(©AFP)
(©AFP)

Ser Luis Hamilton

Vreme čitanja: 2min | čet. 31.12.20. | 08:49

Četvrti vozač u Formuli 1 sa titulom viteza

Luis Hamilton, sedmostruki svetski šampion u Formuli 1, dobio je titulu viteza od Kraljice Elizabete II, koja tradicionalno za Novu godinu odlikuje Britance.

U godini istorijskih prekretnica i velikih priznanja, Luis Hamilton je u nekoliko navrata ispisivao stranice istorije. Britanac je postao rekorder po broju pobeda u Formuli 1. Do tog dostignuća došao je na Velikoj nagradi Portugala. Hamilton je pretekao legendarnog Mihaela Šumahera, koji se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u karijeri našao 91 put. Hamilton se na kraju sezone zaustavio na 95 pobeda, osvojio je rekordnu sedmu titulu svetskog prvaka i u tom segmentu se izjednačio sa Mihaelom Šumaherom. Bliži se Britanac 100. pol poziciji (trenutno ih ima 98), a u karijeri se na podijumu našao 165. puta.

Izabrane vesti

Nagrada koja datira iz srednjevekovnih vremena i nosi naziv „ser“, dodeljuje se izabranima za izuzetna dostignuća tokom protekle godine na nekom polju. Dugo se spekulisalo da bi britanski automobilista, koji je ranije dobio odlikovanje MBE, mogao da bude odlikovan titulom viteza. Hamilton niže titule u najbržem cirkusu na svetu, ali i van Formule 1. Da dobije odlikovanje nisu uticala samo dostignuća u svetu sporta, već i borba za ljudska prava.

Samo troijica vozača Formule 1 uz Hamiltona dobila su titulu "sera" do sada: Džeki Stjuart, Džek Brebem i Sterling Mos. Frenk Vilijams, suosnivač svog tima u Formuli 1, i Patrik Hed, takođe su nosioci titule viteza od ljudi iz Formule 1.

Novi direktor Formule 1, Stefano Domenikali, prokomentarisao je odlikovanje Britanca.

„Luis je prvi gigant našeg sporta i njegov uticaj je ogroman, kako u auto-moto sportovima, tako i van njih. Ono što je postigao je fenomenalno, a još se mnogo očekuje od njega. Svi mi u Formuli 1 mu čestitamo na zasluženom priznanju za njegova dostignuća i radujemo se što ćemo videti još više njegovoj sjaja u 2021. godini“, rekao je Domenikali.

Direktor Formule 1 je na taj način nagovestio da će Hamilton biti deo najbržeg cirkusa na svetu i u narednoj sezoni. Britancu je zvanično istekao ugovor sa Mercedesom, a očekuje se da će Hamilton i Mercedes ubrzo dogovoriti nastavak saradnje.


tagovi

Luis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara