Seča kvoterbekova, neuhvatljivi Mahoms ruši i Baltimor

Vreme čitanja: 6min | ned. 22.09.19. | 13:31

Povrede i loša forma uticali da Pitsburg, Nju Orleans, Karolina, Njujork Džajantsi, Njujork Džetsi i Majami promene startne vođe napada. Derbi u Kanzasu gde stiže nova zvezda NFL-a Lamar Džekson

Tek je NFL šampionat ušao u treću nedelju, ali ludnica „preko bare“ dostiže vrhunac. Svaka sezona je luda, ali ova je luđa. Povrede, skandali, najava trejdova, sve to prati cirkus u omiljenom sportu Amerikanaca.

Posle dva kola čak šest timova promenilo je startne kvoterbekove. Neki zbog povreda, a neki zbog loše forme su platili danak. Protekle nedelje povrede legendarnih kvoterbekova Bena Rotlisbergera i Drua Brisa su obeležila drugo kolo NFL karavana. Gore je prošao vođa Pitsburg Stilersa, popularni Big Ben koji je već operisan i završio je sezonu. Ambicije šestostrukog osvajača Superboula sada su utihnule. Posle dva startna poraza i gubitka vođe, slavna franšiza iz Pensilvanije je otpisana.

Izabrane vesti

Kestenje iz vatre moraće da vadi mladi ruki kvoterbek Mejson Rudolf koji je igrao prošle nedelje protiv Sijetla kada se povredio veteran. Ostavio je dobar utisak, Pitsburg je do finiša utakmice bio u igri, ali je pitanje koliko može mladi kvoterbek. Stilersi idu na noge razigranom San Francisku sa sjajnim Džimijem Garopulom. Popularni Džimi Dži se oporavio od teške povrede kolena i sada je vođa Fortinajnersa koji posle dugo godina imaju eksplozivan napad spreman da rešete svaku odbranu.

Za razliku od Rotlisbergera koji je završio sezonu, bolje je prošao Dru Bris. On je operisao palac desne ruke posle starta Erona Donalda prošle nedelje u meču na Koloseumu protiv Los Anđeles Remsa, ali će pauzirati samo šest nedelja i vratiće se na sredini sezone. Veterana u timu Nju Orleansa na poziciji kvoterbeka menjaće Tedi Bridžvoter koji nije oduševio prošle nedelje kada je zamenio legendarnog Brisa. Tu je spreman i Tajson Hil, specijalac Sejntsa, spreman da uskoči ako ne bude išlo nekadašnjem vođi napada Minesote. Bridžvoter je najplaćeniji rezervni kvoterbek u ligi i sada ima priliku da pokaže da može da vodi tim. Ipak, imaće težak debi u dresu Nju Orleansa kao startni kvoterbek jer tim iz Luizijane stiže na uvek bučnom Senčuri Link fildu u Sijetlu protiv uvek ratoborne odbrane Sihoksa. Domaćin je startovao sa dve pobede, Rasel Vilson je sjajan, pa se crno piše prošlosezonskom najboljem timu ligaškog dela sezone.

Zbog povrede članka za Karolinu neće igrati kvoterbek Kem Njuton. Super Kem je bio rovit i prethodne dve nedelje što se videlo, nije bio 100 odsto spreman pa su Panteri oba puta poraženi na svom terenu od Remsa i Tampa Beja. Menjaće ga mladi nedraftovani kvoterbek Kajl Alen. Napad tima iz Šarlota je slab, izdvaja se samo raning bek Kristijan Mekafri pa je pitanje koliko će Alen moći u Finiksu protiv Arizone koju predvodi ovogodišnji prvi pik na draftu Kajler Mari. Domaćin ima ulogu favorita zbog neigranja Njutona.

Njujork Džetsi su posle prve nedelje ostali bez startnog kvoterbeka Sema Darnolda. On je oboleo od mononukleoze, a u utorak su Njujorčani završili meč sa Klivlendom i bez rezerve Trevora Simijana koji je doživeo tešku povredu u ubedljivom porazu na svom stadionu. Na tom susretu u drugom poluvremenu je bacao treći kvoterbek mladi Luk Folk. Ako se zna da idu na noge strašnom Nju Inglandu koji gazi na startu sezone, jasno je da se Njujorčanima sprema debakl na Žilet stadionu u Foksborou protiv divzijskog rivala sa istoka AFC-a.

Patriote su za dve utakmice primili samo tri poena, odbrana je fantastična, a napad standardno sjajan sa neuništivim Tomom Brejdijem. Međutim, potresi i u Nju Inglandu. Mada je bolje reći cirkus oko Antonija „Tač“ Brauna. Velika zvezda, jedan od najpopularnijih fudbalera današnjice samo što je došao u šampionski tim, dobio je otkaz. Naime, posle jednog meča i tačdauna u Majamiju, Patriote su odlučile da otpuste Brauna zbog skandala u koji je umešan. Njega je jedna fitnes instruktorka optužila za seksualno uznemiravanje. Nekadašnji risiver Pitsburga i kratko Ouklenda, za koji nije odigrao nijedan meč, pod istragom je lige pa u redovima tima iz Masačusetsa nisu želeli da rizikuju pa su se oslobodile velikog asa. Međutim, i bez Brauna napad Patriota je ubitačan sa odličnim raning bekovima Sonijem Mišelom i Džejmsom Vajtom i risiverima Džulijanom Edelmanom, Filipom Dorsetom i kontroverznim Džošom „Flešom“ Gordonom.

Gotova je era Ilaja Meninga kao startnog kvoterbeka Njujork Džajantsa. Posle dva uvodna poraza trener Pet Šurmar je odlučio da veterana, dvostrukog Superboula šampiona, pošalje na klupu, a na teren će ruki Danijel Džons. On je oduševio u predsezoni, a pošto niko ništa ne očekuje od Njujorčana ove sezone, ovo je pravi trenutak za učenje. Debi će imati u Tampi koja ima ulogu velikog favorita.

Takođe, za smenu startnog kvoterbeka odlučio se i Majami. Rajana Ficpatrika će zameniti prošlogodišnji ruki Džoš Rozen, koji je proletos stigao posle trejda iz Arizone. Međutim, od tima iz Floride se i dalje očekuju katastofalni porazi. Prošle nedelje je bilo 0:43 protiv Nju Inglanda, a svi u SAD veruju da je franšiza odlučila za „tankovanje“ (izraz za namerno gubljenje mečeva) i da se sprema za draft naredne godine. Majami ide na noge razigranom Dalasu i očekuje se nova katastrofa. Ekipu je napustio i odlični sejfti Minka Ficpatrik koji je trejdovan u Pitsburg.

Derbi treće nedelje je duel na Erouhedu gde Kanzasu stiže Balitmor. Biće to dvoboj mladih zvezda lige, kvoterbekova Patrika Mahomsa i Lamara Džeksona. Mahoms nastavlja da gazi, ruši rekorde. Prošle nedelje je bacio u Ouklendu četiri tačdaun pasa u drugoj četvrtini. S druge strane, mladi Džekson je postao vođa Rejvensa posle trejda Džoa Flaka u Denver. Ipak, Baltimor je imao lake rivale na startu, Majami i Arizona, sada će se videti koliko može protiv Poglavica Endija Rida. Domaćin će igrati bez povređenog brzonogog risivera Tarika Hila. Ipak, tu je probuđeni Semi Votkins i odlični tajt end Trevis Kelce. Domaćin je bliži pobedi.

Grin Bej sa Eronom Rodžersom je startovao sa dve pobede. Sada se više ne priča o paklenom napadu Pekersa nego o sjajnoj defanzivi tima iz Viskonsina koja je primila samo 19 poena u prva dva susreta protiv divizijskih rivala sa severa NFC-a Čikaga i Minesote. Na kultni Lembo fild stiže ranjeni Denver posle dva uvodna poraza i bez mnogo nade da može da iznenadi slavnu franšizu.

Neizvesno bi moglo da bude u Indijanapolisu gde Koltsi čekaju Atalantu. Kvoterbek Džejkobi Briset koji je pred start sezone zamenio penzionisanog Endrua Laka je sve bolji. S druge strane, odlična odbrana domaćina imaće problema da zaustavi uvek jak napad Falkonsa sa Metom Rajanom i Huliom Džonsom.

Filadelfija je prošle nedelje poražena u Atlanti, a više od poraza brinu povrede nosilaca igre. Protiv Detroita sigurno neće biti povratnika u franšizu, risivera Dešona Džeksona, dok je pod znakom pitanja i Alšon Džefri.

Problema sa povredama imaju i Los Anđeles Čardžersi kojima neće biti lako da slome otpor nepredvidivog Hjustona. Bafalo želi i treću pobedu protiv otpisanog Sinsinatija. Udarni termin „preko bare“ ostavljen je za duel u Klivlendu gde stiže prošlosezonski Superboul učesnik Los Anđeles Remsi. Braunsi su se oporavili posle uvodnog šoka i poraza na svom terenu od Tenesija sa čak 30 poena razlike. Pobeđeni su Džetsi u Nujujorku u utorak sa 23:3. Čini se da još nije proradio eksplozivni napad Klivlenda sa Bejkerom Mejfildom kao kvoterbekom i brzonogim risiverima Odelom Bekamom i Džavrisom Lendrijem. Blagi favoriti su gosti koji su dobili dva teška meča na startu sezone. Četa Šona Mekveja je i ove sezone najveći kandidat u konferenciji za mesto u Superboulu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 22:05 11016 NFL Arizona - Carolina ki 1 1,70
Ned 22:25 11017 NFL Seattle - New Orleans ki 1 1,60
Ned 19:00 11005 NFL Kansas City - Baltimore h 1 (-5.5) 1,85
Ned 19:00 11004 NFL Philadelphia - Detroit ki 1 1,45
Ned 19:00 11002 NFL Green Bay - Denver h 1 (-7.5) 1,95
Ukupna kvota14,23

NFL – TREĆA NEDELJA

Petak
Džeksonvil – Tenesi 20:7 (14:0, 0:0, 3:0, 3:7)

Nedelja
19.00: (1.40) Bafalo (14.0) Sinsinati (3.35)
19.00
: (1.85) Dalas (hendikep -21.5) Majami (1.85)
19.00
: (1.30) Grin Bej (15.0) Denver (4.00)
19.00
: (1.80) Indijanapolis (13.0) Atlanta (2.20)
19.00
: (1.45) Kanzas (14.0) Baltimor (3.10)
19.00: (1.25) Minesota (15.0) Ouklend (4.60)
19.00: (1.90) Nju Ingland (hendikep -21.5) Njujork Džets (1.80)
19.00
: (1.55) Filadelfija (14.0) Detroit (2.70)
22.05
: (1.70) Arizona (13.0) Karolina (2.40)
22.05
: (1.45) Tampa Bej (14.0) Njujork Džajants (3.10)
22.25
: (1.60) Los Anđeles Čardžers (14.0) Hjuston (2.55)
22.25
: (1.40) San Francisko (14.0) Pitsburg (3.35)
22.25
: (1.60) Sijetl (14.0) Nju Orleans (2.55)

Ponedeljak
02.20: (2.55) Klivlend (14.0) Los Anđeles Rems (1.60)

Utorak
02.15: (2.70) Vašington (14.0) Čikago (1.55)

*** kvote su podložne promenama


Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara