Olof Kajbjer iz FaZe Clana (©Reuters)
Olof Kajbjer iz FaZe Clana (©Reuters)

FaZe se prilagođava na život bez Olofmeistera, Fnatic mora da spasi što se spasiti može

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.05.20. | 12:00

Švedska u centru pažnje, na ovaj ili onaj način, ovog utorka na Dreamhack Mastersu

Pomalo iznenađujuće, OlofolofmeisterKajbjer odlučio se da napusti kormilo FaZe Clana pre samog početka Dreamhack Mastersa, čime je stavio svoj tim u pomalo nezgodnu situaciju da za samo nekoliko dana pronađe adekvatnu zamenu. Šveđanin je svoju odluku obrazložio preteranim umorom, te da želi da uzme određeno vreme da se odmori i povrati motivaciju.

Minuli rezultati švedskog igrača ne čude previše, pošto je na pružao ispodprosečne partije sa rejtingom od 0,90 na 52 mape odigrane u jedanaestoj sezoni ESL Pro lige, te ESL Rio turnira u poslednja dva meseca. Inače, ovo nije prvi put da „olofmeister“ odlazi na dužu pauzu od gejminga, pošto je i tokom 2018. godine čak tri meseca „presedeo“ dok je još bio u FaZe-u. Dok je još nastupao za Fnatic, odsustvovao je nekoliko meseci zbog povrede ruke.

Izabrane vesti

I dok još nije u potpunosti jasno da li će FaZe ovoga puta čekati na povratak švedskog igrača, jasno je da će im na tekućem Dreamhack Mastersu biti utoliko drugačije, pošto će njegovo mesto popunjavati Litvanac AurimasBymasPipiras. On sinoć nije imao toliko loš debi, pošto je protiv Godsenta imao pozitivan odnos (+1), te rejting od tačno 1,00. Ipak, uloga najkorisnijeg zasluženo je pripala MarselucoldzeraDavidu sa brutalnim rejtingom od 1,35 uz sjajan odnos (+26).

Možda pomalo neočekivano, danas ćemo u ranom terminu gledati duel dve ekipe koje su u prvim rundama ostvarile pobede. I dok je za FaZe to bilo koliko-toliko očekivano, pobeda Team Spirita protiv Fnatica može se zavesti kao određena vrsta iznenađenja. Zato će trijumf jednoj od ekipa danas gotovo osigurati prvo mesto na tabeli pred poslednje borbe (14.00).

Međutim, prava je nepoznanica šta treba očekivati od večerašnjeg duela iz prostog razloga što se dva tima nikada ranije nisu susretala. Ruku na srce, Team Spirit igra odlično u poslednje vreme, dosta se popeo na rang listi i ima zaista impresivan učinak na najvećem broju mapa. Tačnije, FaZe Clan može da se pohvali boljim procentima jedino na Mirageu, gde ima 82% uspešnosti, odnosno 9/11. Sa druge strane, Spirit ide od 33% na Vertigu do vrtoglavih 88% na Overpassu.

Pomenuli smo već neke igrače na koje će FaZe Clan moći da se osloni. Tom spisku naravno treba dodati NikoluNiKaKovača, inače jezgro ovog tima i prosečno najkorisnijeg igrača već godinama unazad. Do sada nismo toliko isticali HovardarainNigarda i HelvajsabrokySaukantsa, ali oni takođe već duže vreme čine neizostavan šraf u ovom sastavu.

Što se suparničke ekipe tiče, ko je sinoć posmatrao duel ovog tima i Fnatica, mogao je da se uveri u umeće LeonidachopperVišnjakova i BorisamagixxVorobjeva, koji su odigrali možda i ključnu ulogu u prilično ubedljivoj, a ujedno i iznenađujućoj pobedi protiv Šveđana. Uzmemo li u obzir da oni nisu prosečno najkorisniji u poslednja tri meseca, već da je to NikolajmirBitjukov, možemo reći da Team Spirit ima iz čega da uputi pobedničke hice ka FaZe Clanu. Sasvim izvesno čeka nas bar duel na tri mape.

Jedan od prethodnih Dreamhack Mastersa (©Shutterstock)Jedan od prethodnih Dreamhack Mastersa (©Shutterstock)

A šta reći za Fnatic? Prosto deluje neverovatno šta se dešava sa ovim timom, koji je pre samo mesec danas uspeo da se izbori za titulu u jedanaestoj sezoni ESL Pro lige. Od tada apsolutno svaki njihov odigrani dvoboj spada u kategoriju „za zaborav“ uključujući i onaj sinoć protiv Team Spirita, gde su na drugoj mapi u potpunosti kontrolisali situaciju, a onda serijom izuzetno nesmotrenih grešaka dopustili ruskom timu da odnese pobedu. Čak ni LudvingBrollanBrolin nije uspeo da izvuče situaciju i potpuno se utopio u sivilo svoje ekipe.

To automatski znači da nas danas između Fnatica i Godsenta čeka borba na biti ili ne biti (17.30), pošto će poraženi teško uspeti da se izbori bar za plasman u gubitnički deo žreba. Da razjasnimo, prvo mesto na tabeli donosi plasman u gornji deo kostura, dok druga i treća pozicija produžavaju nadu timovima kroz određenu vrstu „repasaža“.

Sama statistika igrača švedskog tima ukazuje nam da nešto ne ide po planu, pošto „Brollan“ ima rejting od „samo“ 1,11, dok „Golden“ ne može da se pohvali ni da je prebacio magičnu granicu od 1,00 (stoji na rejtingu od 0,92). Sa druge strane, ne očekujte suvi kvalitet ni od Godsenta, mada se njima može donekle popustiti, pošto se nalaze na 20. poziciji na rang listi, za razliku od Fnatica koji još uvek nekako čuva treće mesto zahvaljujući prethodnim zaslugama.

Čini se da bi izbor mapa mogao da bude presudan na ovom meču. Dve ekipe imaju gotovo istovetan procenat uspešnosti na mapama Dust2, Nuke i Overpass. Fnatic je bolji na Mirageu i Infernu, dok Godsent može da se pohvali boljim brojkama na Trainu i Vertigu. Da stvar bude zamršenija, ni ova dva rivala se do sada nijednom nisu sastala, pa sa velikim brojem nepoznanica ulazimo i u drugi duel evropske grupe na Dreamhack Spring Mastersu.

DREAMHACK SPRING MASTERS – GRUPNA FAZA

GRUPA C – EVROPA

Utorak

14.00: (1,50) FaZe Clan – Team Spirit (2,41)

17.30: (1,30) Fnatic – Godsent (3,20)

GRUPA B – SEVERNA I JUŽNA AMERIKA

Utorak

22.10: (2,03) 100 Thieves – Gen.G Esports (1,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Counter Strikee-sports

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara