Reprezentacija Srbije, Miloš Krsteski prvi s desne strane (©FIVB)
Reprezentacija Srbije, Miloš Krsteski prvi s desne strane (©FIVB)

Leto iz snova Miloša Krsteskog – postao reprezentativac sa 30 godina, pa potpisao za Partizan

Vreme čitanja: 8min | ned. 13.08.23. | 09:12

Trenutno se sa nacionalnim timom priprema za Evropsko prvenstvo i olimpijske kvalifikacije, a posle će se priključiti novim saigračima u taboru aktuelnog šampiona Srbije

Nagrada uvek stigne kada se vredno radi. Možda ne kada očekujete i nadate se, već kad od velikih želja dignete ruke. Svejedno. Trud će se sigurno jednog dana isplatiti. Dokaz za to je i Miloš Krsteski, odbojkaš koji se trenutno sa reprezentacijom Srbije priprema za Evropsko prvenstvo i olimpijske kvalifikacije.

Iskusni libero ovog leta budan sanja... U februaru je napunio 30 godine, nekoliko meseci kasnije stigao mu je prvi poziv selektora Igora Kolakovića, a nedavno je objavljeno da je pojačao ekipu Partizana.

Izabrane vesti

Pokušaće da se dokaže sa najboljim odbojkašima Srbije na glavnoj pozornici, a onda će se priključiti crno-belom šampionskom taboru koji će braniti tri trofeja na domaćoj sceni i boriti se u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"U početku karijere, sa 18 ili 19 godina, nadao sam se da ću jednog dana igrati za reprezentaciju. To mi je bio san. Ali, kasnije, kako je prolazilo vreme sve manje sam verovao u to. Mada, bio sam istrajan, ostao sam u odbojci. Otvorilo se da odem u kraljevačku Ribnicu, tamo sam igrao dobro i eto na kraju se sve namestilo", ispričao je Krsteski u razgovoru za Mozzart Sport.

Poslednjih nekoliko igrača koji su prvi put dobijali šansu na mestu libera u nacionalnom timu, bili su u zrelim godinama. Taj trend je nastavljen i ove godine. "Kapur, Peković i Majstorović... Pa i Koprivica prošle godine. Izgleda je to postala neka vrsta tradicije", uz osmeh kaže Miloš.

Posle igranja za Obilić, Železničar i Ribnicu, Krsteski je ovog leta prešao na stepenik iznad. Treninzi u reprezentaciji su logično mnogo jači nego u srpskim klubovima.

"Velika je razlika što se tiče dužine treninga, inteziteta, naravno i kvaliteta, jer su igrači na mnogo višem nivou. Znao sam većinu igrača od pre – igrao sam sa njima ili protiv njih. Dobro sam se uklopio, nije mi bilo teško".

Saradnjom sa selektorom Kolakovićem je veoma zadovoljan. 

"Sa Igorom sam se znao iz viđenja, ali sada smo se bolje upoznali. Bio je na mojim utakmicama ove sezone protiv Zvezde i Partizana. Mogao je uživo da vidi kako igram, verovatno je to u neku ruku i doprinelo njegovoj odluci. Super odnos imam s njim. Daje mi savete – pohvali kad nešto dobro radim, ispravi kada pogrešim. Takav tretman nisam imao u klubovima do sad“.

(FIVB)(FIVB)

Iako tokom Lige nacija nije ulazio u igru, Miloš je svestan koliki napredak je ostvario. 

"Jesam sigurno sada bolji igrač. Neke tehničke i taktičke stvari koje su mi nedostajale, ovde sam unapredio. Kad treniraš sa boljim igračima od sebe, kao što su Uroš Kovačević, Marko Podraščanin, Aleksandar Atanasijević, Marko Ivović, Dražen Luburić i ostali, da ih sad sve ne nabrajam – mnogo brže napreduješ. Kada daješ sve od sebe u svakom trenutku u takvom okruženju napredak je neminovan“.

U prvom reprezentativnom takmičenju je bio deo ekipe tokom prvog vikenda. Na drugi nije otišao sa timom, ali se priključio naknadno u Holandiji. 

"Bilo je to baš neočekivano. Bata Atanasijević se nažalost razboleo, pa sam ja upao na njegovo mesto. Posle treninga u Beogradu sa momcima koji nisu išli u Holandiju dobio sam poruku od selektora da spakujem stvari i da se ukrcam na let za Roterdam, što mi naravno nije teško palo “.

Srbija je u Ligi nacija ostvarila šest pobeda i isto toliko poraza, za malo joj je izmakao završni turnir.

"Kroz celu Ligu nacija nas je pratila dobra energija. To se osećalo i van terena, tokom putovanja... Dobili su šansu da igraju i mlađi igrači. Bila je super atmosfera na klupi, koju smo uspeli da prenesemo i na teren. Zafalilo je malo. Za jedno mesto smo ispustili taj Fajnal-ejt, ali šta da se radi, idemo dalje".

Posle Lige nacija odbojkaši su dobili 10 dana slobodno kako bi predahnuli, pa se okrenuli još važnijim ispitima. Nakon toga su se okupili u glavnom gradu...

"Mi smo odradili nedelju dana treninga pre nego što smo otišli na Kopaonik. A radili smo i tokom odmora koji smo imali posle Lige nacija, dobili smo plan treninga za teretanu. Posle smo došli u Hotel M, na prvim treninzima smo uglavnom radili na tehnici i fizičkoj pripremi. Čim smo stigli na Kopaonik bili smo spremni za uigravanje šest na šest sa malo jačim intezitetom. Mi smo sad, ako upoređujem sa početkom priprema za Ligu nacija, u mnogo boljoj formi".

Uslovi u Hotelu Grand tokom prethodne dve nedelje bili su na vrhunskom nivou. Juče se ekipa vratila sa planine u Beograd.

"Baš je bilo dobro. Sala je u hotelu, imali smo super uslove za odmor i relaksaciju. Sauna, ledene kupke, bazen... Sve nam je bilo dostupno, šta god zatreba. U prirodi smo bili, napolju je bilo sveže - 20 stepeni, čist vazduh. Takođe nam je ovo bila neka vrsta „tim bildinga“, jer smo svi tu zajedno, trenirali, provodili mnogo vremena jedni sa drugima. Mnogo je korisnije za ekipu kako bi se dodatno poboljšala hemija, nego dok smo u Beogradu gde svako ima svoje obaveze, viđamo se uveče sa porodicama, prijateljima... Na Kopaoniku smo bili izolovani i mnogo smo se više družili“.

(FIVB)(FIVB)

Evropsko prvenstvo počinje 28. avgusta, a Srbija je u grupi sa Italijom, Švajcarskom, Nemačkom, Belgijom i Estonijom. Još nije došlo vreme da se detaljnije analiziraju rivali. 

"Ne pričamo mnogo sada o protivnicima... Mada, jesmo komentarisali kostur. Postoji računica da ako budemo drugi u grupi, onda u četvrtfinalu idemo na Poljake, verovatno. To nije baš najbolje. Italijani su s nama u grupi, koji su ujedno i domaćini. Bilo bi dobro da ih dobijemo, pa mi budemo prvi i tako stignemo do borbe za medalju. U suprotnom je put baš težak".

BOJAN JANIĆ JE JEDAN OD GLAVNIH RAZLOGA ŠTO SAM POTPISAO ZA PARTIZAN

Čim završi sa reprezentativnim obavezama, Miloš će se priključiti novom klubu. Potpisao je ugovor sa Partizanom i čekaju ga veliki izazovi u crno-belom dresu. Saradnju sa Bojanom Janićem će samo nastaviti, jer su sad obojica u reprezentaciji. 

"Sa Janićem sam super. On je jedan od glavnih razloga što sam potpisao za Partizan. Imao sam još neke ponude iz Srbije, ali sam se odlučio za Partizan, čak i za manju svotu novca. Mogu da napredujem uz njega još više, da unapredim prijem servisa – u kojem je on bio jedan od najboljih. Svidela mi se i hemija u ekipi, koju su imali prošle godine kao i nesumnjivi igrački kvalitet. Verujem da ćemo tako i nastaviti. Mislim da tu mogu još dodatno da doprinesem".

Partizan čeka odbrana tri domaća trofeja i kvalifikacije za Ligu šampiona. 

"Neće biti lako, ali čini mi se da je liga nešto slabija ove godine. Naša ekipa je u ponedeljak počela pripreme, Boki je bio na prvom treningu, a naravno stigao je i na trening reprezentacije. Nas dvojica ćemo se priključiti kasnije, dok će oni vredno trenirati".

Raduje se Miloš što će se priključiti saigračima u punoj snazi. 

"Vratiću se baš spreman. Uvek sam ranije u karijeri pravio pauzu od dva ili tri meseca između sezona. Igrao sam odbojku na pesku, naravno na rekreativnom nivou. Sada sam pravio pauzu od samo nedelju dana, pa ću dočekati sezonu u top formi".

UZ IVANA TODOROVIĆA SAM MNOGO NAUČIO U KRALJEVU

Period u Ribnici će uvek pamiti po lepim trenucima. Tu je uspeo da napravi veliki iskorak... Stigao je iz beogradskog Železničara. 

"Otvorila se ta prilika, oni su čuli za mene. Raspitali su se kod trenera u Superligi i Prvoj ligi. Ja sam u tom trenutku bio na master studijama na DIF-u. Odlučio sam da sa 26 godina odem sa studija i da se oprobam u Kraljevu. To se ispostavilo kao najbolji mogući potez. Prve sezone smo uzeli Kup, pa smo sledeće igrali CEV kup. Ispali smo od Karlovarskog, koji je jak protivnik. Tu sam igrao i u Evropi. Poslednje sezone smo bili četvrti, dobijali smo i Crvenu zvezdu i Partizan. Napravili smo mnoga prijatna iznenađenja. Sve u svemu, bilo je to uspešna sezona. Napredovao sam veoma, tu sam se zapravo i oformio kao igrač".

(MN Press)(MN Press)

U Železničaru je igrao od 2013. do 2020. godine. Klub je u tom periodu bio u Prvoj ligi, rangu ispod najjačeg. I tokom tih godina Miloš se nadao da će se profesionalno baviti odbojkom.

"Nekako se nikad nije ukazala prava šansa. Postojale su ponude od klubova koji su se borile za opstanak, koji ne plaćaju dovoljno da bih se ja iz Beograda preselio u neki drugi grad u Srbiji i odrekao studija. Radio sam kao odbojkaški trener mlađih selekcija, takođe i u fitnes studiju, pa sam imao solidna primanja. Sve to bih morao da odbacim zbog jedne godine igranja u prosečnom klubu Superlige".

Poziv Kraljevčana je promenio mnogo toga u Miloševom životu i karijeri. 

"Kada me je Ribnica zvala, bila je na drugoj poziciji na tabeli. Video sam to kao lepu šansu, dobra ekipa sa iskusnim igračima. Pre svega zbog Ivana Todorovića, koji važi za jednog od najboljih igrača u ligi. Vratio se iz inostranstva i uz njega sam mnoge stvari naučio. Uz trenera on mi je bio najveća podrška kad je u pitanju moj razvoj tokom tri sezone u Kraljevu“.

Ono što je dobro – dok je igrao u Prvoj ligi, uspeo je da završi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

"Bilo je mnogo odricanja. Znači mi mnogo završen fakultet, jer kad završim sa odbojkom znam šta me čeka. Imam neki plan šta dalje i kako u životu, znam šta bih voleo. Imam mnogo kontakata koje sam stekao kroz fakultet. Završiću i master studije, ostalo mi je nekoliko ispita. Odbojka mi jeste trenutno prioritet ali mi nije sve u životu. Fakultet mi je pomogao da sazrim - da te prelazne periode iz Železničara u Ribnicu, posle u reprezentaciju i Partizan – prevaziđem na mnogo lakši način “.

Ribnica proslavlja osvajanje Kupa 2021. godine (MN Press)Ribnica proslavlja osvajanje Kupa 2021. godine (MN Press)

Poznato je koliko je komplikovano igračima na poziciji libera da pronađu dobar angažman. 

"Jeste teško. Pozicija libera je nažalost potcenjena, samim tim je i najmanje plaćena u odbojci. Tako da treba imati i sreće u odabiru kluba, biti član reprezentacije sigurno mnogo olakšava".

Trenutno je Milošev fokus na reprezentaciji, posle toga će se prebaciti na Partizan. Raduje se povratku u Beograd.

"Uvek mi je nedostajalo društvo... Kad sam studirao, posle predavanja i ispita, odlazio sam na treninge. Ili na moje, ili sam držao deci, dok su se svi družili, izlazili. Posle svega toga sam otišao u Kraljevo gde sam bio ponovo odvojen od svega. Ova sezona u Beogradu će mi baš prijati. Voleo bih i posle godinu dana da ostanem u Partizanu. Ali, ako bi mi došla dobra ponuda iz inostranstva, prihvatio bih i oprobao se preko granice. Što da ne“, zaključio je Miloš Krsteski.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeIgor KolakovićOK PartizanMiloš Krsteski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara