Zahović stao uz Čeferina: Ljudima treba više optimizma, pozitivnosti, to što Aleksander kaže je tačno

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.04.20. | 20:17

Sloveniju trese sportsko-politički skandal između dve najuticajnije ličnosti, predsednika Uefe i premijera Janše

Slično kao i u Srbiji i politička javnost u Sloveniji je pukla po pola. Sa jedne strane desni, a sa druge levi. I to po onim starim normativima pošto prava levica tamo zaista postoji. Kao i desnica, uostalom.

Da ne ulazimo dalje u detalje, jasno je da takav rascep, kao da je geologija u pitanju, stvara neoprestane tremore od kojih mnogi postaju zemljotresi. Jedan u nizu takvih dogodio se usred pandemije virusa korona, I to, čini nam se iz sasvim benignog mišljenja, tačnije saveta predsednika Uefe, Aleksandera Čeferina koje je malo previše dramatično protumačeno.

Izabrane vesti

Po mnogim parametrima, uz Melaniju Tramp najuticajniji Slovenac u svetu trenutno je u samoizolaciji na privatnom imanju u Grosuplju odakle obavlje sve poslove. Odatle je i dao intervju u kojem se bavio svim i svačim, između ostalog i kako tamošnja vlast reaguje na pandemiju.
“Medicinski radnici, moji prijatelji su mi se javljali i tražili pomoć u opremi, ja to nisam mogao da odbijem i iskoristio sam poslovne veze ne bih li pomogao državi. Ali ne sviđa mi se mešanje politike i medicine. Pre svega moramo slušati lekare i šta oni kažu. Ja ne mogu više da slušam mračne priče političara na tim konferencijama za štampu. Ni osmeha, ni nade. Ne može to tako. Ljudima treba jasno objasniti kakave je situacija, ali ne dizati paniku i gasiti nadu. Gledam narod, moje Slovence, poštujemo sve mere, a tim ljudima ipak nekada treba poslati osmeh, pozitivan pristup. Ne samo kuknajava. Uostalom i ova kriza će proči i to vrlo brzo”, izjavio je tada prvi čovek evropske kuće fudbala.

Čeferin je zahvaljujući ličnim poznastvima, pre svih sa vlasnikom Alibabe, Džekom Ma uspeo da izdejstvuje veliki tovar zaštitnih medicinskih sredstava. Iako je to uradio samoinicijativno, bez ikakve pomoći države, kao da mu je već tada bilo zamereno na “samoreklamerstvu”. Jer niko ne sme da bude voljeniji od tamošnjeg “najvoljenijeg”.

Tamošnji premijer Janez Janša je poznat kao jedan od mnogih koji su na sumnjiv način krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka zapalili Sloveniju, a time i celu Jugoslaviju, što je dobro naplatio u potonjim godinama. Tri decenije kasnije i dalje je jedna od najjačih političkih ličnosti, ujedno i najomraženijih. Zanimljivo je da je baš njegova porodica iz tog istog Grosuplja.
“To je bila biološka bomba posle koje više ništa nije bilo isto. To je bio toliko pohlepan, neodgovoran i kriminalan potez! Širenje opasnosti koja nije zaobišla ni Sloveniju”, agresivno, u svom maniru je uzvratio premijer aludirajući na odluku Uefe da se utakmica Atalanta - Valensija odigra.

Mnogi su se pridružili Janšinom horu, ali ih je još više stalo u odbranu, pre svega stava Čeferina. Između ostalih i najbolji slovenački fudbaler svih vremena i doskorašnji izuzetno uspešni direktor Maribora, Zlatko Zahović.
“Pročitao sam intervju i moram reči da se u potpunosti slažem sa Čeferinom. Ljudima treba više optimizma, pozitivnosti. To što Aleksander kaže je tačno! Čovek sada treba čoveka, društvo, ali i toplu reč, razumevanje To sada treba potencirati, da poverujemo da ćemo preživeti ovo. Čeferin  je čovek na pravom mestu, koji je uradio neke zaista velike stvari.”

Deo Slovenije koji ne voli Janeza Janšu u Čeferinu je tako dobio malu nadu da bi ovaj mogao, kada završi sa vođenjem Uefe da se okrene ka domovini i malo nju, politički “uredi”. On za sada odbija svaku priču o tome. Trenutno svakako ima pametnija posla nego da se dovikuje preko plota sa uvređenim premijerom.

(Foto ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara