(©Reuters)
(©Reuters)

Svetska liga: Crnogorci kroz peterce do polufinala, Italijanima drama protiv Mađara, Grci potopili Francuze

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.01.21. | 23:37

Španci u meču bez takmičarskog značaja pokvarili veliki jubilej vaterpolistima Srbije

U polufinalu Svetske lige koplj će ukrstiti Crna Gora i Italija, dok će drugi polufinalni par činiti Španija i Grčka. Tri najbolje selekcije izboriće plasman na finalni turnir Svetske lige, koji se igra u Gruziji. U razigravanju od 5. do 8. mesta reprezentacija Srbije će igrati protiv Francuske, a Hrvatska će se sastati sa Mađarskom.

Vaterpolisti Crne Gore u jadranskom derbiju nadigrali su reprezentaciju Hrvatske posle peteraca – 15:14. U četvrtfinalu evropskih kvalifikacija u regularnom toku bilo je 10:10, a „Ajkule“ su ponovo savladale „Barakude“ tek nakon peteraca. Okršaj za bronzu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti pre 11 meseci pripao je kao i danas izabranicima Vladimira Gojkovića.

Izabrane vesti

U penal seriji obe ekipe su bile precizne, a prelomni trenutak bila je rokada golmana. Na gol Crne Gore stao je Slaven Kandić, zaustavio je šut Ćavija Garsije, a potom je kapiten Draško Brguljan doneo Crnogorcima pobedu.

Pravi rat vodio se u bazenu u poslednjem okršaju dana. Italija je potopila organizatora turnira, reprezentaciju Mađarske i zakazala duel sa Crnom Gorom u polufinalu. U meču na krv i nož Italijani su slavili 9:8, a prelomni trenuci bili su uvodni minuti četvrte četvrtine. Italija je npravila seriju 3:0 i okrenula Mađare koji su sve vreme imali prednost i sve je vodilo ka njihovom prolasku dalje. Situacija se okrenula za čas, svetski prvaci su za dva i po minuta postigli tri gola i šokirali Mađare. Nije domaćin uspeo da se oporavi do kraja i uvede meč u peterce. Obe selekcije bile su poprilično oslabljene. Mađarska je bila bez Deneša Varge, Martona Vamoša i Zalankija, a Italijanima su nedostajali Bodegas, Aikardi, Filjoli i Veloto.

Grčka je u bazenu počistila selekciju Francuske. Bio je to najmanje neizvestan meč od svih. Grčka je bez većih poteškoća stigla do polufinala. Slavili su Grci rezultatom 12:3, od samog početka diktirali su tempo, imali prednost i zabeležili ubedljiv trijumf.

Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena je posle peteraca od selekcije Španije – 18:17. Utakmica između Srbije i Španije nije imala takmičarski karakter jer je FINA odlučila da prizna pobedu „Crvene furije“ iz marta meseca, a 400. meč od osamostaljenja po Srbiju se nije završio slavno.

Pre početka revijalnog meča bilo je poznato da će Španci igrati u polufinalu, a da Srbiji sledi razigravanje od 5. do 8. mesta.

U prvom meču na turniru Svetske lige u Debrecinu, nacionalni tim Srbije sparingovao je sa Špancima, regularni tok meča okončan je bez pobednika (8:8), pa se pristupilo izvođenju peteraca. Kada se u bazenu sastanu „Delfini“ i „Crvena furija“, utakmica je pretplaćena na peterce.

Pitanje pobednika rešeno je tek posle deset serija peteraca. Utakmica dostojna završnice najvećeg takmičenja. U prvoj seriji penal lutrije neprecizni su bili Andrija Prlainović i Alberto Baroso, a pobednika su odlučili promašaj Filipa Filipovića i pogodak Alberta Munariza.

Kritičan je bio Dejan Savić, ali i zadovoljan što se ekipa posle 10 meseci našla u bazenu.

„Španci su igrali bez centara. Bila je to prava prijateljska trening utakmica u kojoj smo imali šta da probamo, da vidimo gde smo. U odbrani je bilo oscilacija, a u napadu nisam zadovoljan aktivnošću sa igračem više. Ostaju nam dve utakmice koje ćemo takođe da iskoristio za probanje nekih stvari i uigravanje“.

I Dušan Mandić je kao i Dejan Savić istakao da je u odbrani bilo oscilacija.

„Poklonili smo im neke golove. Malo mi je utakmica bila čudna, suđenje na koje nismo navikli ni Španci ni mi. Odbrana je u jednom delu bila dobra i to me raduje. Ostale su još dve utakmice i treba da ih iskoristimo na pravi način“.




tagovi

Svetska liga vaterpoloVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara