Odbojkašice Srbija (©OSS)
Odbojkašice Srbija (©OSS)

Nema vremena za tugovanje, olimpijske kvalifikacije su iza ćoška

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.09.23. | 15:24

Odbojkašice Srbije u Kini čeka još jedan težak izazov

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Možda je neko pomislio da će odbojkašice Srbije danas doći u Beograd, a onda se uputiti ka svojim domovima i narednih dana tugovati zbog poraza... E pa ove devojke nemaju takav luksuz. Reprezentativno leto nije završeno, jer su olimpijske kvalifikacije odmah iza ćoška.

Izabrane vesti

Raspored je surov, iz godine u godinu je stanje slično. Okupljanje bude 1. maja, a ekipa se raspusti krajem septembra ili sredinom oktobra. Koliko je samo izazovno tempirati formu, pronalaziti iznova motivacija i inspiraciju, a pritom pokušati da budeš sve vreme zdrav.

U Ligi nacija su naše odbojkašice odigrale tri turnira, a nisu izborile učešće na završno nadmetanje. Imale su kratak predah kako bi se osvežile pred početak priprema za Evropsko prvenstvo. Juče su odigrale finale kontinentalnog takmičenja, osvojile su srebro i odmah fokus prebacuju na kvalifikacije za Olimpijske igre.

Kad bi trebalo da se izmeri - teško da bi moglo da se proceni šta je bitnije i na kom turniru treba da budu najbolje. Liga nacija svakako nije bila prioritetna, ali naredna dva takmičenja su bila podjednako važna.

Srebro ostaje arhivirano, sada treba sva snaga da se sačuva za težak kvalifikacioni turnir u Kini. Prvi meč Srpkinje će igrati 16. septembra od 4.00 po našem vremenu protiv Meksika. Drugi rival je Ukrajina, sa kojom su igrale i u grupnoj fazi EP. Taj duel je na programu 17. septembra od 10.00 časova. Posle toga će imati slobodan dan, a onda će izaći na megdan Kanadi, 19. septembra ponovo u terminu od 4.00 sata.

Četvrti rival je Češka 20. septembra od 10.00 časova, a sledeći dan je ponovo slobodan. Protiv Dominikanske Republike će igrati 22. septembra (4.00), a 23. je protivnik Holandija. U poslednjem kolu 24. septembra od 13.30 Srbija će se sastati sa Kinom.

Utakmice na ovom kvalifikacionom turniru će se igrati u Ningbou. Preostala dva nadmetanja održaće se u Tokiju i Lođu. Po dve najbolje selekcije iz svake grupe obezbediće plasman na Olimpijske igre - ukupno šest.

Francuska je kao domaćin sigurni učesnik - to znači da će posle septembarskih kvalifikacija biti poznato sedam učenika. Preostalih pet reprezentacija znaće se 17. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. Na osnovu rang liste FIVB biće određeni ostali učesnici, a prioritet će imati selekcije sa kontinenata koji u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

GRUPA A (Kina, Ningbo)

Kina, Srbija, Dominikanska Republika, Holandija, Kanada, Češka, Meksiko, Ukrajina

GRUPA B (Japan, Tokio)

Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentina, Peru

GRUPA C (Poljska, Lođ)

Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja, Slovenija


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara