nije doneo puno lepih stvari od početka pandemije, ali jednu jeste. "Ajzo Džo", poslednji aktivni igrač koji je igrao sa Majklom Džordanom se vratio, barem nakratko. Svet je odmah lepše mesto

"Boston 111, Klivlend 101, Džo je postigao dva poena".

Tim je rečima Brajan Skalabrini, nekadašnji košarkaš, a sadašnji tv-komentator zaključio utakmicu između Seltiksa i Kavalirsa naglasivši ono šta je bilo najvažnije u ovoj utakmici. Džo Džonson, "Ajzo Džo" vratio se nakon šta je poslednje NBA minute pre ovih preksinoć odigrao još tamo 2018. godine, u finalu Zapadne konferencije između Hjustona i Golden Stejta. Igrao je Džonson tada za Roketse, a nakon toga više nije dobio priliku da nastupi u NBA ligi sve dok mu vrata nije stvorila pandemija koronavirusa među košarkašima najjače lige na svetu.

Izabrane vesti

Proteklih dana mnogo smo pisali o sve većem broju zaraženih među NBA igračima. Neke ekipe imaju i po 10 zaraženih, a kako NBA liga ne želi da odlaže utakmice sve do poslednjeg trenutka, kada više nema nikakvog izbora, onda je doneta odluka po kojoj timovi mogu potpisivati dodatne igrače na desetodnevne ugovore da nadoknade svoje zaražene. Ekipe doslovno moraju da dovedu nove igrače ako imaju najmanje dvojicu zaraženih, a to je otvorilo priliku za oko 50 igrača da zaigraju u NBA ligi. Ekipe su uglavnom odlučile za mlađe igrače, Boston je išao na drugu taktiku - prvo su potpisali 34-godišnjeg Si-Džej Majlsa, a zatim šest godina starijeg Džonsona.

"Potpisali smo veterane da bi imali pravo liderstvo na klupi, a ovu situaciju ćemo probati savladati koristeći svoje mlade igrače koji nisu do sada igrali", objasnio je trener Bostona Ime Udoka zbog čega su Seltiksi doveli Majlsa i Džonsona. No, kada je publika u Ti-Di Gardenu pri kraju utakmice, kada je bilo jasno da će Boston upisati pobedu nad Klivlendom, počela da skandira "Hoćemo Džoa", Udoka nije mogao da ga ostavi na klupi.

"Čuo sam ih, normalno da sam ih čuo. Želio sam ga uvesti i ranije, ali Klivlend je smanjio našu prednost pa nisam mogao previše riskirati", rekao je trener Seltiksa.

I onda se dogodilo. Na semaforu je pisalo da do kraja utakmice ima još minut i 57 sekundi, Kevin Lav se spremao da izvede slobodna bacanja za Klivlend, a publika Bostona je ovacijama ispratila Džonsona na parket. Koliko je sve bilo uzbudljivo pokazuje podatak da je Skalabrini zaboravio da je tv-komentator te se i on priključio skandiranju "Hoćemo Džoa".

"Publika mi je svojim skandiranjem otežala posao, ali bilo je uzbudljivo i zabavno čuti kako me žele videti na parketu. Jako sam im zahvalan na tome", rekao je Džonson nakon utakmice.

On je svoj jedini koš na utakmici postigao onako kako smo to od njega navikli. Odigrao je 'pik-end-rol' akciju s Brunom Fernandom, stvorio sebi dovoljno prostora na poludistanci što odbrana Klivlenda nije uspela da zatvori i - ostalo je istorija. Ništa više nije bilo važno navijačima Bostona koji je Džonsona i odabrao na draftu 10. pikom daleke 2001. godine. Nije se tada dugo zadržao u Seltiksima, a preksinoć je zaigrao za Zelene nakon tačno 19 godina i 308 dana.

"Ako mene pitate, ja mislim da on još uvek može pokazati puno toga", pohvalio je Džonsona nakon utakmice 15 godina mlađi suigrač Džejlen Braun koji je upravo Džonsona idolizovao dok se tek spremao za ozbiljno bavljenje košarkom.

"Puno je sećanja vezano za njega. Puno puta sam ga gledao dok je igrao za Atlantu dok sam tamo živeo kao dete", prisetio se Braun koji će sada deliti svlačionicu s Džonsonom, barem za desetak dana.

A sam Džonson se prisetio kako je uopšte došlo do poziva Seltiksa.

"Nisam nikada potpuno odustao od povratka u NBA, ali nisam imao ni veliku nadu da bi se to moglo da dogodi. Treniram svakodnevno sa sinom koji ima 14 godina i tako održavam formu, a u utorak sam sedeo sa svojom 8-godišnjom kćeri kada me je nazvao menadžer i pitao me je jesam li spreman, da ćemo verovatno uskoro dobiti poziv od Bostona. Nisam nimalo razmišljao, odmah sam pristao jer znam da sam u dosta dobroj formi. Spreman sam u svakom trenutku."

Sat vremena kasnije, Džonson je bio na putu prema Bostonu, a preksinoć je ponovo zaigrao košarku na najvećem nivou. Nije bilo mnogo, ali i ta gotovo dva minuta su dosta značila čoveku koji toliko voli košarku da nikada nije odustao od nje ni kada ga je Detroit otpustio 2019. nakon trening kampa, a pre početka sezone. To je trebalo da bude znak igraču koji je imao sedam nastupa na Ol star utakmici da odustane od najviših igračkih ambicija, ali Džonson se nije predavao. Nastavio se baviti košarkom igrajući čuvenu 3-na-3 ligu BIG3 u kojoj je dve godine zaredom proglašen za MVP takmičenja. Igrao je i "pravu" košarku u nekim manjim ligama te nastupio za reprezentaciju SAD u kvalifikacijama za AmeriCup prvenstvo u terminu kada za američki tim ne mogu da igraju NBA igrači. Nadao se da će dobiti još jednu priliku i dobio ju je.

"Jako sam zahvalan na ovoj prilici. Daću sve što mogu da pomognem ovoj ekipi dok sam tu, šta god da je potrebno."

Dao je već. Jedna lepa košarkaška priča je ispričana preksinoć u Bostonu. Koronavirus nam nije doneo puno lepih stvari od početka pandemije, ali jednu jeste. "Ajzo Džo", poslednji aktivni igrač koji je igrao sa Majklom Džordanom se vratio, barem nakratko. Svet je odmah lepše mesto.

PIŠE: Emir FULURIJA



tagovi

NBA ligaBoston SeltiksDžo Džonson

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara