Slavlje Pita Kerola i igrača Sijetla (©Reuters)
Slavlje Pita Kerola i igrača Sijetla (©Reuters)

Umalo Déjà vu: Super Kem nije kaznio Sijetl! Šampion se provukao u Los Anđelesu, Brejdijev prvenac u Tampi, čudesni preokret Dalasa

Vreme čitanja: 6min | pon. 21.09.20. | 07:03

Nju Ingland stigao na jard od end zone Sihoksa i pobede na Senčeri Link fldu, ali kvoterbek Petriotsa nije uspeo da poentira. Fenomenalna partija Rasela Vilsona. Eron Rodžers i Lamar Džekson nastavili da seju strah u ligi. Kanzas nikad gori, ali slavio u produžetku protiv Čardžersa. Brojne povrede drugog vikenda NFL šampionata

Fantastičan vikend u NFL šampionatu. Hičkokovske završnice, veliki preokreti, ali i brojne povrede, obeležili su drugo kolo najjače lige u američkom fudbalu.

Epicentar je bio na Senčeri Link fildu. Sijetl je posle drame pobedio Nju Ingland sa 35:30. Vratimo se za trenutak više od pet i po godina ranije u 49. Superboulu. Sijetl je bio na jard od end zone Nju Inglanda, koji je vodio 28:24. Sihoksi su tada u svojim redovima imali najboljeg raning beka lige, Maršona Linča, ali Pit Kerol i Rasel Vilson su hteli da iznenade Petriotse. Kvoterbek Sijetla je bacio loptu, koji je uhvatio nedraftovani korneberbek Malkolm Batler, za veliko slavlje tima iz Bostona i četvrtu titulu franšize iz Bostona.

Izabrane vesti

Umalo smo gledali Déjà vu tog epskog spektakla u ponedeljak ujutru. Imao je domaćin prednost od 35:23, četiri i po minuta pre kraja. Četa Bila Beličika se nije predavala, Kem Njuton je smanjio na 35:30, nešto više od dva minuta pre kraja. Bio je to njegov drugi istrčani tačdaun na meču, a četvrti u dresu Petriotsa. Imao je Sijetl loptu, ali je brzo potrošio dva pokušaja, stigao je na jard od prvog dauna, što bi verovatno značio i kraj meča. Umesto da trče, da daju lotpu raning beku Krisu Karsonu, opet su se u Sijetlu odlučili za riskantan pas. Do tada sjajni Vilson nije uspeo da baci pas ka risiveru Muru. Tim iz Bostona je imao poslednji napad i odličnu priliku da napravi veliki preokret.

Imao je Bili Beličik još dva tajm-auta i šansu da zaustavi vreme. Sve je išlo glatko, ali... Na tri sekunde pre kraja, Njuton je bacio loptu ka risiveru N’Kel Heriju, koji je zaustavljen na jard od end zone rivala. Ostalo je još tri sekunde, išlo se na sve ili ništa. Lopta je došla u ruke novom kvoterbeku Petriotsa, koji je odlučio da sam reši pitanje pobednika. Bio je pročitan, sejfti Džamal Adams i ostali defanzivci Sihoksa su ga zaustavili i tu je bio kraj – Sijetl je slavio u najboljem meču drugog vikenda u NFL šampionatu.

Krenulo je burno. Već posle minut i po, Nju Ingland je poveo sa 7:0, posle presečenog pasa Vilsona od strane sejftija tima iz Bostona Dejvina Mekortija. Krivac je bio tajt end domaćeg tima Greg Olsen kome je lopta prošla kroz ruke. Nije to demoralisalo Vilsona, koji je odigao fantastičan meč. Bacio je čak pet tačdaun pasova i to različitim saigračima. Činilo se da su u trećeoj četvrtini domaćini prelomili meč, ali se gosti nisu predavali. Na kraju, uz puno sreće, četa Pita Kerola je dobila i drugi meč u sezoni i pokazala da je jedan od favorita za Supeboul.

Šampion Kanzas provukao se u Los Anđelesu protiv Čardžersa. Čifsi su slavili tek posle produžetka sa 23:20, a junak utakmice bio je kiker Herison Batker. On je realizovao fild gol sa čak 58 jardi. Domaćin je pružio žestok otpor. Na zagrevanju pre početka meča povredio se startni kvoterbek Čardžersa Tajrod Tejlor. U vatru je morao ruki, pik prve runde drafta ove godine, Džastin Herbert. U prvoj četvtini istrčao je prvi tačduan u NFL karijeri. Bio je odličan, ali je krajem trećeg perioda igre bacio presečenu loptu. Patrik Mahoms i drugovi su to iskoristili, izjednačili posle 60 minuta, a onda u dodatnih 10 minuta slavili. Mahoms je odigrao jedan od najgorih mečeva u karijeri. Pogotovo je bio slab u prvih 30 minuta. U nastavku je imao jedan sjajan pas sa pola terena za tačdaun ka brzonogom risiveru Tajriku Hilu. Odbrana tima iz Los Anđelesa je non stop vršila strahovit pritisak na najboljeg igrača lige. Džo Bosa i Melvin Ingram su dobili bitku sa ofanzivnom linijom Kanzasa, ali na suvi kvalitet četa Endija Rida je stigla do drugog trijumfa u sezoni, a Mahoms je zadržao nepobedivost u septembru. Ovo mu je deveta pobeda kao startera u devetom mesecu u godini.

Prvi trijumf u dresu Tampe ostvario je legendarni Tom Brejdi. Ekipa sa Floride je slavila sa 31:17 protiv divizijskog rivala Karoline. Vodili su domaći sa 21:0 posle prvog poluvremena, ali u nastavku Brejdi je opet bacio presečeni pas, već treći u novom šampionatu. Pantersi su pripretili, ali na kraju je tačdaun postigao Leondard Fornet i Bakanirsi su upisali prvi trijumf. Odbrana Tampe opet je bila odlična, a navijače tima sa Floride može da raduje sve bolja konekcija Brejdija sa elitnim risiverom Majkom Evansom.

Triler je viđen u Dalasu na stadionu AT&T. Atlanta je pet minuta pre kraja imala +15 – 39:24, ali je na neverovatan način izgubila dobijeni meč. Domaćini su sa dva tačdauna smanjili na 39:37, a onda su na minut i po pre kraja došli do lopte posle „onsajd kika“ i preokrenuli rezultat za konačnih 40:39. Kiker Greg Zurlajn je pogodio šut sa 46 jardi. Falkonsi prati loša sreća od onog neverovatno izgubljenog 51. Superboula od Nju Inglanda, kada su prokockali prednost od +25.

Eron Džons i Eron Rodžers razbili Lajonse na Lembo fildu (©Reuters)Eron Džons i Eron Rodžers razbili Lajonse na Lembo fildu (©Reuters)

Eron Rodžers nastavlja da teroriše odbrane. Posle 43 poena Vajkinzima u Mineapolisu, Grin Bej je postigao 42 poena protiv još jednog divizijskog rivala, Detroita. Lajonsi su poveli sa 14:3, a onda su na scenu stupili Rodžers i kompanija i naneli katastrofu izabranicima trenera Meta Patriše. Pored lucidnog kvoterbeka blistao je i raning bek Eron Džons.

Baltimor i Lamar Džekson opet briljiraju u ligaškom delu kao i prošle sezone. Rejvensi su lako pragazili Teksanse u Hjustonu sa 33:16. Negativni junak kola je kvoterbek Minesote Kirk Kazins. On je imao košmarno veče u Indijanapolisu. Koltsi su slavili sa 28:11, a Kazins (zarađuje 33.000.000 dolara po sezoni) je imao samo šest uspešnih dodavanja iz 20 pokušaja, prebačenih mizernih 59 jardi i čak tri presečene lopte. Kvoterbek rejting mu je 0! Primera radi, Vilson ima prosek u prva dva kola 140.

Ovaj vikend su obeležile i brojne povrede. San Francisko je pobedio u Njujorku Džetse sa 31:13 i popravio utisak iz premijernog kola, kada je poražen od Arizone na svom Levis stadionu. Utakmicu nisu završili kvoterbek Džimi Garopolo, defanzivni end Nik Bosa i raning bek Rahim Mostert. U premijernom vikendu se se povredili i kornerbek Ričard Šerman i tajt end Džordž Kitl. Sve ključni igrači Fortinajnersa. Najteža povreda je Nika Bose, prošlogodišnjeg drugog pika na draftu, koji je imao fantastičnu ruki sezonu. On bi mogao da propusti ostatak šampionata zbog povrede kolena.

Prva zvezda Njujork Džajantsa, raning bek, Sekuan Barkli, završio je sezonu zbog povrede ligamenta kolena. I Denver je desetkovan povredama na startu sezonu. U Pitsburgu su Bronkosi ostali i bez startnog kvotereka Drua Loka. On je povredio rame i sigurno ga očekuje duža pauza. Povredila se i prva zvezda Karoline, raning bek Kristijan Mekefri.

Raning bek Nju Inglanda Džejms Vajt je pred meč sa Sijetlom primio strašne vesti. Otac mu je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Drugi vikend NFL šampionata se završava u utorak ujutru istorijskom utakmicom u Las Vegaasu. Rejdersi, koji su se ove godine preselili iz Ouklenda u grad kocke i greha, dočekaće Nju Orleans Sejntse, jednog od favorita za titulu ove sezone.

NFL – DRUGI VIKEND

Petak

Klivlend - Sinsinati 35:30 (7:3, 14:10, 7:3, 7:14)

Nedelja

Čikago – Njujork Džajants 17:13 (10;0, 7:0, 0:3, 0;10)

Dalas – Atlanta 40:39 (0:20, 10:9, 14:0, 16:10)

Grin Bej – Detroit 42:21 (3:14, 14:0, 17:0, 8:7)

Indijanapolis – Minesota 28:11 (0:3, 15:0, 3:0, 10:8)

Majami – Bafalo 28:31 (7:7, 3:10, 3:0, 15:14)

Njujork Džets – San Francisko 13:31 (3:7, 0:14, 3:3, 7:7)

Filadelfija – Los Anđeles Rems 19:37 (3:14, 13:7, 0:3, 3:13)

Pitsburg – Denver 26:21 (7:0, 10:3, 0:11, 9:7)

Tampa Bej – Karolina 31:17 (14:0, 7:0, 0:7, 10:10)

Tenesi – Džeksonvil 33:30 (14:7, 10:3, 6:7, 3:13)

Arizona – Vašington 30:15 (14:0, 6:0, 0:3, 10:12)

Hjuston – Baltimor 16:33 (0:3, 10:17, 0:3, 6:10)

Los Anđeles Čardžers – Kanzas 20:23 p. p. (7:0, 7:6, 3:3, 3:11, 0:3)

Ponedeljak

Sijetl – Nju Igland 35:30 (7:7, 7:7, 14:3, 7:13)

Utorak

02.15: (3,10) Las Vegas (14,0) Nju Orleans (1,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rasel VilsonGrin Bej PakersSijetl Sihoksamerički fudbalNFLNFL ligaNju Ingland PetriotsTom BrejdiKem Njuton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara