(©ABA LIGA - KK Crvena zvezda)
(©ABA LIGA - KK Crvena zvezda)

Zvezdin het-trik derbija na Radonjićev način, Partizan na pragu negativnog rekorda u ABA ligi

Vreme čitanja: 6min | ned. 14.03.21. | 21:32

Crveno-beli kontrolisali utakmicu od početka druge četvrtine i uz nekoliko uspona i padova rešio i treći derbi

Treći večiti derbi u ovoj košarkaškoj sezoni pripada - ponovo Crvenoj zvezdi. Ovog puta ne posle drame i niti sa jednim poenom razlike. Zvezda je iskoristila momentum i dužu klupu, te čestim rotacijama i kvalitetnom odbranom od početka druge četvrtine praktično neprestano kontrolisala utakmicu da bi na kraju ostvarila trijumf s 73:64 (15:14, 26:20, 16:16, 16:14).

Zvezda se zadržava na samo dva poraza u ligaškom delu Jadranske lige, što sve više garantuje mogućnost da se overi prvo mesto uoči plej-ofa. Partizan je upisao čak sedmi uzastopni neuspeh u regionalnom takmičenju, trinaesti dosad i nalazi se nadomak broju od četrnaest poraza iz takmičarske 2015/16 što je zasad i najslabiji učinak Parnog valjka...

Izabrane vesti

Crvena zvezda je opravdala ulogu favorita i zadržala pobednički kurs koji je započeo u Splitu prošle sedmice, a nastavio se onom šuterskom rapsodijom protiv Himkija. Zvezda je jednostavno diktirala tempo tipičnim pristupom Dejana Radonjića, uz visok odrambeni pritisak i dosta rotacija, na šta se desetkovani Partizanov tim bez Vila Mozlija, Erika Mike, Radeta Zagorca i tek oporavljenim Novicom Veličkovićem nije snašao. I Zvezda je imala hendikep suspenzije Branka Lazića, ali je kapiten crveno-belih mogao da bude zadovoljan i ponosan načinom na koji je defanzivni bedem funkcionisao bez njega.

Partizan je na momente uspevao da bude ravnopravan takmac u večitom derbiju, ali je realno kvalitetom ipak bio u zaostatku za šampionom Jadranske lige iz 2019. godine.

----------------------------------

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 73:64

/15:14, 26:20, 16:16, 16:14/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Saša Pukl, Igor Dragojević, Sašo Petek.

CRVENA ZVEZDA: Hol -, Volden 12, Lojd 10 (6as, 4sk), Uskoković 2, Davidovac 14, Rit 15 (7sk), Radanov 3, Dobrić 10, Simonović -, Jagodić Kuridža 3, Kuzmić -, Noko 4.

PARTIZAN: Pejdž 4, Dangubić 6, Stefanović -, Jaramaz 10, Veličković 6, Perkins -, Jovanović -, Radovanović 4, Tomas 17 (14sk), Trifunović 5.

----------------------------------

Radonjić je večeras šansu dao svima, a samo se Lengston Hol, Marko Simonović i Ognjen Kuzmić nisu upisali u listu strelaca. Zato je Zvezda imala petoricu dvocifrenih – 15 poena sve boljeg Duopa Rita, koji pokazuje da je virus korona iza njega, te sedam uhvaćenih lopti i dve asistencije. Jedan poen manje imao je Dejan Davidovac, 12 poena dodao je Kori Volden, 10 Džordan Lojd uz šest asistencija i četiri skoka, dok je Ognjen Dobrić takođe imao 10 poena. Partizanov najefikasniji igrač bio je Rašon Tomas sa 17 poena (6/16 iz igre), te 14 skokova. Nikola Janković je dopisao 12 poena, pet uhvaćenih i četiri podeljene lopte, a Ognjen Jaramaz 10 poena. Nedostajali su crno-belima koševi Uroša Trifunovića koji je večeras bio gotovo potpuno skrajnut, kao i Markus Pejdž, jer su njih dvojica imali ukupno devet poena uz 1/9 za tri.

Partizan je generalno večeras loše šutirao sa distance, svega 2/17. Izveo je 25 slobodnih bacanja uz 20 pogodaka, Zvezda je bila na 13/17. Takođe je domaćin imao 8/27 za tri, dok su ostali statistički parametri bili skoro izjednačeni...

Prvi deo, mada i dobar deo utakmice obeležile su sudije, pogotovo slovenački par Pukl-Petek neprestanim zaustavljanjem igre zbog konsultacija i pregleda spornih detalja na ekranu. Mada je više izgedalo da su oni sporni jer nisu imali nikakvu kontrolu. To se najviše ocrtalo kroz desetominutni pregled snimka zbog naizgled bezazlene situacije, što se pretvorilo u pravu agoniju.

Pukl i Petek jedva da su uspeli da raspetljaju šta se desilo kada je Trifunović krenuo na zakucavanje preko Rita, posle čega je nastala gužva. Rit je uspeo da blokira Trifunovića, ali je lopta prošla kroz obruč mada je Partizanov šuter povukao obruč, da bi se zatim nogama okačio o Zvezdinog centra. To se Australijancu nije dopalo, zbog čega je bacio loptu u Trifunovićevom smeru. Došlo je do verbalnog obračuna Lojda i Tomasa, koji su posle podužeg gledanja snimka zaradili po nesportsku grešku, a Trifunović šansu da sa dva slobodna bacanja umanji Partizanov zaostata koji je u tom momentu iznosio maksimalnih 16 poena. Do tog desetominutnog prekida Zvezda je bila u seriji 20:5, ali se onda situacija donekle okrenula u okolnostima koje nisu prijale učesnicima jer se igra stalno prekidala.

Na tri i po minuta do kraja poluvremena, pa do odlaska u svlačionicu Partizan je izveo još osam slobodnih bacanja, ukupno 16 za ceo prvi deo igre, uz 14 pogodaka. Zvezda ih je izvela četiri uz maksimalan učinak, a stručni štab domaćeg sastava bio je nezadovoljan sudijskim odlukama. Partizan je upravo sa crte najvećim delom umanjio veliki zaostatak koji je na trenutak delovao kao nedostižan za crno-bele. Partizan je u tih tri i po minuta napravila rezultat 15:6.

Situacija s terena (©ABA LIGA – KK Crvena zvezda)Situacija s terena (©ABA LIGA – KK Crvena zvezda)

Zvezda je do tog desetominutnog prekida uhvatila odličan ritam i serijom 9:0 otišla sa sedam na šesnaest poena više (35:19). Domaćin se lepo naplatio s ofanzivnim skokovima i ukradenim loptama iz kvalitetne odbrane što je umalo potpuno obezglavilo večitog rivala. Ali, kada je taj ritam nestao Partizan je uspeo da iskoristi trenutak i dođe do lakih poena. Važan detalj bio je kontakt između Jaramaza i Noka u samoj završnici poluvremena. Srpski reprezentativac krenuo je na dvokorak preko Zvezdinog centra, gde je izvukao faul, a onda dobio od njega i nenameran udarac rukom po licu. Sudije su ponovo gledale snimak i na običan faul svirale i nesportsku. Tako je Partizan imao četiri slobodna bacanja i loptu sa strane. Tačnije, u tom dodatnom posedu, posle Jaramazovih 3/4 fauliran je i Pejdž za još dva penala, pa je posle svih tih šuteva Zvezdina prednost iznosila sedam poena (41:34). Prvo poluvreme je zbog svih "seckanja" i gledanja snimka trajalo celih 55 minuta!

Domaćin je kvalitetnom odbranom u prvom delu znala da zaustavi Partizanovu kreaciju i svede rivala na samo pet asistencija, pošto su se gosti najviše oslanjali na individualni kvalitet Tomasa i Jaramaza. S tim što se u reketu osećala Partizanova nemoć kada je Tomas na klupi, zbog čega je američki krilni centar imao tek minimalan odmor. Katalizator Zvezdinog rezultatskog uspona u drugoj četvrtini bio je Volden sa nekoliko dobrih poteza u obe faze. Iz ukradenih lopti izvukla je sedam poena, plus još četrii iz ofanzivnog skoka, dok je najveća porcija koševa zapravo stigla iz reketa, gde je Davidovac koristio iskustvo i fizičku snagu protiv Radovanovića, a Lojd, Rit i Noko su doneli još neke lake poene iz neposredne blizine koša. To i jeste bio cilj, s obzirom da je Partizanova centarska linija bila oslabljena bez Mozlija i Mike.

Situacija s terena (©ABA LIGA – KK Crvena zvezda)Situacija s terena (©ABA LIGA – KK Crvena zvezda)

Partizan je mnogo bolje otvorio nastavak susreta i sa četiri vezana poena preko Radovanovića i Jankovića stigao na samo -3 (41:38). Usledio je odgovor u vidu dobre dvominutne sekvence gde je Zvezda nanizala pet poena zahvaljujući trojci Rita gde je Partizan svesno rizikovao, te realizaciji Davidovca. Upravo su tu dve dobre odbrane i važni poeni dali snagu domaćinu da ponovo nađe svoj ritam, ponajviše jer je Parni valjak živeo najviše od koševa Jankovića jer su ostali mahom bili “isključeni“ iz napadačkih akcija. Zanimljiva situacija desila se na polovini četvrtine, kada je Rit otišao na slobodna bacanja posle Radovanovićevog faula. Australijanac je prvi šut pogodio, a onda drugi promašio, a kako je Tomas dirao loptu na obruču, sudije su posle novih konsultacija i korišćenja video tehnologije dali dva poena Davidovcu.

Zvezda je baš tada opet uzela dvocifreno vođstvo (52:42), ali je onda u završna tri minuta treće deonice potpuno stala u ofanzivnom delu. Partizanu je to savršeno odgovaralo da spreči novo rezultatsko odvajanje pa je zahvaljujući Veličkoviću i Jaramazu razlika ostala jednocifrena – 57:50.

Ako je naizgled delovalo da bi Partizan iz ove mini-serije mogla da uvede derbi u dramu, to se nije dogodilo. Zvezda je maksimalno iskontrolisala poslednju deonicu, razbila svaki napadački pokušaj rivala da pripreti i to kaznila lakim poenima na drugoj strani, zbog čega je pobeda bila gotovo rutinska.

ABA LIGA - 21. kolo

Petak

Zadar - FMP 63:76

/Onuaku 12 - Nenadić 24/

Subota

Cibona - Budućnost 72:76

/Planinić 26 - Kobs 13/

Igokea - Cedevita 76:70

/Klemons 16 - Peri 13/

Nedelja

Crvena zvezda - Partizan 73:64

/Rit 15 - Tomas 17/

Ponedeljak

16.00: Mornar - Split

18.00: Krka - Borac

*** Kvote mogu biti podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanRašon TomasOgnjen JaramazUroš TrifunovićDžordan LojdKori VoldenOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara