Konstantin Harkov na F4 Jadranske lige u Beogradu (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Konstantin Harkov na F4 Jadranske lige u Beogradu (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Raspad Rusije krenuo od Hrvatske, ubrzao ga rat u Ukrajini: Kobni peterci, trgovina pasošima i uticajem

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.04.22. | 18:03

Konstantin Harkov postao Barakuda, Ivan Nagaev zaigraće za Nemačku, a "utočište" i priliku da se bore za medalje uskoro će, sasvim sigurno, neko ponuditi Danilu Merkulovu i Dmitriju Holodu

Nova gvozdena zavesa spuštena je na Evropu. Nije mnogo vremena proteklo od kada je prethodna podignuta, a možda je zapravo to ona ista. Samo što je ovoga puta obuhvatila dve države i prekrila znatno manju teritoriju. Izolovane su ostale Rusija i Belorusija, teritorijalna konekcija nije prekinuta, ali je zbog novog rata - donedavno se tvrdilo da u ovakvoj formi više nikada neće izbiti u Evropi - stvorena neprobojna barijera. Nekada Hladni rat, danas i prethodnih 40 i kusur dana rat u Ukrajini.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, kako se prezentuje u Rusiji, a za gotovo sve ostale agresija i(li) ratno stanje, izopštili su ruske sportiste iz velike većine dešavanja. Prvi udar izveden je na timske sportove, narednim su obuhvaćeni pojedinačni. I obruč se neprestano steže. Dokle? Verovatno sve dok se potpuno ne zatvori ili se ruske trupe ne povuku iz Ukrajine, a odjeci raketnih udara i artiljerije prestanu da se čuju. Cenu rata plaća sport, plaćali su ga sportisti, reprezentacije i klubovi sa naših prostora, plaćaju ga i ruski. Ispaštaju zbog politike i uvedenih sankcija, i već sada je jasno da će se vratiti nekoliko godina ili deceniju unazad.

Izabrane vesti

Od povratka ruskog reprezentativnog i klupskog vaterpola na nivo od pre dve decenije ili nešto manje neće biti ništa, iako je Rusija imala generaciju koja obećava. Raspad uveliko traje, ništa nije isto od prvoga dana rata. Ali, osipanje nije počelo onoga dana kada su Narodne Republike Donbas i Lugansk proglasile nezavisnost, nego godinu dana ranije. Krah u kvalifikacijama za Olimpijske igre bio je početak kraja, rat u Ukrajini ubrzao je ceo postupak.

Prošao je ruski vaterpolo kroz dve sedmice pakla. Vrata su redom počela da se zatvaraju. Vaterpolo reprezentacija Rusije izbačena je iz Svetske lige, nije joj dozvoljeno da odigra meč sa olimpijskim vicešampionom Grčkom – pobedom u tom dvoboju izborila bi plasman na Fajnal-ejt evropskih kvalifikacija takmičenja kog je prvi pobednik – a zatim joj je poručeno da ni na Svetskom prvenstvu, koje se počinje sredinom juna, nije poželjna. Otvorenu ranu FINA je zasolila davanjem zelenog svetla Konstantinu Harkovu, prvoj zvezdi ruskog vaterpola, da promeni državni tim. U sedište hrvatskog i ruskog Saveza stigla je pravosnažna odluka kojom je Harkovu omogućeno da u narednim godinama sa Barakudama napada medalje.

HARKOV POKRENUO TALAS PRELAZAKA, SLEDEĆI JE NAGAEV

Nikola Jakšić i Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Nikola Jakšić i Konstantin Harkov (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Uklonjena je i poslednja prepreka da Konstantin Harkov zaigra za Hrvatsku, a da će postati član vaterpolo sile verovatno je znao još onoga dana kada je Rusija porazom od Barakuda u Roterdamu ostala bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju. Posle boljeg izvođenja peteraca Hrvatska je slavila sa 25:24 u bici za treće mesto, u poslednji čas izvadila je vizu za Japan i revanširala se Rusiji za poraz u grupnoj fazi kvalifikacionog turnira u holandskom lučkom gradu. Vrbovali su Ivica Tucak i njegovi saradnici najboljeg strelca Evropskog prvenstva 2020. godine – Harkov postigao 21 gol na šampionatu Satrog kontinenta na kome je Rusija zauzela osmo mesto – i prihvatio je. Čekalo se samo da prođe godinu dana i stigne dopis.

Otvorena je sezona lova na ruske reprezentativce, jer je tada svima iz državnog tima postalo jasno da više nemaju ama baš nikakvu šansu da se vrate u sam vrh, i da će proći godine i godine dok im se kockice ponovo ne poklope, kao što jesu početkom ovog milenijuma, kada je Rusija osvojila svetsku i olimpijsku bronzu, kao i zlato u Svetskoj ligi. Zbog lošeg vođenja jedna generacija nije dosegla najviše domete, prelaskom Konstantina Harkova u drugo jato tek nema šta da traži u borbi za medalje.

Vodio se Konstantin Harkov parolom „ako ne mkožeš da ih pobediš pridruži im se“, a kroz izlazna vrata reprezentacije ubrzo je odlučio da krene i Ivan Nagaev. Godinama je momak rođen u Vladikavkazu u Hanoveru i bilo je samo pitanje trenutka kada će mu Nemačka uputiti poziv. Zbog rata u Ukrajini možda Ivan Nagaev neće morati da ćeka punih godinu dana od podnošenja zahteva.

PO ČEMU SE „SLUČAJ NAGAEV“ RAZLIKUJE OD „SLUČAJA HARKOV“?

Ivan Nagaev i trojni blok Crvene zvezde(©MN Press)Ivan Nagaev i trojni blok Crvene zvezde(©MN Press)

Ivan Nagaev je dugogodišnji ruski reprezentativac, ali je jedna od najbržih plivača veći deo života proveo u Odesi. U Ukrajinskom lučkom gradu na obali Crnog mora pokrenuo je vaterpolo kamp, ostavio je porodicu i po izbijanju rata nekoliko dana proveo je spasavajući najbliže iz Odese. Devet članova familije izvukao je preko Poljske i odveo ih je u Hanover. Na rat u Ukrajini i izbeglice iz te zemlje Evropa je posebno osetljivam, i daleko više blagonaklona u odnosu na one koji dolaze sa Bliskog Istoka, pa nema sumnje da će državljanstvo za Ivana Nagaeva biti sređeno po ubrzanom postupku. Možda i do završetka klupske sezone. O tome su za nemačke medije govorili i prvi ljudi Hanovera.

Rusija je na neodređeno otpisana sa velikih takmičenja, a Konstantin Harkov i Ivan Nagaev otpisali su Rusiju. Dva od četiri jaka imena su otpala, sada je pitanje da li će i ko izdati pasoš Danilu Merkulovu i Dmitriju Holodu, koji već dugo igraju na vrhunskom nivou. Merkulov je posle tri sezone provedene u dubrovačkom Jugu obukao kapicu mađarskog Ferencvaroša, a Holod je od 2019. član berlinskog Špandaua. Posle raspada Jugoslavije evropske zemlje nisu bile gadljive na sportiste sa ovih prostora, rado su im slale pozive i ukazivale im na to kako je bolje da promene stranu, normalno rade i ne budu izopšteni. Od previranja slovenskih naroda pokušana je da se izvuče maksimalna korist – neko više, neko manje – a ni po čemu se neće razlikovati novonastala kriza.

Iduće Olimpijske igre održaće se u Parizu za dve godine, a rat u Ukrajini prilika je da neke reprezentacije dobiju neočekivana pojačanja. Kad je već FINA dozvolila da se reprezentacije menjaju i da je dovoljno pauzirati samo godinu dana, biće onih koji će se okoristiti i profitirati.

LIGA ŠAMPIONA SPREMA SE ZA PROMENE, IZOLACIJA RUSIJE POGODUJE GRUZIJI

Dmitri Holod (©MN Press)Dmitri Holod (©MN Press)

Najavljeno je da bi Liga šampiona po ko zna koji put mogla da pretrpi određene reforme, da će se povesti pitanje oko raspodele licenci, možda i o ukidanju istih. Sve je na dugačkom štapu, ali postoji tendencija da se nešto menja. Ruski klubovi nisu platežno moćni kao nekada, Dinamo Moskva i Sintez iz Kazanja i ako se pojave u Evropi – to bude u LEN Kupu Evrope, drugorangiranom takmičenju. Posle svih dešavanja, na evropskoj mapi ih neko vreme neće biti.

Rusi su smanjili ulaganja u klupski vaterpolo, dok Gruzija minulih godina i te kako radi na promociji, dovodi trenere i igrače koji potiču iz jugoslovenske škole i za ostanak iz nagrađuje pasošima. Ipak, do primetnog i značajnog napretka na rezultatkom planu – kako reprezentativnom, tako i klupskom – nije došlo. Dinamo Tbilisi će ovosezonski nastup u Ligi šampiona izvesno završiti bez pobede, verovatno i bez osvojenog boda, i to je nešto što mu ne ide na ruku pred promene do kojih bi moglo doći. Tim koji služi kao vreća za udaranje nikome nije potreban, ali isto tako je veliko pitanje hoće li se Liga šampiona odlučiti da „odstrani“ kompletan deo Evrope. Ipak, lako bi moglo da se desi da kada dođe do promena Dinamo Tbilisi bude primoran da rudari i grupnu fazu Lige šampiona traži kroz kvalifikacije.


tagovi

Vaterpolo reprezentacija RusijeKonstantin HarkovIvan NagaevDanil MerkulovDmitri HolodVK Dinamo MoskvaVK Sintez KazanjLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara