Pustinjska oluja oko tri pojasa: Ruiz VS Džošua

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.12.19. | 11:44

Revanš meč između Amerikanca i Britanca za WBA, WBO i IBF tron, samo četiri meseca nakon šoka u Njujorku, večeras od 21.30 u Rijadu

Da bi čovek uvideo, shvatio šta ima, ponekad je potrebno da to izgubi. Ova životna istina, toliko puta potvrđena svakom bogovetnom ljudskom biću, čist je trenutak pročišćenja. Purgativ koji čisti dušu, sklanja mrenu sa očiju i pokazuje svet onakav kakvim jeste. Bez imalo zaslađivanja i laži.

Sa takvim osećajem ne samo pročistiteljskog poraza nego i "pokradenosti" napustio je ovog juna Entoni Džošua Njujork u koji je nekoliko dana ranije došao pun sebe sa tri šampionska pojasa i namerom da odere od batina dežmekastog Meksa. I malo mu je nedostajalo da u tome uspe, ali kamena desnica hrabrog debeljuce sa juga Kalifiornije te sudbonosne noći bila je pretvrda. Slala je londonskog kolosa na pod u nekoliko navrata pre nego što je meč prekinut u sedmoj rundi. Novi teškaški šampion u WBA, WBO i IBF verzijama postao je Endi Ruiz mlađi.

Izabrane vesti

Grdne batine koje je dobio pre četiri meseca u Medison skver gardenu kao da su resetovale Entonija Džošuu. Zapravo poboljšale. Doživeo je "Ej Džej", kako i sam tvrdi pravo boksersko prosvetljenje, ono o kojem smo pisali na početku teksta.
"Od kako sam ušao u ring bio sam dominantan. Sve što je stalo pred mene sam rušio, bolelo me je d..e za nauku i razvoj. Tek kada sam izgubio šampionsku titulu, shvatio sam koliko ona znači... Promenio sam pristup ne samo treninzima, nego i samom boksu. Počeo sam da proučavam stare majstore i borbe, upijao sam taktike i načine kretanja... Sate i sate sam se usavršavao u svakom aspektu. Radio sam teške sparinge sa vrhunskim partnerima, sve nebih li dobio ono što je potrebno da ponovo budem šampion"

Pred njim je danas put povratka na tron ili pak nov sudar sa stvarnošću. Pobeda će ga uklestai u monument janvećih koji su ikada stavili rukovice na šake, dok će poraz dokazati da ipak nije toliko dobar koliko se mislilo. Mesto dešavanja je Dirija, istorijska tvrđava u pregrađu Rijada, a cilj - pobeda.

Ali, sve to mu ipak ne garantuje da će vratiti pojaseve, jer je bio fizički dominantan i u Medison skver gardenu, a prvi je i rušio protivnika. Ovaj put on na Ruiza juniora ide lakški za nekoliko kilograma (107,5 kg) i daleko utegnutiji, te sda malo manje liči na običnog bodibildera, a više na pravog terminatora.

Sa druge strane Amerikanac meksičkih korena se još nagojio (128,7 kg), ali ko je gledao njegove treninge od pre nekoliko dana, mogao je samo da se čudi. Momak koji najmanje izgleda kao sportsita kreće se neverovatno, a posebno brze i teške su mu ruke. Jasno je da će on i ovaj put priliku tražiti iz kontre, pošto će Britanac pokušati da ga nadboksuje, taktikom verovatno slilčnom onoj koju su koristila braća Kličko. A to znači da će ga zasipati direktima sa svih strana, da će brzim radom nogu pokušavati da ga drži opasnog suparnika sigurnoj distanci, te da će čekati priliku da ga slomljenog konačno patosira.

Ukoliko uspe u svojoj nameri, to jest da odmah vrati pojaseve u svoje vlasništvo Džošua će uraditi ono što su pre njega učinila samo tri velika šampiona - Flojd Patreson, Muhamed Ali i idol mu, Lenoks Luis. Favorit jeste, ali bio je i pre četiri meseca... Ruiz je, ponavljamo, veoma opasan. Pa dečko je igubio samo jednu od 34 profi borbi, i to na preglasavanje sudija! Pre svega je hrabar i savršeno koristi to što poseduje - paklene udarce koji su mu 21 put donosili pobedu pre poslednjeg gonga. On je ustalom prvi naneo poraz do tada nepobedivom Britancu, čoveku koji je sa trona konačno skinuo Vladimira Klička onim paklenim aperkatom na Vembliju pre tri godine.

Favorit je, dakle u to nema sumnje Džošua koji je od 66 miliona dolara koliki je budžet meča u Rijadu dobija čak 60. Ali to je ništa u odnosu na ono što ga čeka ako povrati titule, jer bi njegov meč sa WBC prvakom, Dionetom Vajlderom verovatno oborio mnoge rekorde komercijanosti. Dakle, "Ej Džej" je pod velikim pirtiskom, koji će i pokazati koliki je šampion. Koliko već večeras. Što se tiče potencijalne dužine borbe u Saudijskoj Arabiji, teško da će trajati duže od osam rundi.

Pored glavne borbe večeri izdvajamo i potencijalno fantastičan duel dva velika majstora, bivšeg WBA šampiona u teškoj katgeoriji, Aleksandra Povetkina i sve boljeg Majkla Hantera. Rus je na "silaznoj putanji" pošto mu je već 40 godina, dok je Amerikanac na vrhucu sa 31. Ali, velika prednost koju Hanteru daju kladionice možda i nije sasvim opravdana. Ipak je u pitanju iskusni mešter koji je doživeo samo dva poraza u 37 borbi, i to od Vladimira Klička i Entonija Džošue koji ga je jedini nokautirao. Hanter, koji je takođe žilav te je jednom poražen, od paklenog Ukrajinca Oleksandra Usika, ima mali problem sa fizikalijama, pošto nije građen za teškaša. A to bi moglo skupo da ga košta protiv udarača kakav je Povetkin. Iznenađenje je ovde moguće.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara