"Uefin grafikon"
"Uefin grafikon"

Velikima bogatstvo, superligašima mrvice: Srbiji od TV prava 2.000.000, manje nego Hrvatima, Slovencima, Bugarima...

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.10.15. | 17:02

Uefa objavila finansijski izveštaj koji nas samo podseća na surovu realnost srpskog fudbal

Uefin grafikonMožda nismo najbolje razumeli, možda je i Uefa pogrešila. Pa smo morali da pozovemo predsednika Zajednice superligaša Zorana Šćepanovića.
"A-ha-ha. Pa to bi bilo divno. To bi bila liga iz sna", odgovorio nam je Šćepanović kada smo mu preneli da u Uefinom godišnjem finansijskom izveštaju između ostalog piše i da srpski klubovi u proseku od TV prava i ostalih sponzorskih ugovora prigoduju 1.200.000 evra.

Realnost je nažalost mnogo drugačija, jer Srbija uz Rusiju, Litvaniju, Dansku, Poljsku, Gruziju, Jermeniju, Tursku, Hrvatsku, Rumuniju, Crnu Goru i ratom zahvaćenu Ukrajinu spada u grupu zemalja u kojoj su prihodi klubova u kalendarskoj 2014. smanjeni za više od 10 odsto u odnosu na godinu ranije. Ulaznice jeftine, a gledanost mala. Samo u Makedoniji, Ukrajini, Turskoj i Srbiji poseta na stadionima je pala za više od 20 odsto.

Izabrane vesti

A od TV prava zbog kojih je Premijer liga daleko ispred svih - mrvice. Novo rukovodstvo Superlige je doduše uspelo da ovog leta sa televizijom Arena Sport potpiše novi, poboljšani ugovor, veći za 400.000 evra u odnosu na prošli, ali u poređenju sa razvijenim ligama to su zanemarljivi prihodi. Pred početak ove sezone Zajednica superligaša i Arena su potpisale trogodišnji ugovor koji će u srpskim klupski fudbal unositi u proseku 2.000.000 evra po sezoni.

Tek da podsetimo, Premijer liga je u februaru sa Skajom potpisala trogodišnji ugovor vredan skoro 7.000.000.000 evra! I slovima - sedam milijardi.

Iza Srbije su samo lige u zemljama kakve su Gibraltar, Andora, San Marino, Island, BiH, Makedonija, Irska... Ispred nas su Finci, Slovaci, Slovenci, Bugari, Hrvati, Mađari...

(FOTO: uefa.com)


tagovi

Zoran ŠćepanovićSuperligaSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara