Tijana Bošković protiv brazilskog bloka (Reuters)
Tijana Bošković protiv brazilskog bloka (Reuters)

Poraz odbojkašica u prvom pravom derbiju, što pre nam treba još neko pored Tijane

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.07.21. | 11:37

Brazilke savladala svetske i evropske šampionke

Odbojkašice Srbije su doćivele prvi poraz na Olimpijskim igrama. U porvom pravom derbiju grupne faze.

Posle lakih pobeda nad autsajderima Dominikanom, Japanom i Kenijom, Srbija je nalatela na danas sjajni Brazil i zasluženo izgubila. Brazilke se slavile 3:1 (25:20, 25:16, 23:25, 25:19). Poraz rezultatski ne boli jer je Srbija već obezbedila plasman u četvrtfinale. Ali brinu slaba i jednodimenzionalna igra i najverovatnije izgubljena šansa za prvo mesto u grupi i lakšeg rivala u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Očigledno je bilo i u prvim mečevima protiv slabijih rivala da Srbija zavisi od Tijane Bošković ali protiv jačih protivnika, opasnijeg bloka i boljeg prijema to postaje problem. Koliko god Tijana može da napada i osvaja poene, rival može da nađe rešenje. Srbiji je pod hitno potrebno još neko rešenje u napadu, razvnorsnija igra Maje Ognjenović i daleko bolji prijem i servis. Fali nam Brankica Mihajlović sa nekih ranijih turnira jer ovo trenutno nije ni njena bleda senka. Posle prvog seta se danas više nije ni vraćala u igru. Povreda leđa koju je imala uoči takmičenja je očigledno ostavila ozbiljan trag i Zoran Terzić će morati da smisli neko rešenje.

Sam početak prvog seta je pokazao da će ovo biti mnogo žešća borba nego što se očekivalo. Posle 3:2 za Srbiju, Brazilke su ušle u seriju i za tili čas stigle do vođstva od 8:4, a kasnije se prednost samo povećavala. Na 21:14 je sve bilo jasno... Srpski prijem je bio očajan, Maja Ognjenović je dizala iz preteških pozicija, a Tijana Bošković izvlačila ono što je mogla...

Osim Tijane, nismo imali nijedno drugo rešenje u napadu. Najbolja igračica sveta je u prvom setu iz napada osvojila osam poena, imala preko 60 odsto uspešnosti što je sjajno ali je problem što nije bilo drugog rešenja osim nje. Ostatak ekipe je iz napada zajedno osvojio pet poena?! Brazilski prijem je bio sjajan, rešenja u napadu raznovrsna, iz svih pozicija su pogađale Tandara, Gabrijela, Fernanda... Čak 10 grešaka naših i samo dve greške Brazilki u setu.

Loš prvi set je delovao kao ozbiljna opomena. Očekivalo se da Srpkinje teško mogu slabije od toga u ali je drugom setu viđena još lošija igra naših. Držala se Srbija na početku seta i nije dozvoljavala Brazilu da se odlepi ali je problem što se ništa u igri (i pogotovo prijemu) nije popravilo.

I onda je sve došlo na naplatu... Poslednji voz za set je bio na 8:10 posle čega su Brazilke ušle u seriju i stigle vrlo brzo do nedostižne prednosti od 20:11. Probao je Terzić uvođenjem Buše i Popovićeve umesto indisponirane Maje Aleksić i očigledno nedovoljno spremne Brankice Mihajlović, ali nije išlo. I dalje je prijem bio slab, a pali su i procenti Boškovićeve u napadu pa je Srbija još ubedljivije izgubila drugi set.

Delovalo je da su naš odbojkašice u kanalu iz kojeg nema povratka ali su mnogo bolje otvorile treći set. Napokon se neko priključio Tijani Bošković u napadu. Bianka Buša je počela da pogađa i igralo se poen za poen. Koliko se izjednačena borba vodila najbolje govori to što je prvi put neko imao dva razlike kada je Srbija povela 18:16. Imala je Tijana napad za tri razlike ali je pogodila u mrežu i Brazilke su preokrenule na 20:19. Hrabar potez je povukao Zoran Terzić u tim trenucima i zamenio Maju Ognjenović sa Slađanom Mirković što se isplatilo. Srbija je uz malo sreće došla do dve set lopte. Prvu je prokockala ko zna kojom greškom iz servisa na meču ali je Tijana Bošković zakucala drugu.

Nažalost dobar momenat sa kraja trećeg seta se nije preneo na početak četvrtog. Opet je prijem Srbije bio loš, Brazilke su osvajale poene direktno iz servisa i manje grešile. Kada su povele 8:5, sve je zaličilo na prva dva seta. Srbija je uspela u tim trenucima da popravi prijem, Tijana Bošković je pogađala kroz trojne blokove, Bianka Buša je opet osvojila neke važne poene i Srbija je izjednačila (14:14), a potom i preokrenula (16:15). Usledila je serija grešaka naših odbojkašica i Brazilke su opet otišle na velikih 20:16. Probao je Terzić opet promenom tehničara ali ovoga puta nije urodilo plodom… 

Tijana Bošković je osvojila čak 32 poena, bila na skoro 50 odsto realizacije, ali nije bilo pomoći sa neke druge strane. Buša je jimala nheke svetle momente i osvojila 10 poena, Bojana Milenković je osvojila devet ali sa slabih 25 odsto u napadu, srednjaci su potpuno podbacili, a ni Maja Ognjenović u reprezentativnom dresu odavno nije odigrala slabiji meč… Na drugoj strani su svi dali veliki doprinos. Korektor Tandara je osvojila 19, primači Fernanda 19 i Gabrijela 17, a posebno su se istekali srednjaci Karolina i 40-godišnja Gataz koje su osvojile po 10 poena.

Ovaj poraz ne košta mnogo i možda je dobar da se neke stvari poprave pre četvrtfinala koje će biti najvažniji meč na turniru. Vremena ima. Kvaliteta u srpskom timu svakako ima više od danas prikazanog. Moraće bolje. Sledeći meč protiv Južne Koreje u grupi je poslednja prilika da se neke stvari dovedu u red pred četvrtfinale jer nas tamo čekaju i ozbiljniji protivnici od Brazila.

Grupa A

Brazil - Srbija 3:1 (25:20, 25:16, 23:25, 25:19)

Dominikanska Republika Kenija 3:0 (25:19, 25:18, 25:10)

12.40: Japan - Južna Koreja


Grupa B

SAD – Rusija 0:3 (20:25, 12:25, 19:25)

Argentina – Turska 0:3 (23:25, 20:25, 18:25)

14.45: Kina - Italija





tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana Boškovićtokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara