Paratićijeva revolucionarna vizija: Fudbalska pijaca po NBA modelu

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.05.20. | 15:20

Generalni direktor Juventusa o novom poretku, trendovima kojima treba težiti, ali i šta je to što čeka klubove i igrače u narednim godinama...

Odavno važi nepisano pravilo da je NBA liga vrhunac poslovanja u sportskom svetu i model kojem mnogi teže u svom radu i razvoju. Prvi čovek Evrolige Đorđi Bertomeu godinama unazad pokušava da dva klupska takmičenja približi NBA obliku, spekulacije o stvaranje fudbalske Superlige sa podeljenim divizijama je praktično nešto slično modelu najjače košarkaške lige sveta, a kako bi funkcionisala transfer pijaca po modelu trejdova i "seleri kepa"? 

Čak se i o takvim stvarima razmišlja u vreme pandemije virusa korona, kada je svima jasno da modernom sportu slede velike promene i godine oporavka od teškog finansijskog udarca... I takvu viziju rada ne iznosi bilo ko, već generalni direktor Juventusa – Fabio Paratići.

Izabrane vesti

“Nije ovo moj zvanični predlog, već nešto što bi možda trebalo uzeti u razmatranje. Transfer pijaca koja bi funkcionisala kao ona u NBA ligi bi mogla da bude spas“, ističe Paratići i obrazlaže svoju ideju:

“Klubovi bi svakako imali više poteškoća, ali u sadašnjoj situaciji, s manjim prihodima, treba biti kreativniji i fleksibilniji sa idejama. Moramo da iznosimo predloge kako da rešimo funkcionisanje transfer pijace u novim uslovima“.

Paratići smatra da bi novo stanje u fudbalskom svetu moglo da pokrene revoluciju...

“Očekujem da će biti više trampi nego ikada ranije. Naravno, ne mislim da treba ili da možemo da uvedemo sistem NBA drafta, jer to je već zatvoreni sistem. Ali, treba da uzimamo sve ono dobro iz NBA i američkog sporta generalno. Pazite sada, Premijer liga je godinama u velikoj prednosti u odnosu na ostale lige jer klubovi kontrolišu brend i zastupa stavove cele lige, ne jednog kluba“.

Fudbalska opservatorija CIES nedavno je objavila studiju po kojoj su vrednosti fudbalera i njihovih klubova pale za gotovo 30 odsto. Paratići smatra da bi se trampama, iliti trejdovima sprečio dalji sunovrat cena...

“Ako bismo razmenjivali igrače na nivou 12 do 15 najbogatijih klubova sveta, vrednosti više ne bi padale. Kada kupujete novog igrača, to bi već bilo nešto drugo, ali jasno je svima da su cene pale“.

Nisu samo trampe nešto što će biti u fokusu klubova...

“Verujem da će biti i mnogo dužih pozajmica, da će one na dve ili čak tri godine postati standard. Svi mi prolazimo kroz teška vremena, ne samo u fudbalu, a posledice osećamo svi. Zbog toga verujem u duže pozajmice, jer će kupovina igrača teže pasti klubovima“.

Juventus je pre dve godine probio barijeru od 100.000.000 evra kupovinom Kristijana Ronalda. Jasno je da tako nešto neće da se dogodi u skorije vreme...

“Kristijano Ronaldo je slučaj za sebe. On donosi neverovatni eksponencijalni rast prihoda, jer je brend za sebe i veliki gotovo kao ceo jedan klub“.

S druge strane, maločas pomenuti CIES izneo je podatak da je najveći pad u vrednosti doživeo Pol Pogba i da je sada na tek 35.000.000 evra tržišne cene. Juventus je u Real Madrid među glavnim kandidatima za kupovinu Francuza već neko vreme...

“Pogba je sjajan igrač, ali igrač takvog kalibra ima određene finansijske prohteve koji bi mogli da se izvuku u situaciji pre pandemije. U novonastalim okolnostima teško. Pogotovo jer je sve manje klubova koji bi platili traženu cenu“.

Zamislite samo scenu - da u našim, dobro poznatim blogovima TRANSFERI UŽIVO čitate o trejdovima, ne o milionima...


Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara