Košarkaši Crvene zvezde (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Košarkaši Crvene zvezde (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Zvezdin veliki adut za nastavak finala - domaći teren

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 09:35

Partizan Mozzart Bet odavno nije slavio kao gost večitom rivalu u Jadranskoj ligi, a crveno-beli isto tako dugo ne znaju ni za poraz u plej-ofu kao domaćini

Treća utakmica finala Jadranske lige (TV Arenasport, 20.30) Crvenoj zvezdi daje poslednju šansu da produži seriju, sa nadom da može da vrati istu u Beogradsku arenu kako bismo na vrhuncu sezone, u poslednjoj etapi dobili šampiona regiona.

Možda grubo zvuči da Zvezda ima poslednju šansu, ali to je činjenica. Partizan Mozzart Bet ima prvu meč loptu da uzme titulu posle decenije čekanja, u dvorani Aleksandar Nikolić koja će nesumnjivo biti krcata protivničkim navijačima. Upravo u ovoj tvrdnji krije se važan adut iz rukava branioca titule za nastavak serije - domaćin teren.

Izabrane vesti

Možda nekadašnji Pionir ove sezone nije bio neosvojiva tvrđava, kao što je to bio slučaj nekih ranijih godina, ali kada su u pitanju okršaji sa večitim rivalom i mečevi u plej-ofu regionalnom takmičenja, tradicija ide naruku ekipi Duška Ivanovića.

Partizan Mozzart Bet uspeo je već da savlada Crvenu zvezdu u beogradskom hramu košarke kao gost. Bilo je to u drugom evroligaškom obračunu, na krilima Dantea Egzuma i Zeka Ledeja, što je crno-belima dalo jak impuls u daljoj poteri za plasmanom u četvrtfinale. Tada je tim Željka Obradovića prekinuo gotovo nezapamćen post dug šest godina, odnosno prvi put nakon toliko vremena Partizan je uspeo da dobije Zvezdu kao gost u jednom takmičenju. Međutim, kada je u pitanju Jadranska liga, Crvena zvezda i dalje ima status neporaženog. I to traje već osam godina!

Poslednji put kada je klub sa Malog Kalemegdana osetio gorčinu poraza od najvećeg sportskog protivnika u regionalnoj ligi, Duško Vujošević je još sedeo na klupi Partizana. Tačnije, bila je to poslednja sezona trofejnog stručnjaka među crno-belima. Bilo je to u aprilu 2015. godine, Partizan je Zvezdu dobio u drugom susretu polufinala kada je Milan Mačvan zabeležio gotovo nesvakidašnji učinak sa 17 skokova, uz 14 poena. Dvocifreni su bili još Saša Pavlović sa 11, Džoš Akonjon sa 13 i Milenko Tepić sa 10 poena. Zvezda je tu seriju dobila i zatim u četiri susreta sa Cedevitom uzela titulu. Od tada, Crvena zvezda naređala je 13 pobeda na kao domaći Partizanu u Jadranskoj ligi.

Pored višegodišnje serije pobeda nad večitim rivalom kod kuće, postoji još jedan bitan momenat - učinak Crvene zvezde na domaćem terenu u kompletnom plej-ofu Jadranske lige. Računajući sve faze doigravanja, Zvezda je u aktivnom nizu od 18 pobeda! Serija traje od finala protiv Budućnosti u sezoni 2017/18, kada su Podgoričani postali šampioni. Kroz sve naredne godine, uključujući i ovogodišnje duele protiv Zadra u četvrtfinalu i Budućnosti u polufinalu, crveno-beli nisu poraženi na svom parketu.

Ipak, u Crvenoj zvezdi se dobro sećaju prvog meča protiv Budućnosti u pomenutoj seriji iz takmičarske 2017/18, kada su gosti uzeli brejk vredan titule. Tu utakmicu su iz sadašnjeg sastava odigrali kapiten Branko Lazić i Ognjen Dobrić, kao i sadašnji centar Partizan Mozzart Beta Matijas Lesor.

Gledajući aktuelni momenat, Crvena zvezda nanizala je deset pobeda u svim takmičenjima kao domaćin, a u 2023. godini iz dvorane Aleksandar Nikolić su kao pobednici izlazili samo Alba, Partizan Mozzart Bet i Real Madrid. Sve su to bili okršaji u Evroligi.

Poučeni onim što se desilo pre pet godina, pa i onim što je viđeno u prva dva susreta ovogodišnjeg finala, Duško Ivanović i njegovi igrači znaju da im ne preostaje ništa drugo nego da da nastave pobednički niz, ako žele da zadrže šanse za odbranu titule. Partizan Mozzart Bet ima veliku šansu, Crvena zvezda ima pritisak moranja sa kojim se dosad uspešno nosila u nekim drugim situacijama.

Videćemo ko će imati deblje živce da večeras prigrli trijumf...

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč:

Nedelja, 20.30: (1,60) Crvena zvezda (16,0) Partizan Mozzartbet (2,65)

4. meč*:

Utorak, 19.00: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

5. meč*:

Četvrtak, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara