Buongiorno Italia: Bitka za lovu u Seriji A

Vreme čitanja: 7min | pon. 30.03.20. | 12:30

Đorđo Kjelini kupio sebi mesto u Juventusovoj upravi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Glavna priča u italijanskim medijima je i dalja odmeravanje snaga između klubova i igrača oko kresanja plata. Juventus se uzima kao pozitivan primer i vezu se pohvale na račun Đorđa Kjelinija koga već vide kao budućeg Juventusovog visokog funkcionera kada završi igračku karijeru. Gazeta i Korijere najavljuju oštar sudar između klubova i igrača a pišu i i sve otvorenijem sukobu između Zajednice prvoligaša i italijanske vlade. Istovremeno Gazeta demantuje priče da se Lautaro Martinez dogovorio sa Barselonom oko transfera a Tutosport poručuje Interu da bude strpljiv sa Eriksenom podsećajući da su Platini i Zidan, takođe, imali prilično bledunjav start u Seriji A.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Lautaro se obećao Interu”, demantuje Gazeta navode u španskim medijima da se Lautaro Martinez dogovorio sa Barselonom oko prelaska u glavni grad Katalonije. “Svi ga žele ali Nerazuri odolevaju. Martinez bi voleo da ostane uprkos sirenama koje se čuju iz Barselone”, precizira milanski dnevnik. U tekstu se kaže da se centarforu Nerazura sviđa život u Milanu kao i da familija Džang nema nameru da prodaje najbolje Interove igrače. Takođe se konstatuje da će po prolasku pandemije nastupiti velika kriza u u fudbalu i da Barselona neće moći da plati raskidnu klauzulu od 111.000.000 evra a kineski vlasnici kluba neće hteti da ga  prodaju drugačije.

“Kapetane, moj kapetane!” upotrebljava se čuvena poema Volta Vitmena posvećena američkog predsedniku Abrahamu Linkolnu kao motiv za priču o presudnoj ulozi Đorđa Kjelinija u odluci igrača Juventusa da se odreknu plata do kraja juna ako se prvenstvo ne nastavi. “Kjelini je lider i na terenu i van njega. Ovim potezom je sebi otvorio vrata za funkcionersku ulogu u Juveu kada obesi kopačke o klin”, piše milanski dnevnik o kapitenu Bjankonera.

“Škloski primer Stare dame”, naslov je komentara u kome se kaže da je Juventus još jednom pokazao zašto dominira u italijanskom fudbalu. Strategija kluba da se bazira na najboljim italijanskim fudbalerima se pokazala kao dobitna kombinacija a pogotovo kada oni predstavaljaju tvrdo, harizmatično jezgro tima. Bez Kjelinija, Bufona, Bonučija ali i Barzaljija (član stručnog štaba Sarija) bilo bi mnogo teže postići kompromis.

“Bitka za lovu”, s tim naslovom se najavljuje današnji sastanak predsednika Zajednice prvoligaša Dal Pina i predsednika sindikata fudbalera u Italiji Tomazija. U tekstu se kaže da veći deo klubova čeka ishod sastanka dvojice rukovodilaca budući da bi njegov rezultata trebalo da bude ideja vodilja kako da se reši pitanja smanjivanja plata tokom trajanja vanrednog stanja zbog epidemije. Gazeta piše i da je došlo do novog zaoštravanja odnosa između klubova i italijanske vlade odnosno resornog ministra Spadafore. Klubovi žele da nastave prvenstvo čim se za to steknu minimalni uslovi dok ministar Spadafora sve otvorenije zagovara prevremeni završetak sezone.

„De Ron: patim sa Bergamom i mislim na lekare i ljude kojih više nema”, kaže u razgovoru za najtiražniji italijanski list vezista Atalante. Holanđanin je istakao da je u ovom momentu najvažnije zdravlje i da je svim srcem uz Bergamo, grad koji ga je usvojio i osvojio. Ipak, De Ron priznaje i da bi voleo da Atalanta dobije priliku da  završi fantastičnu sezonu u kojoj se plasirala među osam najboljih timova Evrope.

CORRIERE DELLO SPORT

“Sudar između ministra i Zajednice prvoligaša”, piše Korijere da se ponovo rasplamsao verbalni sukob između ministra sporta Spadafore i klubova Serije A koje predstavlja predsednik Dal Pino. Spadafora je optužio elitni italijanski fudbal da živi u paralelnom svetu i da više ništa neće biti isto po završetku vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa. On je kategorički odbio mogućnost da timovi počnu sa treninzima pre kraja aprila i doveo ozbiljno pod znak pitanja završetak sezone. Dal Pino je odgovorio ministru da nije vreme za demagoške i populističke izjave i da zahvaljujući Seriji A, novcu koja ona proizvodi, živi čitav italijanski sport.

“Prvo zdravlje, dobar potez Juventusa i njegovih igrača”, izjavio je u intervjuu za Korijere Damijano Tomazi predsednik Italijanskog udruženja fudbalera. Tomazi je izneo stav da igrači mogu da se vrate treninzima tek kada vlada, naučnici i lekari daju odobrenje za to. Prvi sindikalac italijanskog fudbala je izneo i bojazan da ova sezone neće biti nastavljena.

“Lacio neumoljiv: dodeliti skudeto ovog leta”, izveštava Korijere da se predsednik Klaudio Lotito ne miri sa mogućnošću da sezona bude poništena. “Prvi čovek Nebeskoplavih će se boriti do kraja da se prvenstvo nastavi. Lacio neće smanjivati plate igračima jer čvrsto veruje da će se šampionat nastaviti relativno brzo”. Lotita podržavaju i igrači Lacija, ne zato što su lojalni svom predsedniku, već zato što su svi bonusi vezani za kompletiranje sezone: od pojedinačnih do kolektivnih. Kada su u pitanju pojedini igrači, poput Imobilea, Luisa Alberta i Sergeja Milinkovića Savića, radi se o pozamašnim svotama novca.

Za Korijere danas govore i Antonio Kandreva i Roberto Pruco, bivši golgeter Rome i kolumnista MOZZART Sporta. Interov fudbaler je izjavio da više od svega želi da zagrli svog oca koji živi u Rimu i osim što je u godinama nije ni dobrog zdravlja. Kandreva je istakao i da ga je dolazak Kontea u Inter preporodio i produžio fudbalsku karijeru.

Pruco je u intervjuu predložio da se fudbalski pokret fokusira na sledeću sezonu: ”Prvi cilj bi trebalo da bude spasavanje sledeće sezone, da ona bude u potpunosti regularna”. Romin “Bomber” iz slavnih osamdesetih je uveren da će se fudbal oporaviti od ove krize ali da više ništa neće biti isto i da će brojni parametri biti revidirani. Što se tiče Rome, Pruco je izneo stav da navijači Đalorosih polažu velika nadanja u Dana Fridkina jer više ne veruju da Džejms Palota želi i da može da napavi tim za osvajanje trofeja.

“Romo, evo Gecea. Slobodan je ovog leta”, piše Korijere da bi nemački as, koji je imao veoma teške dve poslednje sezone, mogao da bude džoker Đalorosih u sledećem prelaznom roku. U tekstu se podseće da Gece ima samo 28 godina i da mu ovog leta ističe ugovor sa Borusijom Dortmund. Osim Gecea u agendi direktora Petrakija su i Bonaventura i Kovalenko, obojici ističe ugovor za par meseci sa Milanom, odnosno Šahtjorom.

TUTTOSPORT

“Sledite Juve”, poruka je Tutosporta drugim klubovima u Seriji A posle dogovora igrača Bjankonera i  uprave Stare dame da se fudbaleri odreknu poslednje četiri plate, odnosno do kraja juna. “Sporazum koji su postigli klub, igrači i Sari bi trebalo da bude primer svim drugim klubovima i igračima Serije A. Ključnu ulogu u postizanju sporazuma je imao Đorđo Kjelini koji je tako položio svoj prvi “funkcionerski” ispit”, piše torinski dnevnik da je kapiten Juvea upotrebaljvajući svoju harizmu, osećanje pripadnosti Juveu i pre svega veliki pregovarački kapacitet uspeo da isposluje dogovor između svojih klupskih drugova i uprave kluba. List citira i izjavu Kjelinija, inače diplomiranog ekonomistu, da ostane u Juventusu i po završetku igračke karijere.

“Ronaldo, Juveovo srce. Od Anjelija do senatora, napravljen pakt za budućnost”, tvrdi Tutosport da su sa postignutim kompromisom igrači Juvea i predsednik Anjeli učvstili međusobne odnose i temelje na kojima će se bazirati osvajanje Lige šampiona. “CR7 na konkretnom primeru pokazao da Juve doživljava kao svoju porodicu odričući se 10.000.000 evra”, konstatuje torinski list.

“Galjardini: Bergamo, nema predaje, ponovo ćemo leteti”, izjavio je u intervjuu Roberto Galjardini igrač Intera rodom iz provincije Bergamo. Galjardini je ispričao da je ujak njegovog najboljeg prijatelja i vatreni navijač Nerazura koji nije propuštao nijedan meč na San Siru, preminuo od posledica koronavirusa. Vezista Intera je takođe rekao da je jedna od retkih dobrih stvari što konačno može da provodi svo vreme sa svojim malim sinom: “U prethodnih osam meseci  zbog velikih obaveza i gustog kalendara utakmica nisam mogao da budem sa mojim sinom koliko sam želeo: sada nadoknađujem sve i neizmerno uživam da gledam kako raste iz dana u dan”

“Andrea Pirlo: Ne ostavljajmo samu Brešu”, apelovao je bivši italijanski as na javnost u Italiji da ne zaboravi grad u kome je lansirana njegova fudbalska karijera i kraj u kome je odrastao. Pirlo je podsetio da je situacija gotovo jednako dramtična kao u Bergamu i da se njegova ujna nalazi u bolnici a da se njegovi roditelji plaše da odu i do samoposluge da kupe osnovne namirnice.

“Inter, Platini i Zidan, majstori primer za Eriksena”, podseća Tutosport da su i dva najveća inostrana fudbalera u istoriji Juventusa, do dolaska Kristijana Ronalda, imali dosta problema da se adaptiraju na Seriju A. “Kao i Danac, i dvojica osvajača Zlatne lopte su imali probleme u prvom sudaru sa italijanskim fudbalom. To bi Inter trebalo da ima na  umu i da bude strpljiv”, piše list stavljajući do znanja da bi bilo štetno i kontraproduktivno davati konačan sud o Eriksenu na osnovu prvih mesec i po dana u dresu Nerazura.

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara