Roni O'Saliven (Foto: Reuters)
Roni O'Saliven (Foto: Reuters)

Maršali salutiraju takovima

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.01.21. | 09:55

Osim što je virus korona Masters iz londonske dvorane Aleksandra palas preselio na širu periferiju prestonice Ujedinjenog Kraljevstva, u Milton Kins, kovid-19 je prinudno iz kostura ‘’iselio ‘’dvojicu igrača, između ostalog i prvog favorita

Kad je sredinom prve decenije tekućeg veka Fudbalski klub Vimbldon svoje sedište prebacio u Milton Kins, izbili su protesti navijača Lude družine.

Kad se u istom tom MK okupljaju zvezde modernog snukera, niko živ ne protestuje, naprotiv svi se raduju, jer znaju da će uživati u majstorijama najboljih učesnika u "cirkusu" u kome je tak glavni rekvizit.

Izabrane vesti

Tako je i ovoga puta, pošto će se u Maršal areni, od 10. do 17. januara, odigrati jedan od tri najveća turnira u ovom sportu – Masters. Ovogodišnje izadnje biće 47. po redu, a učešće će uzeti 16 igrača, što znači da je uvodno kolo osmina finala.

Uprkos tome što titulu brani domaći igrač Stjuart Bingam, on ne slovi za visokorangiranog favorita za osvajanje trofeja i glavne nagrade koja iznosi 250.000 funti sterlinga (oko 276.000 evra).

Trampovi gube pozicije na sve strane, pa će zbog pozitivnog rezultata na testiranju na virus korona svoje mesto u kosturu izgubiti prvi favorit turnira, vodeći na svetskoj rang listi Englez Džad Tramp, što znači da se amplituda neizvesnosti penje na viši nivo.

Za čelno mesto u istoriji snukera Roni O’Saliven se izborio, vodeći je na večnoj listi po broju titula sa turnira iz ranga Tri krune, sa sedam trofeja nosi zvanje i rekordera Mastersa, međutim, velikim šampionima je uvek malo. Kad se navikneš da pobeđuješ, postaneš alav, a baš te sportske karakteristike ima popularna Raketa.

Veteran iz Vordslija, jedan od najpoznatijih Engleza, snukeraški Pol Gaskojn, treći igrač  sveta po trenutnom renkingu, naoštren je i odlučan da na smotri koju je propustio prošle godine iznova poleti do same završnice.

Čovek koji ne veruje u svetlu budućnost posla kojim se bavi, jedan od onih kome nadolazeće snage ne ulivaju nadu u napredak snukera, ove sezone nema osvojen trofej, bio je učesnik dva finala – u Severnoj Irskoj i Škotskoj, a lov na 8. lovor na Mastersu počinje duelom sa još jednim bivšim pobednikom, šampionom iz 2011. i devetim takom planete Kinezom Dingom  Džunhujem.

Gromovi udaraju sa neba, međutim, u snukeru je situacija bitno drugačija, tako da "sve puca" iz donjeg dela globusa.

U rupe na stolovima Maršal arene udaraće  Nil Robertson, Australijanac poznat i kao Grom iz donje zemlje.

Jednu iz trilinga najvećih titula je već prigrabio u ovoj sezoni, uzdignutih ruku okončao je Prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva, a čvršćeg temelja za dobro ostvarenje i na Mastersu jednostavno nema. 

Kad se tome doda da je pre devet godina osetio šampionske čari na ovom turniru i da drži sjajnu drugu poziciju na listi najboljih igrača u ovom trenutku, jasno je da 38-godišnjak iz Melburna računa na mnogo bolji plasman u odnosu na prethodnu godinu, pošto je 2020. eliminisan već u početnoj rundi.

U 2. kolo će se plasirati ako na startu savlada predstavnika najmnogoljudnije zemlje na svetu Jan Bingtaoa, koji je 11. igrač sveta a 12. nosilac u Milton Kinsu.

U ovim teškim vremenima osmesi i šale nisu česta pojava, zato se ni Šaljivdžija iz Lestera, trostruki prvak Mastersa i treća uzdanica zemlje organizatora- Mark Selbi (37)- sigurno neće šaliti, jer to ne dozvoljava ni njegova reputacija, ni ambicije, posebno ne plasman na rejting listi (4). Čak i da nije igrač s velikim pedigreom, podatak da na turnir dolazi sa dve ovosezonske titule obavezuje ga na još jedno dokazivanje.

Uslov da ne ponovi prošlosezonski kiks (ispadanje u početnoj rundi) je da na otvaranju 47. izdanja Mastersa preskoči prepreku u liku Škota Stivena Megvajera (9. nosilac).

Na putu do krune u prva tri kola pobednici će biti takmičari koji osvoje šest partija u svakom dvoboju, dok će u finalu za slavlje biti potrebno stići pre rivala do 10 osvojenih frejmova.

Ukoliko prošlost igra bilo kakvu ulogu u snukeru, mada ne treba smetnuti sa uma da je u pitanju tradicionalistička Engleska, valja naglasiti da su predstavnici Gordog Albiona od 46 dosadašnjih titula prigrabili čak 21, a tim poduhvatom se diče njih devetorica.

Nastavak tradicije ili uspostavljanje novog snukeraškog poretka?

Odgovor će dati vreme.

MASTERS - OSMINA FINALA

14.00: (1,30) K. Vilson – G. Vilson (3,20)

20.00: (2,03) Dž. Peri – D. Gilbert (1,70)

Piše: DRAGAN STOJIĆ


tagovi

Snuker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara