Košarkaši Crvene zvezde (©ABA League/Dragana Stejpanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (©ABA League/Dragana Stejpanovic)

Zvezdin najvažniji meč u dosadašnjem toku sezone: Pobeda pod moranjem i nama i Bajernu

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 11:17

"Imamo veliku odgovornost, obavezu da odigramo kvalitetno i upišemo prvi trijumf u Evroligi", rekao je Nikola Ivanović pred duel sa Bavarcima

Košarkaši Crvene zvezde u petom kolu Evrolige dočekuju minhenski Bajern (19.00). Pred crveno-belima je najvažniji duel u dosadašnjem toku sezone, a sa istim stavom dočekuje ga i ekipa Andree Trinkijerija, pošto poput Zvezde ima učinak 0-4 i traži prvu pobedu u elitnom takmičenju.

Nisu izabranici Vladimira Jovanovića uspeli da probiju led, ali su bili vrlo blizu u nekoliko navrata. Posebno kod kuće, kada im je pobeda iskliznula iz ruku u poslednjim trenucima utakmice protiv Panatinaikosa (75:77). U duelima sa prvakom Evrope Efesom (59:72), najprijatnijim iznenađenjem Baskonijom (75:92) i Real Madridom (56:72) bili su ravnopravan rival i to uliva optimizam pred nastavak sezone.

Izabrane vesti

"Nije krenulo kako treba u Evroligi i pod moranjem je da se utakmica protiv Bajerna pobedi. Igramo pred našim navijačima i imamo veliku odgovornost i obavezu da odigramo kvalitetno i uzmemo prvu pobedu. S druge strane u ABA ligi smo pobeđivali, a da nismo igrali najbolje, ali pobeda je to što se broji. Bilo je pozitivnih stvari u prethodnim mečevima na evrosceni, svesni smo da ova ekipa može da napravi dosta. Na nama je da igramo i treniramo jako i odigramo kako treba ovu utakmicu", rekao je Nikola Ivanović.

Crveno-beli su i dalje neporaženi u ABA ligi (3-0), dok je Bajern pored četiri neuspeha na evrosceni (Fenerbahče 62:74, Virtus 63:66, Barselona 73:84 i Milano 81:83) minulog vikenda poklekao i u Bundesligi. Pao je u Hamburgu posle produžetka (78:81). Od poslednjih pet utakmica dobio je samo jednu, protiv Bamberga u Kupu Nemačke (85:68).

Andrea Trinkijeri i ove sezone ima atletski sjajnu ekipu, koja kao i prethodne sporo pali motore. U takmičarskoj godini 2021/22 takođe je krenula sa četiri poraza (Makabi, Barselona, Uniks i Zenit), pa je na kraju uspela da se domogne plej-ofa.

"Bajern je u istoj poziciji kao i mi, verujem da je i njima ova utakmica pod moranjem. Igraju izuzetno fizičku košarku, sa dosta preuzimanja, snažnim bekovima, brzim centrima koji mogu da čuvaju bekove. Dosta skupljaju, pomažu s prvog pasa. Moramo da se prilagodimo toj igri".

Kada je Zvezdina kadrovska situacija u pitanju, Džejlen Adams je propustio poslednje dve utakmice zbog virusa, Dalibor Ilić je imao problema sa povredom prsta, ali bi prvi nastup po povratku u klub mogao da upiše Nemanja Nedović.

"Svakim danom šanse rastu, ali do samog početka utakmice ne možemo da znamo u kojem obimu možemo da koristimo Nemanju. On je jako motivisan, dobro trenira, ali mi moramo da budemo oprezni. Zdravlje igrača je na prvom mestu", rekao je trener Vladimir Jovanović u najavi susreta.

U problemu je i Bajern. Van stroja su zbog povreda Isak Bonga, Elijas Heris i Otelo Hanter, dok su prethodna dva meča propustili Žan Mark Šiško i Avgustin Rubit.

"Očekujem tešku utakmicu u jednoj od istorijski najpoznatijih dvorana u Evropi, ali svakako odlazimo sa ambicijama. Svesni smo izazova koji će ovaj susret biti, u sličnoj situaciji smo bili i prethodne sezone. Moramo da se fokusiramo na stvari koje možemo da kontrolišemo, a to je kako ćemo da nastupimo i kako da izvedemo neke stvari", rekao je Andrea Trinkijeri u najavi susreta.

Crvena zvezda i minhenski Bajern su se dosad sastali sedam puta u Evroligi, a crveno-beli imaju trijumf više (4-3). Bajernu je pripao poslednji okršaj (82:57 u Minhenu), ali je minule sezone izgubio u Beogradu (81:78).

---------------------

Od danas je ponovo moguće vezivanje košarka-igrača sa jedne utakmice Evrolige, i to na mečevima koje igraju Partizan Mozzartbet i Crvena Zvezda.

---------------------

EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak

Olimpijakos - Monako 74:81

/Mekisik 15 - Okobo 23/

Makabi - Panatinaikos 85:74

/Braun 22 - Vilijams 17/

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 87:76

/Panter 26 – Evans 16/

Valensija - Alba 87:73

/Džons 20 – Olinde 15/

Real Madrid - Virtus Bolonja 92:95

/Dek 28 – Bako 16/

Petak

19.00 (1,60) Crvena zvezda (14,5) Bajern (2,55)

19.30 (1,70) Anadolu Efes (14,5) Fenerbahče (2,30)

20.00 (1,90) Asvel (13,5) Baskonija (2,05)

20.30 (1,35) Barselona (16,00) Olimpija Milano (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenNikola IvanovićVladimir JovanovićAndrea Trinkijeri

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara