Jerko Marinić Kragić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Jerko Marinić Kragić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Simultanka Marinića Kragića "ubila" Jug! Splitska haubica odvela Jadran u istorijsko finale

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.04.22. | 21:32

Utakmica života hrvatskog reprezentativca

Kucnuo je čas da regionalna liga dobije novog šampiona. Aktuelnog je u ponor gurnuo novobeogradski drim-tim, dok je petostrukom vrata finala zatvorio najveći projekat hrvatskog vaterpola. Jug će pričekati još neko vreme na peto krunisanje, sada može da skine kaputu i aplauzom pozdravi Jerka Marinića Kragića. Simultanka kakva se ne pamti, spakovao je Marinić Kragić sedam komada dubrovačkom velikanu i odveo Jadran u bitku za trofej. Prvi put zaigraće splitski klub u velikom finalu Jadranske lige - 18:16 (4:5, 6:4, 3:4, 5:3).

Nadogradio je Jug hrvatsku bazu grčkim reprezentativcima, pomešao je Sirtaki sa dalmatinskim klapama i napravio, možda, i savršen spoj na duže staze. Primili su se Grci u Dubrovniku, srasli su sa gigantom evropskog vaterpolo i sada klub koji je simbol za uspeh i tradiciju čeka “samo” da izdanci njegove škole procvetaju. Tada će Jug biti opet konkurentan za uspon na regionalni tron i pokoravanje Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Pun pogodak napravili su Dubrovčani uzimanjem grčkog pelcera i kalemljenjem na Mara Jokovića i kapitena Lorena Fatovića, oplemenili su ekipu. U velikim utakmicama tercet Konstantinos Kakaris - Stilijanos Argiropulos - Aleksandros Papanastasiju redovno isporuči svoje, bili su motor i u dalmatinskom klasiku. No, nedovoljan da bi Jug ušao u novo finale.

Grčka osovina tukla je po splitskom Jadranu iz svih pozicija, napad su zapoeli spoljni igrači, Aleksandros Papanastasiju i Stilijanos Arhiropulos, a paljbu je produžio centar koji preti da postane najdominantniji u idućih nekoliko godina. Možda i deceniju. Strahovite probleme zadavao je Konstantinos Kakaris čuvarima, nije mogao perspektivni Rino Burić da se rve sve vreme. Plivao je Jug na grkom talasu, vukao ga je pomenuti trio ka finalu, ali aduti splitskog Jadrana podjednako su bili ubitačni.

Aleksandros Papanastasiju (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Aleksandros Papanastasiju (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Strašan igrač taj Jerko Marinić Kragić. Njegove dijagonale sa zgodne strane bile su nerešiva enigma za Tonija Popadića, hirurški preciznim rezovima parao je mrežu. I obavezno u suprotan ugao. Predvidivo, a neuhvatljivo. Dizao se kad je dobijao i minimalan prostor. Pola sekunde kašnjenje čuvara, centimetri lufta, graciozno dizanje i - bomba. Odigrao je simultanku Jerko Marinić Kragić po levoj strani, a na kontra delu bazena dominirao je Konstantin Harkov. Rus je i u Beogradu pokazao zbog čega je bio prvi pik Hrvatske za dobijanje državljanstva.

Treneri su pokušali da obrnu vodu na svoju vodenicu i promenom startnih jedinica, Ivan Marcelić i Toni Popadić poslati su na hlađenje, a Ivan Jurišič, senka prvog golamna Juga, sakupio je nekoliko izvrsnih intervencija. Dubrovčani su počeli da padaju kako je meč odmicao, Jadran je uspeo da istopi zaostatak, čak i kreira preokret. Bitnu ulogu u povratku pored Jerka Marinića Kragića igrali su Duje Pjeković i Anđelo Šetka.

Prštala su isključenja na obe strane, redom su zbog tri lične igrači počeli da ispadaju - Stilijanos Argiropulos, Marko Žuvela, Filip Kržić, Konstantin Harkov, Antonio Dužević i Marino Čagalj nisu završili meč - ali ko god da je za Jadran bio u vodi lopta bi išla samo ka jednom čoveku. Sevala je desnica Jerka Marinića Kragića, provlačio je loptu kako je hteo i kad je hteo, ali gol odluke postigla je nada hrvatskog vaterpola - Rino Burić. Opalio je bez razmišljanja i stvorio razliku koju Jug nije bio kadar da stigne.

RASPORED F4 REGIONALNE LIGE U BEOGRADU: 

Subota

Novi Beograd - Radnički 12:8

Jug Dubrovnik - Jadran Split 16:18

Nedelja

17.00: Meč za treće mesto

20.30: Finale


tagovi

VK JugVK Jadran SplitRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluMaro JokovićLoren FatovićLuka BukićKonstantin HarkovJerko Marinić KragićVjekoslav Kobešćak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara