Nemanja Petrić i Neven Majstorović (©MN Press)
Nemanja Petrić i Neven Majstorović (©MN Press)

Majstorović pred EP: Poljska nam donosi sreću, uzeli smo dve medalje tamo

Vreme čitanja: 6min | uto. 31.08.21. | 17:33

„Neću se prevariti ako kažem da sedam, osam ekipa može do zlata“, poručio je odbojkaši reprezentativac Srbije u razgovoru za Mozzart sport

Prva inostrana stanica za Nevena Majstorovića bila je Poljska 2015. godine. Poslednju sezonu je takođe uspešno odigrao u toj zemlji. Na istom tlu se radovao zlatu u Svetskoj ligi sa nacionalnim timom, a i bronzi na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Sve te uspomene mame liberu naše reprezentacije osmeh na lice pred start Evropskog prvenstva u Krakovu (1. do 19. septembar).

Evropski šampioni će igrati u grupi sa domaćinom, Belgijom, Ukrajinom, Grčkom i Portugalom. Ostale grupe su smeštene u Češkoj, Estoniji i Finskoj, a završnica je na programu u Poljskoj, koja je poznata kao zemlja odbojke.

Izabrane vesti

Drago mi je što se igra ovde, prvo jer se nadam da će biti prilike da se sretnem sa nekim dragim ljudima, pre svega mislim na saigrače, trenere i Upravu kluba u kom sam igrao tokom poslednje sezone. A drugi razlog je to što nam je Poljska kao zemlja ostala u lepo sećanju, jer smo poslednje dve od naše tri medalje osvojili upravu u Krakovu, gde počinjemo ovaj turnir. To je zlato u Svetskoj ligi 2016. godine i bronza na EP 2017. Ta hala nam donosi sreću i nadam se da će i ovog puta biti tako“, naglasio je Neven Majstorović u razgovoru za Mozzart sport. „Po poslednjim informacijama trebalo bi da bude navijača na tribinama. Možda ne u punom kapacitetu kako bi bilo da je situacija potpuno normalna. Ali, s obzirom na to kakve su okolnosti mislim da će biti određeni broj gledalaca i da će biti dobar ambijent za igranje“, rekao je Majstorović za Mozzart Sport.


Ozbiljne izazove Kovačevi izabranici imaće već u grupi. Prvi rival je selekcija Belgije u četvrtak od 20.30.

Možda i najjača grupa na Evropskom prvenstvu. Uz Poljsku koja je aktuelni svetski prvak, domaćin i jedan od najvećih favorita za zlato, tu su Ukrajinci sa kojima smo imali veoma težak duel u četvrtfinalu prošlog EP. I sada smo na prijateljskom turniru jednu utakmicu dobili, a jednu izgubili protiv njih. Mlad su tim, ali su po ko zna koji put pokazali da će u narednim godinama biti jedna od reprezentacija koja će konkurisati, pa možda već i na ovom prvenstvu, za medalju. Tu su Belgijanci, tradicionalno nezgodan protivnik za nas. Imaju generaciju koja je uvek tu u evropskom vrhu i koja se na EP pre četiri godine borila sa nama za bronzano odličje. Pored te tri reprezentacije, u grupi su još Grčka i Portugal, ekipe koje ne spadaju u grupu favorita ali sigurno da ako nemate dan kada igrate protiv njih ili niste na sto odsto mogućnosti, možete da izgubite“.

Zbog ujednačenosti mnogo je teško prognozirati ko mi mogao do polufinala, ko do zlatne medalje... Spisak favorita je podugačak.

U poslednjih desetak godina je to veoma izraženo. Imamo priliku da gledamo žensko Evropsko prvenstvo, gde se maltene unapred zna koje će tri ili četiri ekipe doći do završnice. Kod nas to nikako nije slučaj. Na poslednja dva šampionata Evrope smo mi jedina reprezentacija koja je bila oba puta u polufinalu. Na primer, Slovenija je igrala finale sa nama 2019, a to je tim iz drugog reda favorita. Neću se prevariti ako kažem da sedam, osam ekipa može do zlata. Najveći favoriti su olimpijski šampioni – Francuzi, Poljaci i Rusi. A u drugom krugu favorita je još četiri ili pet reprezentacija koje sigurno imaju kvalitet da se nađu na prvom mestu“.

Srpski odbojkaši su i dalje na evropskom tronu, koji su zauzeli pre dve godine u Gradu svetlosti.

Mislim da nam to neće predstavljati pritisak, jedino može da bude otežavajuća okolnost što će nas za razliku od prošlog šampionata, drugi shvatati još ozbiljnije. Mi jesmo reprezentacija iz svetskog vrha, ali ta titula evropskog prvaka će još više druge da pozove na oprez i da im negde da još više snage da pokušaju da nas pobede. Na nama je obaveza da pokušamo da ponovimo te partije iz 2019. godine i ako uspemo u tome, sa istom atmosferom i energijom kao u Francuskoj, mislim da imamo čemu da se nadamo“.

Pripremni mečevi odigrani u poslednjem periodu su pokazali kakva je trenutna forma vladara Evrope.

Imali smo od početka sitnijih problema sa povredama, trebalo nam je duže vreme da se svi skupimo na treningu. To je negde došlo pred put u Ukrajinu, na tom turniru je naša igra dobila obrise koje je imala u Parizu. Najbitnije je da smo kompletni, da smo sada svi zdravi i nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu dizati formu. I da ćemo do same zavšnice igrati našu prepoznatljivu odbojku“.

Veći deo rostera koji će igrati na EP učestvovao je i u Ligi nacija tokom juna. Tada u reprezentaciji nije bilo Nevena Majstorovića.

Prijalo mi je, jer sam poslednji završio klupsku sezonu. Nije bilo vremena da treniram sa momcima, selektor je odlučio da da šansu drugoj dvojici igrača iz potpuno opravdanih razloga. Iskoristio sam to vreme da se malo odmorim i da posle formu održavam sa mlađom, da kažem B reprezentacijom, koja je radila na Srebrnom jezeru. Mogu da pohvalim i trenere i sve mlađe momke koji su trenirali tamo sa mnom. Ima talenata na koje srpska odbojka može da se osloni u budućnosti“.

Slavlje posle osvajanja zlata 2019.Foto: CEVSlavlje posle osvajanja zlata 2019.Foto: CEV


Za razliku od odbojkašica koje su učetvovale na Olimpijskim igrama, naši momci su ih gledali preko TV.

Na našu nesreću to su već druge Olimpijske igre na kojima ne učestvujemo. Ostaje žal što se nismo našli u Tokiju, pogotovo kada vidimo da je na primer sama ta Francuska koja je olimpijski šampion, 2019. izgubila od nas na EP. To nam pokazuje da je trebalo tamo možda i da se nađemo. Malo je nepravda prema evropskim selekcijama zbog ograničenog broja koji može da se nađe na turniru. Apsurd je da su Francuzi bili poslednji koji su se plasirali na te OI, a na kraju su uspeli da ih osvoje. Nama ostaje da sada pokušamo da popravimo stvari i da pokažemo pravo lice na EP“.

Kad završi reprezentativnu akciju, Neven će uskočiti u dres kragujevačkog Radničkog. Prethodnu sezonu je odigrao za Politehniku Lublin, sa kojom je osvojio Prvu ligu.

Desio se povratak u Srbiju spletom okolnosti, s obzirom na to da je bila ideja da ostanem u Poljskoj. U tom klubu su ipak odlučili da u velikoj meri promene ekipu za Superligu. I onda, u raskoraku sa vremenom su izostale neke inostrane ponude, to jeste mnogi drugi klubovi u inostranstvu su već formirali ekipe za narednu sezonu. U svemu tome pojavile su se ponude domaćih klubova i opredelio sam se za Radnički, koji ima veoma ambicioznu Upravu. Formirali su dobar tim, koji će moći svašta da pokaže na domaćim terenima. Verujem da će liga biti zanimljiva... Drago mi je što se odbojka diže u Srbiji, ja sam otišao kada su bile neke drugačije okolnosti i uslovi“.

Još jedan razlog je Majstorović naveo koji je bio „plus“ za ostanak u našoj zemlji.

Osetio sam na svojoj koži da mnogo znači kada je porodica – supruga i sinčić koga smo dobili u Poljskoj, sve vreme uz mene. Mnogo bi mi teže palo da smo se razdvojili. Samim tim, smo doneli odluku da ostanemo ovde zajedno. U velikoj meri se život promenio dolaskom sina, promenio se centar sveta. Osećam veliko zadovoljstvo i sreću, koju mogu da opišu samo oni koji imaju slično iskustvo. Neku novu energiju crpim, ne samo u okviru porodice, nego i na terenu. Čini me boljim i odgovornijim“, zaključio je Neven Majstorović.



tagovi

Neven Majstorovićevropsko prvenstvo za odbojkaše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara