LEPO DO BOLA! Natčovek Tijana, Maja sa procesorom u glavi i savršene odbojkašice gaze ka medalji

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.08.21. | 11:14

Odbojakašice bolje od Italije, u polufinalu protiv Amerike - 3:0

Još samo dve pobedničke recke dele odbojkašice Srbije od olimpijskog zlata. Terzićeva kaznena ekspedicija je dominantnim koracima ušetala među četiri najbolja tima Olimpijskih igara u Tokiju. Svetske i evropske šampionke su u četvrtfinalu svu snagu iskalile na selekciji Italije, koja je ostala potpuno bespomoćna – 3:0 (25:21, 25:14, 25:21).

Mnogi su očekivali maratonsku borbu, pet setova, dramu, neizvesnost... Međutim, Srpkinje su bile toliko moćne, da utakmica na kraju nije opravdala epitet derbija. Zoran Terzić je još jednom potpuno nadmudrio kolegu Davida Macantija, a Tijana Bošković je odnela apsolutnu pobedu u duelu sa Paolom Egonu. U polufinalu naš tim čeka repriza iz Rija, jer će ponovo na megdan izaći Amerikankama. One su danas igrale bez dve igračice iz startne postave, koje su neizvesne i za utakmicu sa nama, ali su upisale ubedljivu pobedu protiv Dominikanske Republike – 3:0.

Izabrane vesti

Pozornica „Arijake“ je od 17.00 po lokalnom vremenu bila spremna da na nju izađu dva velika rivala, dve ekipe koje su igrale finale poslednjeg SP pre tri godine, dva tima sa vrhunskim igračima, među kojima su verovatno dve najveće zvezde svetske odbojke. Spektakl je bio najavljen još od trenutka kada je ovaj četvrtfinalni par izvučen žrebom. Već od drugog poena, posle as servisa Maje Ognjenović, počeo je napadački rat EgonuBošković. Znale su obe kolika je odgovornost na njihovim leđima i da su sve oči uprte u njih.

Dugo su dobro poznati rivali opipavali snage tokom prvog seta. Naše devojke su odlično servirale i primale servis, a Italijanke su bile bolje u bloku. Smenjivalo se vođstvo, sve dok u trenucima odluke Tijana nije pokazala da se ona za sve pita. Definitivno se bolje nosila sa pritiskom i poručivala: „Ja sam bolja, tu nema dileme“. Egonu je u ključnim poenima pravila greške i tako olakšavala posao Srbiji. Maja je u najbitnijem trenutku dva puta odbranila neverovatno jake napade italijanskog korektora i dala krila svojim saigračicama, a poljuljala samopouzdanje protivnica. Preostalo je samo da ih Milena Rašić dokrajči sa dva uspešna bloka u finišu za osvajanje prvog seta – 25:21.

Boškovićeva jeste za Srbiju odrađivala glavni deo posla, ali su sve ostale devojke bile spremne da urade šta god treba za pobedu. Nije bilo teško srednjem blokeru Mini Popović da se baci u odbrani i pokupi kuvanu loptu, Bojani Milenković i Bianki Buši da dodaju sijaset lopti na prijemu, Silviji Popović da leti i van linija odbojkaškog terena... Maja je znala kako da ih nadmudri na mreži, a dodatne probleme im je pravila taktičkim servisima. Kada je želja naših odbojkašica na najvećem nivou, onda im niko ne može ništa. Pa čak ni moćne i snažne Italijanke. Videlo se to u drugom setu. U tom periodu utakmica više nije ličila na derbi, jer ga je naš tim dobio bez ikakve neizvesnosti – 25:14.

U trećem setu su Italijanke pokazivale znake života. Shvatile su da je eliminacija veoma blizu i da moraju mnogo bolje da igraju ukoliko žele da zakomplikuju stanje na terenu i učine utakmicu dramatičnom. Do sredine seta je prednost bila na strani rivala, a onda je Srbija preuzela kontrolu u svim elementima igre. Od savršenog prijema, preko čvrstog bloka na pravom mestu, do preciznih i sigurnih napada. Italijanke više ništa nisu mogle, sem da gledaju dominaciju Srbije.

Gruvali su sa razglasa Arijaka Arene taktovi Sinana Sakića, a naše odbojkašice su sledile jedan od čuvenih stihova poznatog narodnjka i odigrale lepo do bola.

SRBIJA – ITALIJA (25:21, 25:14, 25:21)

Dvorana: „Arijake arena“. Sudije: Turci (Brazil), Makšanov (Rusija), Kraft (Nemačka).

SRBIJA: Buša 5, M. Popović 6, Mirković, Mihajlović, Ognjenović 4, Bjelica, Aleksić, Rašić 10, S. Popović, Bošković 24 (21/40 napad), Milenković 6, Blagojević.

ITALIJA: Sorokaite , Malinov 1, De Đenaro, Foli 2, Oro 1, Boseti 6, Kirikela 1, Danezi 6, Far 2, Pietrini 7, Sila, Egonu 16 (15/45 napad).


tagovi

tokio 2020Olimpijske igreZoran TerzićTijana BoškovićOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara