Aston Martin (©Reuters)
Aston Martin (©Reuters)

Aston Martin spreman za ‘’restart’’ nakon letnje pauze

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.08.23. | 14:22

Fernando Alonso i Lens Strol čekaju reakciju tima

Aston Martin započeo je ovu sezonu kao najbliži rival Red Bulu, a u osam trka Fernando Alonso šest puta se peo na podijum. Međutim, u poslednje četiri trke tim iz Silverstona nije bio blizu borbe za pobedničko postolje, već su se u tu bitku umešali Meklaren, Mercedes i Ferari.

Nakon šest plasmana na podijum u prvih osam trka, Aston Martin se u poslednje četiri trke evidentno mučio. Fernando Alonso smatra da je razlog za pad forme njegovog tima u najvećoj meri prouzrokovan poboljšanjima koje su donele ostale ekipe. Tako je u Silverstonu Španac kroz cilj prošao kao sedmi, dok je njegov timski kolega Lens Strol ostao bez poena.

Izabrane vesti

“Mi nismo bili brzi ni na jednoj sesiji tokom vikenda, tako da nije bilo razlike ni u trci. Neki timovi su nas prestigli po pitanju razvoja bolida a neki od njih su doneli i veća unapređenja. Takođe, tu su i karakteristike staze i mislim da ona (Silverston) nije najbolja za naš paket. Moramo da vidimo i šta se desilo po pitanju guma, jer smo po prvi put imali novu konstrukciju, tako da nas čeka detaljna analiza. Ali, sve u svemu mislim da smo imali težak vikend”, kazao je dvostruki šampion posle trke u Velikoj Britaniji.

Alonso je posle trke u Silverstonu izjavio da Aston Martin treba da sačeka kako bi se pripremili za "restart" posle letnje pauze.

"Teško nam je da razumemo kako auto sada funkcioniše u poređenju sa početkom sezone, koliko smo unapređenja doneli u poređenju sa našim glavnim rivalima, a onda i da razumemo nove gume. One su za sve iste, samo treba da uradimo bolji posao".

Dvostruki šampion, ipak, nije zabrinut o trenutnoj formi njegovog tima.

"Iskreni smo, treba da napredujemo. Ne krijemo to da smo izgubili performanse u prethodnih par trka, radimo na tome i ti problemi će nas ojačati".

Posle Silverstona usledila je trka u Mađarskoj u kojoj je Alonso imao najgori rezultat u sezoni - deveto mesto, a Strol je bio deseti. U prethodnoj trci u Belgiji Alonso je završio kao petoplasirani dok je Strol bio deveti.

Upitan da li je Aston Martin izgubio po pitanju razvoja, Alonso je rekao da prava situacija nije jasna.

"Teško je znati, mislim, svaku trku bismo voleli da razumemo, i imamo mnogo pitanja, ali nikad ne znamo razlog problema. U Austriji Hulkenberg i Has, bili su četvrti u kvalifikacijama, pa smo svi bili iznenađeni. U Silverstonu je Vilijams bio veoma brz, pa smo svi bili iznenađeni. Ali onda u trci, sve se izbalansiralo i veliki timovi su završili u vrhu. I da, mi smo bili na kraju tih najboljih timova. Moramo da se vratimo u vrh", istakao je Španac.

Kada je reč o usponu Meklarena, šef tima Majk Krek je izjavio da nije zabrinut.

"Zabrinutost je pogrešna reč. Mislim da to potvrđuje ono što sam oduvek govorio, moramo da budemo pažljivi u preranom definisanju redosleda timova. Videli smo u Austriji na primer, Mercedes je bio loš, u Barseloni su bili veoma dobri. Mi smo bili veoma snažni u Kanadi, to nije bilo davno, gde smo se borili za podijum. Zato uvek kažem da treba da sačekamo dve, tri ili četiri staze da shvatimo kakav je redosled", rekao je Krek.

Još jedan problem koji će Aston Martin pokušati da reši je tempo jednog brzog kruga. Lens Strol se tokom cele godine mučio u kvalifikacijama, a najbolje šesto mesto zauzeo je u Saudijskoj Arabiji, Australiji i Španiji. Sa druge strane, Fernando Alonso imao je više sreće u kvalifikacijama od svog kolege jer je svaki put uspeo da se nađe među vodećih deset. Ipak, Krek želi da njegov tim ispuni očekivanja.

"Nivo očekivanja je povećan zbog šest podijuma. Normalno je da su očekivanja visoka jer imamo šest podijuma u deset trka. I nastavićemo da pokušavamo da ispunimo ta očekivanja. Mislim da je kompliment da imamo takva očekivanja, to pokazuje da smo uradili dobar posao".

Dok neki timovi prebacuju fokus na razvoj bolida za 2024, Krek je najavio unapređenja za nastavak sezone počevši od naredne trke u Holandiji krajem avgusta.

"Sve trke će imati unapređenja, a ako pogledate listu unapređenja za Zandvort, videćete i pročitaćete nešto", objasnio je Krek, a zatim dodao da je siguran da bi novi delovi trebalo da im donesu napredak.

Borbu za drugo mesto u šampionatu konstruktora trenutno predvodi Mercedes sa 247 poena, Aston Martin je treći sa 196, Ferari ima 191, a Meklaren 103 poena. Ubedljivo prvi je Red Bul sa 503 poena.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Aston MartinFernando AlonsoLens Strol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara