Gavril Subotić (©Starsport)
Gavril Subotić (©Starsport)

Zvezda prebolela poraz na peterce: Bombarderi Subotić i Tankosić "potopili" Šabac

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.01.21. | 11:53

Nazire se završni turnir u Zagrebu za crveno-bele, ali teži deo posla tek sledi. Srpski okršaj je arhiviran, vremena za odmor i predah nema, jer izabranici Aleksandra Filipovića danas od 18.50 igraju novi meč, a protivnik je Primorje

Vaterpolisti Crvene zvezde pokazuju iz meča u meč da ovosezonska dostignuća nisu puka slučajnost. Osvajač Kupa Srbije i učesnik osmine finala LEN Kupa Evrope izvanredno se nosio sa splitskim Jadranom, poklekao je nakon peteraca, a u srpskom okršaju na otvaranju drugog dana, Zvezda je potopila Šabac - 12:10 (2:0, 4:4, 3:3, 3:3).

Blistali su oni najiskusniji i po ko zna koji put se potvrđuje da je povratak reprezentativaca u srpski vaterpolo pun pogodak i neophodna stavka za napredak mladih igrača, ali i samih klubova. Zvezdin bombarder Gavril Subotić granatirao je gol Šapca, a najveća ispomoć bili su mu maestralni Veljko Tankosić, višegodišnji lider crveno-belih i kapiten Filipovićevog tima - Miloš Vukićević.

Izabrane vesti

Umor kod oba tima bio je lako uočljiv. Naporan ritam ostavio je trag, naročito na ekipi Šapca koja je u večernjem terminu igrala iscrpljujuć meč protiv Mladosti. Nervoza je bila prisutna, ali i tendencija da crveno-beli spuštaju loptu na centra. Zvezdin kapiten, Miloš Vukićević, radio je ogroman posao u napadu kao sidraš. Ukorenjena boljka koja prati crveno-bele iz sezone u sezonu - materijalizovanje igrača više na čas je isparila. Crveno-beli su maestralni bili u tim situacijama (rešili su ih u svoju korist četiri puta iz pet navrata). A, tek slede ozbiljni izazovi za oba tima, pošto će i Šabac i Zvezda danas još jednom uskakati u bazen. Šabac će imati više vremena za odmor, igraju izabranici Anta Vasovića od 20.40 protiv splitskog Jadrana, dok će crvenoi-beli u bazen već od 18.50, a rival je riječko Primorje.


Početak meča pokazao je da su crveno-beli preboleli poraz na peterce od splitskog Jadrana, ali i da koji čas odmora više i te kako znači. Vladimir Mišović spustio je roletnu, Šapčani nisu uspevali da pronađu put do Zvezdinog gola, a nakon jedne u moru odbrana Mišovića, sevnula je kontra Zvezde. Kampovao je Gavril Subotić pred golom Šapca, nije se vratio u odbranu i doneo je Zvezdi inicijalnu prednost. Već u narednom napadu crveno-beli su duplirali prednost preko Veljka Tankosića. Digao se Tankosić nakon faula, odapeo strelu i najavio odličan njegov dan.


Nisu vaterpolisti Šapca našli put do Zvezdinog gola u prvom kvartalu, ali je na startu drugog zaličilo da bi osvajač duple krune iz 2019. godine mogao da učini meč zanimljivijim. Isticali su iz Šapca i Zvezde da nemaju imperativ da ostvare dobar rezulat, ali su i jedni i drugi bili gladni pobede nakon uvodnog neuspeha. Prva dva šuta Mišović nije skinuo. Eraković je probio led, a Nikola Marković je snažnim udarcem preko dva bloka probušio Vladimira Mišovića. U tim trenucima najzaslužniji za to što crveno-beli održavaju prednost bio je sjajni Veljko Tankosić. Rešetao je Tankosić sa spoljnih pozicija, priključio mu se i Gavril Subotić, a nakon što je Petar Smiljević isplivao kontru i postigao prvi gol na meču, aktuelni osvajač Kupa Srbije otišao je na „plus četiri“ – 6:2. Ipak. Šabac je u finišu druge četvrtine smogao snage za odgovor. Prepolovili su Stefan Ilić i Aleksandar Eraković minus pred odlazak na veliki odmor.

Nije dobro krenulo po Šabac u nastavku. Gavril Subotić bio je neumoljiv prilikom izvođenja peteraca, a crveno-beli su opet pritegli odbranu. Iznudio je Miloš Vukićević dva peterca oba peterca, dominirao je u bazenu, baš kao i u finalu Kupa Srbije, i bio je nerešiva enigma za Šapčane. Zvezda se vratila na maksimalni plus, a Filip Gardašević je ulio novu nadu timu koji predvodi Anto Vasović. Lomili su crveno-beli rivala, ali nisu mogli definitivno da slome Šabac. Odlolevali su Šapčani, a nakon što je Marko Radović promašio peterac u odsustvu Gavrila Subotića, bivši igrač Crvene zvezde, Ognjen Stojanović, pogodio je za 8:6. Okvir gola bio je saveznik vaterpolistima Šapca, igrači Zvezde maltene su pogodili okvir gola onoliko puta koliko su zatresli mrežu, a ponovo je u presudnim momentima briljirao Zvezdin kapiten. Konačno se upisao Miloš Vukićević u listu strelaca i nagradio se za sva iznuđena isključenja, peterce i izgrađene pozicije za saigrače. Ognjen Stojanović, reprezentativac Srbije, lansirao je projektil u mrežu Miševićevog gola na isteku trećeg perioda i uneo neizvesnost u meč.


Izgubio je snagu Miloš Vukićević, dobio je brojne duele, a u odlučujuću četvrtinu ekipe su ušle spuštenog garda. Počela je jurnjava po bazenu i ishitreni napadi, a to se isplatilo Šapcu. Đorđe Vučinić i Marko Janković neutralisali su prednost Beograđana, ponovo je na snazi bio egal, a vaterpolisti Šapca prvi put od podbacivanja lopte nisu bili u rezultatskom deficitu. Gavril Subotić preuzeo je odgovornost, vratio gol prednosti pored Zvezdinog grba na semaforu, a za njegov gol zasluge idu i na račun Lazara Vićkovića, koji je poslao teledirigovan pas. Šabac je imao svoju šansu, prokockao je i stigla je surova kazna. Gavril Subotić nije praštao, a Veljko Tankosić je iz peterca rešio pitanje pobednika.

Gavril Subotić bio je centralna figura na meču. Sa šest golova bio je naraspucaniji akter meča na bazenu "Milan Gale Muškatirović". Pratio ga je Veljko Tankosić, koji je četiri puta pogađao metu. U redovima crveno-belih u strelce su se upisali i Miloš Vukićević i Petar Smiljević. Šabac je bolje rasporedio golove, Filip Gardašević, Aleksandar Eraković i Ognjen Stojanović su postigli po dva gola, a Nikola Marković, Đorđe Vučinić, Stefan Ilić i Marko Janković su se jednom upisali na semaforu.

REGIONALNA VATERPOLO LIGA

Petak

GRUPA A

Crvena zvezda - Šabac 12:10 (2:0, 4:4, 3:3, 3:3)

17.00: Mladost - Partizan

18.50: Primorje - Crvena zvezda

20.40: Šabac - Jadran ST


GRUPA B

Solaris - Budva 11:9 (5:4, 3:0, 1:1, 2:4)

12.20: Jug - Primorac

17.00: Radnički - Solaris

18.50: Primorac - Jadran HN

20.40: Budva - Jug

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

VK Crvena zvezdaVK ŠabacRegionalna vaterpolo liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara