Anderson na servisu (©FIVB)
Anderson na servisu (©FIVB)

Amerikanci strepeli do poslednje sekunde, Turci zamalo napravili iznenađenje

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.09.22. | 20:03

Anderson i drugari jedva preživeli duel osmine finala, rešili ga tek u dramatičnom taj-brejku

Kakav duel u Gljivicama! Delovalo je da će Amerika lako doći do trijumfa, a onda se situacija potpuno promenila, pa su u jednom trenutku Turci bili blizu senzacije. Na kraju su Anderson i drugari uspeli da se izvuku, spreče veliko iznenađenje i zabeleže pobedu koja ih vodi u četvrtfinale - 3:2 (25:21, 25:17, 22:25, 19:25, 15:12).

Verovatno je malo onih koji su verovali da Turska može da napravi ovoliko problema ekipi koja je bila srebrna ove godine u Ligi nacija. Ali, u čudo je definitivno verovao neverovatni Adis Lagumdžija. Sin nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Ekrema i novi igrač Modene nanizao je čak 31 poen, sjajno je predvodio svoj tim i dovodeo protivnike skoro do ludila. Posle osvojenog trećeg i četvrtog seta, Amerikanci su strepeli... Međutim, u završnici je favorit znao da iskoristi nesigurnost u redovima Turske i zabeleži pobedu koja vodi u četvrtfinale.

Izabrane vesti

Lagumdžija je bio najbolji poenter meča. U poraženom sastavu ga je ispratio Burutaj Subaši sa 12 poena. Treći dvocifreni bio je Gungor Burak sa 11. U pobedničkoj ekipi Dejvid Smit je skupio 17, Anderson 15, Rasel 14, a Defalko deset.

Pomalo opušteno ušli su u meč Amerikanci, nisu odmah pokazali zašto su veliki favoriti. Turska je bila ravnopravna do 7:7, ali je onda polako vrhunski kvalitet protivnika počeo da dolazi do izražaja. Sa svih strana su bili opasni. Dizač Majk Kristenson je lepo razigravao - kroz sredinu su bili uspešni Smit i Džendrik, sa krajeva su pretili Rasel i Defalko, a pomoć sa korekcije im je dolazila od Andersona. Od vođstva 8:7 pa sve do kraja prvog seta držali su sve u svojim rukama, a pretio im je samo Adis Lagumdžija. U sličnom ritmu nastavljen je i drugi set. S tim što su u njemu odbojkaši SAD-a još ranije napravili razliku. Poveli su 6:2, dugo održavali tu prednost, a onda u završnici je još povećali. Dobili su prilično ubedljivo drugi čin - 25:17.

Od tog trenutka se sve na terenu menja. Turci preuzimaju glavne uloge i igraju puni samopouzdanja. Na terenu odjednom deluje kao da je Turska ta kojoj se prognozira prolaz. Adis Lagumdžija je pokazao zašto ga smatraju jednim od najvećih talenata u svetskoj odbojci. Sjajno je izlazio na kraj sa blokerima protivničke ekipe. Gurao je reprezentaciju ka istorijskom uspehu...

Ipak, kada se u taj-brejku lomila utakmica došlo je do izražaja iskustvo Amerikanaca. Uspeli su da završe posao, ali će sa ovakvom igrom ili opuštenijim pristupom, teško pobediti u četvrtfinalu, gde će najverovatnije igrati sa Poljskom, koja je večeras ogroman favorit protiv Tunisa.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

Slovenija - Nemačka 3:1

Italija - Kuba 3:1

4. septembar - Gljivice

SAD - Turska 3:2

21.00: (1,01) Poljska - Tunis (10,9)

5. septembar - Ljubljana

17.30: Holandija - Ukrajina

21.00: Francuska - Japan

6. septembar - Gljivice

17.30: Srbija - Argentina

21.00: Brazil - Iran

ČETVRTFINALE

7. septembar - Ljubljana

(A) Slovenija - Holandija/Ukrajina

(C) Italija - Francuska/Japan

8. septembar - Gljivice

(B) Poljska/Tunis - SAD/Turska

(D) Srbija/Argentina - Brazil/Iran

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

A - C, B - D


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SADmuška odbojkaška reprezentacija TurskeSvetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara