Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)
Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)

Amerikanci pritisnuli dugme za samouništenje, Papanastasiju je novi “grčki bog”

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.07.23. | 07:58

Olimpijski vicešampion u četvrtfinalu posle velikog preokreta, tim Dejana Udovičića od sjaja do očaja...

Strašne igrače godinama unazad izbacuju Grci, imaju ih na izvoz. Kvaliteta nikad ne manjka. A, u red “grčkih bogova” stao je i - Aleksandros Papanastasiju. Krilo Olimpijakosa odigralo je utakmicu za pamćenje, vratilo je olimpijskog vicešampiona iz mrtvih, izbušilo je Amerikance i golom u poslednjim sekundama poslalo Grke direktno u četvrtfinale Svetskog prvenstva - 15:14.

Poslednje kolo grupne faze je do sada serviralo dva velika preokreta. Srbija je nadoknadila pet golova zaostatka protiv Crne Gore, isto toliko su i Grci protiv Amerike! Utakmicu karijere odigrao je Aleksandros Papanastasiju. Kada se lomilo - pogađao je. Imao i asistenciju za izjednačenje i glavni je “krivac” što će četa Dejana Udovičića morati da igra osminu finala. 

Izabrane vesti

Od sjaja do očaja igrala je Amerika, ali povratka u prvobitni mod nije bilo. Instrukcije Dejana Udovičića u finišu derbija grupe A nisu dolazile do njegovih izabranika. Odsekli su se Amerikanci kada su kola krenula nizbrdno, nikoga nije bilo da povuče ručnu. Hanes Daube počeo je da srlja, ostali se pomalo i sklonili od lopte, pa će se umesto o fenomenalnoj partiji Maksa Irvinga govoriti o Aleksandrosu Papanastasijuu

Novi “grčki bog” odigrao je utakmicu za pamćenje. Isprva ništa nije mogao da pogodi, jedini gol dao je iz igrača više. Nanizao je promašaje, da bi u odlučujućoj četvrtini eksplodirao. I to na početku ili u sredini, već u samom finišu kada se sve lomilo, kada drugi nisu ni razmišljali da potegnu. Dirigovao je sa desnog krila, razigravao saigrače na stativi i hirurški precizno povlačio rezove. Gotovo uvek bi to bila finta, pa lopta u dalji ugao. Nemoćan je bio Adrijan Vajnberg

Amerikanci su imali pet golova prednosti na ulasku u drugo poluvreme, rapsucanog Maksa Irvinga i Hanesa Daubea. Plus dominantnu figuru na dva metra - Bena Haloka. Voda je išla na njihovu vodenicu, mnogo razloga za zadovoljstvo je u tim momentima imao Dejan Udovičić. A, onda je naprasno kula od karata počela da se ruši. I spasa nije bilo. 

Lančanu reakciju pokrenuli su Konstrantinos Genidunijas i Stilijanos Argiropulos, da bi još jedan Grk koji je nastupao za dubrovački Jug došao glave Amerikancima. Kraj dubrovačkih zidina su stasavali Konstantinos Kakaris, Stilijanos Argiropulos i Aleksandros Papanastasiju, uobličio ih je Vjekoslav Kobešćak, dao novu dimenziju njihovoj igri i svi do jednoga su izdejstvovali transfere u vrhunske klubove. Grčki sidraš je završio u Pro Reku, Argiropulos u Ferencvarošu, a Papanastasiju se vratio u Olimpijakos. Kupio je kartu u jedom smeru za najveći klub u svojoj državi. 

I kupio je kartu Grcima za četvrtfinale. Nametnuo se kao lider protiv Amerikanaca, povukao je u četvrtoj četvrtini. U završnici svakog napada lopta je bila kod njega na desnom krilu. Tri gola i asistencija za Efstatiosa Kalogeropulosa. Ogroman uticaj na taj tandem imali su u protekloj sezoni srpski stratezi Igor Milanović i Vladimir Vujasinović.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

Grčka – Kazahstan 18:2

SAD – Australija 16:8

Petak (21. jul)

SAD – Grčka 14:15

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

Italija – Kanada 24:6

Kina – Francuska 8:17

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

Hrvatska – Mađarska 10:12

Japan – Argentina 20:9

Petak (21. jul)

Mađarska – Argentina 21:13

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

Španija – Crna Gora 11:7

Južna Afrika – Srbija 5:30

Petak (21. jul)

Južna Afrika – Španija 6:27

Srbija – Crna Gora 13:13, petercima 4:2



tagovi

Vaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaSvetsko prvenstvo u vaterpoluAleksandros PapanastasijuStilijanos ArgiropulosTeodoros VlahosKonstantinos KakarisKonstantinos GenidunijasDejan UdovičićBen Halok

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara