Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Mandić zna recept za Hrvate: Hladna glava i jaka odbrana, ako budemo na svom nivou - nemam brige

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.06.22. | 19:14

“Fizički smo defintivno spremni, a da li smo i mentalno – to ćemo videti tek posle utakmice", dodaje kapiten Branislav Mitrović

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte)

O utakmicama Srbije i Hrvatske na velikim turnirima, najčešće za medalju, može da se napiše obimna knjiga. I pitanje i da li bi sve stalo koliko puta je balkanski klasik odlučivao o raspodeli medalja. Sutradan u ovo vreme Delfini i Barakude obavljaće završne pripreme pred novi direktan obračun posle koga će se znati ko ide u polufinale, a ko je doživeo fijasko. 

Izabrane vesti

Hrvatska na Svetskom prvenstvu ima osmoricu debitanata, Srbija “samo” tri, što nije beznačajan faktor kada se uđe u nokaut fazu. Ruka u završnici najmlađima ume da zadrhti. 

“Ovo je najvažnija utakmica na prvenstvu, četvrtfinale o kome smo toliko puta pričali. Znamo protiv koga igramo, sutra je novi vaterpolo klasik. Svi ljubitelji vaterpola vole okršaje ovakvih reprezentacija. Dolazimo u izmenjenim sastavima i mi i oni u odnosu na Olimpijske igre u Tokiju, oni čak i više podmlađeni. Možda neku blagu prednost imamo mi, jer samo trojica naših igrača nemaju iskustvo igranja četvrtfinala Svetskog prvenstva. Mi smo to osetili i prebrodili u Gvanžuu, kada smo prvi put igrali u podmlađenom sastavu. To iskustvo će nam svakako dobro doći za meč sa Hrvatskom”, kaže Dušan Mandić i dodaje: 

“Očekujem tvdru, tešku i neizvesnu utakmicu, ako budemo hladne glave, koncentrisani i ako odigramo ono što selektor od nas traži, ako budemo na svom nivou, verujem da će pobeda doći”. 

U fokusu hrvatskih defanzivaca će bez ikakve dvojbe biti Dušan Mandić i Strahinja Rašović. Duo Novog Beograda najčešće je tresao mrežu za Srbiju, što ne znači da neko drugi ne bi mogao da bude čovek odluke. Jer, upravo je ta širina veliki adut Delfina. 

“Već deset godina sam u reprezentaciji i svake godine se uloga menajala pomalo. Odgorvornost je rasla i veoma sam je svestan, kao i svoje uloge u ovom timu. Mislim da znam kako da se nosim sa tim”.

Pre pet godina Hrvatska je slomila Srbiju u polufinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti, kasnije joj je i preotela titulu planetarnog šampiona. Maro Joković je postigao pobedonosni gol, a Dušan Mandić je u završnici postigao gol za 11:11. To mu je bio jedini gol na meču u kome su ga Hrvati, kao i Filipa Filipovića poništili. 

“Sećam se dobro te polufinalne utakmice sa Hrvatskom i poraza. Utakmicu pre te sam imao temperaturu i nisam igrao, i po tome pamtim taj meč. Ne očekujem baš takvu utakmicu, biće manje golova. Odbrana je nama ključ, od toga kako je odigramo zavisiće hoćemo li se naći u polufinalu. Ako budemo na nivou, uopšte nemam brige”. 

Džentlmenski Mandić prepušta ulogu favorita Barakudama, kad su je već preuzele posle trijumfa nad Gruzijom. 

“Ako oni smatraju da su favoriti, neka preuzmu tu ulogu. Neću da se bavim ulogom favorita u četvrtfinalu, mene interesuje samo da mi pobedimo. Verujem da smo na dobrom putu i da ćemo biti pravi u četvrtfinalu”, zaključio je lider Delfina.

A, poput Dušana Mandića, ni kapiten Branislav Mitrović ne želi preterano da se bavi Hrvatskom. U derbijima zapravo favotita ni nema, oni su zasebna priča i ne pobeđuje uvek bolji. Toliko puta do sada viđeno i dokazano. 

“U jednom četvrfinalu kad igraju Srbija i i Hrvatska, svako ima pravo da se nada pobedi i da razmišlja kako želi. Nikada pred utakmicu nisam govorio da smo favoriti, jer moje razmišljanje je da treba da se okrenemo sebi, dag ledamo naše stvari. Drugi neka pričaju i rade šta hoće. Iz tog ulga apsolutno razumem njihove izjave i imaju prava da se nadaju pobedi. Utakmica traje 32 minuta, to je jedna klasična sportska predstava, bez obzira što igraju Srbija i Hrvatska. Definitivno u četvrfinalu nismo imali tako teškog ptorivnika, ali bez obzira na to, ako imate neki svoj put, nemate pravo da birate protivnike”, poručio je kapiten Srbije. 

Naći će se mladi Delfini sutra na velikom ispitu, prve ocene nove generacije stići će posle klasika. A, računi će se svoditi kada sve prođe. 

“Fizički smo defintivno spremni, a da li smo i mentalno – to ćemo videti tek posle utakmice. Bez obzira na ono što smo uradili u Podgodici i sada u Segedinu, ovo je prva ozbiljana utakmica ove generacije i prvi ozbiljan ispit. A, svi znamo što se dešava na ispitu i ko sa strane ocenjuje. Prva situacija u kojoj ćemo imati pravo ocenjivanje, ne samo našeg rada i uigranosti, već i ekipnog kvaliteta”. 

Odbrana, odbrana i samo odbrana moto je Srbije godinama unazad. Iz kvalitetne defanzive Srbija crpi energiju i samopouzdanje. Budu li Branislav Mitrović i prva linija odbrane na visini zadatka - Srbija će biti nadomak trijumfa. 

“Biće ključna naša odbrana, očekujem utamicu sa velikim brojem isključenja. Ako supemo da zadržimo odbranu na nivou koji smo imali protiv Australije i Kazahstana, da je odigramo na pravi način, mislim da ćemo biti dosta blizu pobede”. 

Jedino što donekle brine kapitena Srbije, kao i ostatak tima, jeste što će tek sutra, kada počne El Klasiko, prvi put uskočiti u vodu bazena “Alfred Hajoš”. 

“Nadam se da termin i igranje kada sunce upeče neće uticati. Bio sam često u situacijama kada se igra u vreme popodnevnog odmora, zna da bude malo nezgodno, da igrači budu uspavani. Ono što nam ne odgovara jeste što ćemo prvi put igrati na tom bazenu. Hrvatska je već jednom igrala na na Alfred Hajošu. Više od pola ekipa ima iskustva igranja ovakvih utakmica i nadam se da ćemo preduprediti neke stvari, kako ne bi došlo do neželjenih posledica”, podvukao je Branislav Mitrović.


tagovi

Dušan MandićBranislav Mitrovićvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara