Vlada dala dozvolu, Serija A kreće 2. juna, kad i frizeri

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.04.20. | 22:33

Posle samo dve nedelje treninga

Ne tako davno vojnim kamionima su odvozili leševe iz Bergama, ali Italija je po svemu sudeći pregrmela najgore i sada je spremna da počne polako da se vraća normalnom životu. Premijer Italije Đuzepe Konte je na večerašnjoj sednici Valde dao zeleno svetlo da se lopta ponovo zakotrlja u Seriji A. Klubovi su dobili dozvolu da se 18. maja vrate treninzima, jer će se sezona nastaviti 2. juna. Plan je da se završi već sredinom jula ako se bude igralo dva puta nedeljno.

Konte je rekao da od 4. maja počinje druga faza borbe sa korona virusom i da će tada fudbaleri moći da treniraju, ali u manjim grupama uz održavanje socijalne distance. Recimo, dok se hoda između svakoga mora da bude metar razdaljine, ali dva metra ako se trči.

Izabrane vesti

Za većinu klubova to i neće predstavljati veliki problem, jer svi na raspolaganju imaju sijaset terena u trening centrima. Teoretski bi čak mogli da rade i sa loptom, istina bez kontakta. Od 18. maja moći će zaista da krenu sa pripremama, tad će se recimo otvoriti i muzeji, bibliotete, umetničke galerije, dok će restorani moći da primaju nadrubžine, ali neće moći da se u njima sedi.

Restorani će proraditi 2. juna, kada recimo i frizerski saloni, jer je – za razliku od Srbije – u Italiji procenjeno da lokali u kojima dolazi do fizičkog kontakta mogu da se otvore tek na kraju.

Igrači će isprva biti svakodnevno testirani na korona virus i pride neće moći da napuštaju trening centara kako se zarada slučajno ne bi proširila ako neko i bude inficiran. Ako sve protekne po planu i sezona se završi u julu, Uefi bi ostao avgust da dobrši Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Biće doduše zanimljivo videti kako će reagovati svi klubovi, podsetimo da su se recimo u Torinu i posebno Breši bunili protiv nastavka sezone, jer smatraju da nema smisla igrati fudbal u situaciji kad je u zemlji pandemija korona virusa usmrtila više od 26.000 ljudi. Do danas. Uostalom, i ministar sporta Vinčenco Spadafora rekao je da su pomenuti datumi samo okvirni, jer niko ne zna sa sigurnošću kako će se situacija dalje razvijati.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara