Tom Trbojević (©AFP)
Tom Trbojević (©AFP)

Australija se poklonila pred Srbinom: Turbo Tomi najbolji ragbista na Petom kontinentu

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.09.21. | 14:50

Iako je njegov Menli eliminisan u polufinalu plej-ofa čuvene NRL lige Tom Trbojević dobio prestižno priznanje. Lokalni mediji ga već proglasili za "prototip ragbiste modernog doba"

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Za prosečnog Australijanca postoje samo tri kolektivna sporta: kriket, australijski fudbal (ili futi) i ragbi (obe verzije - ragbi liga i ragbi junion). Nacionalno ragbi liga prvenstvo, popularna NRL, smatra se uz englesku Superligu za najjači šampionat u ovom sportu na svetu. A kada nekog igrača izaberu za najboljeg u NRL, taj je onda baš top klasa, najbolji među najboljima i – neko pred kim se pokloni cela Australija.

Izabrane vesti

Ta privilegija ove godine je pripala Tomu Trbojeviću, snažnom beku sidnejskih Menli Si Iglsa (Manly Sea Eagles), 24-godišnjem momku čijim venama teče srpska krv. Status prve zvezde australijskog ragbi liga sporta Trbojević je zaslužio igrama koje i navijače i stručnjake ostavljaju bez daha, a protivničke igrače bacaju na kolena u nemoći da ga zaustave.

Trbojević je na svečanosti u Brizbejnu početkom ove sedmice dobio Dejli M medalju, najprestižnije godišnje priznanje u NRL. Nagrada mu je pripala sa 35 indeksnih poena sakupljenih tokom sezone, dok je najbliži pratilac Nejtan Kliri osvojio 30. Tomov podvig je veći kada se zna da je zbog povrede propustio devet utakmica na početku sezone, a takođe, njegovi Orlovi nisu uspeli da se domognu velikog finala, pošto su eliminisani na poslednjem stepeniku. Ni to nije sprečilo Toma da dođe do priznanja.

Kad sam pre dodele ponovo čitao ko je sve u prošlosti dobijao ovu medalju, shvatio sam koliko je posebno kad se nađeš među takvim legendama. Ovo je nešto što nikada neću zaboraviti i što će zauvek ostati sa mnom”, rekao je Tom Trbojević, zahvaljujući se treneru i saigračima bez kojih, kako kaže, ovaj uspeh ne bi bio moguć.

Statistički podaci govore za sebe: Tom je ove sezone na 18 mečeva postigao 28 trajeva i asisistirao saigračima za još 28. Ovo je frapantan podatak kada se zna da je njegov prioritetni zadatak na terenu da zaustavlja protivničke igrače. A, i tu je majstor - ove sezone zabeležio je 124 obaranja rivala! Australijski novinari koji prate ragbi nazivaju ga čak i prototipom modernog ragbi liga igrača.

Zbog stila igre, prezimena i fizičkih predispozicija - neverovatne brzine, eksplozivnosti i atletske građe (visok je 194 centimetra i ima 100 kila čistih mišića), Trbojević je još pre nekoliko godina poneo nadimak Tomi "Turbo".

Zbog njega je i mlađa generacija Australijanaca, koji užasno teško lome jezik da ispravno izgovaraju naša prezimena, naučila da pravilno kaže Trbojević - sa sve "ić"! Čak je u čast Tomu i njegovom starijem bratu Džejku, takođe igraču Menlija, u jednoj lokalnoj školi svim đacima dat zadatak: "Učimo da spelujemo Trbojević i navijamo za Iglse".

Braća TrbojevićBraća Trbojević

Tom Trbojević je rođen 2. oktobra 1996. u Mona Vejlu, naselju na severnim plažama Sidneja, delu grada u kojem se nastanio veliki broj posleratnih srpskih emigranata krajem četrdesetih. U ovom predgrađu je formirana i prva parohija Srpske pravoslavne crkve na Petom kontinentu, u okviru koje je kasnije sagrađen i prokatedralni hram Svetog Save.

Danas najbolji ragbista Australije, odrastao je u sportskoj porodici. Otac Džon i majka Melisa naučili su svoja četiri sina da od ranog detinjstva budu vezani za sport, bilo da je to kriket, ragbi, futi ili ovaj "naš" fudbal, u Australiji češće nazivan američkim terminom - soker.

Tom je odmalena zavoleo ragbi koji je igrao sa dve godine starijim bratom Džejkom, a mlađi Ben (od ove godine takođe igrač Menlija) i Luk su ubrzo krenuli njihovim stopama. Još kada je imao 11 godina postigao je odlučujuće poene u finalu školskog prvenstva i njegovi nastavnici kažu da je Tomov životni put već tada bio trasiran. Nije vredelo ni što je otac pokušao da ga privoli da igra australijski fudbal, pa ga je redovno vodio na treninge, ali je par godina kasnije ljubav prema ragbiju prevladala.

Kada smo ga videli, moj kolega i ja smo samo rekli: ‘Vau, ovaj mali Tom baš ima mozak za ragbi. Klinac je, a tako dobro razume igru’”, prisećao se nedavno Mark Dejlu, nastavnik fizičkog i prvi trener braće Trbojević u školi Pitvoter.

Stariji brat Džejk kaže da je Tom još kao šestogodišnjak kapirao ragbi i provodio sate ispred televizora gledajući utakmice NRL-a i upijajući svaki detalj.

Još tada se izdvajao od druge dece, bio je visok, mršav i brz, a pošto je tako mnogo gledao ragbi na TV-u, uvek je znao gde treba da bude i kako da se kreće na terenu. Ljudima koji su ga gledali tada nije bilo jasno kako jedan klinac toliko poznaje sport”, ispričao je Džejk o mlađem bratu.

Tomovu dosadašnju karijeru u NRL su pored sjajnih igara, koje su ga dovele i do dresa reprezentacije Australije, obeležile i povrede. U prvoj godini mu je stradao skočni zglob, zatim je u više navrata imao naprsnuća butnih mišića, a prošle godine je prilikom jednog horor pada doživeo tešku povredu kolena. Ipak, ove godine se vratio jači i bolji nego ikada.

Trbojevići su već četiri godine i stalni učesnici najvažnije ragbi utakmice u Australiji, Stejt of oridžin, u kojoj se svake godine u tri duela nadmeću reprezentacije Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, australijskih država u kojima je ragbi liga sport broj 1. Nezaboravna je druga utakmica ove serije iz 2019. godine, kada je Tom postigao tri traja i doneo pobedu "plavima" iz Novog Južnog Velsa.

Ove godine Trbojevići su izdigli Menli iz sivila proseka i doveli ga u društvo velikih. Ipak, Rabitosi sa juga Sidneja su bili nepremostiva prepreka na putu ka velikom finalu.

Tom i Džejk ne potenciraju često svoje srpske korene, ali ne propuštaju da kažu da su ponosni na deda Petra i baku Dragicu i da su uz njih imali lepo detinjstvo. Takođe, znali su s vremena na vreme da se pojave u Srpskom klubu u naselju Bonirig, a pre dve godine su poklonili unikatni dres svog kluba Kulturno-umetničkom društvu Karađorđe iz zapadnog Sidneja.

Tom i Džejk Trbojević s unikatnim dresom  Menlija koji su poklonili KUD Karadjordje iz Sidneja Tom i Džejk Trbojević s unikatnim dresom Menlija koji su poklonili KUD Karadjordje iz Sidneja

U vreme dok su još bili najavljivani kao buduće zvezde NRL-a, 2016. godine, dobili su čak i poziv da zaigraju za ragbi liga reprezentaciju Srbije koja je tada došla na turneju u Australiju. Zbog klupskih obaveza morali su da se zahvale na pozivu Blagoju Stoiljkoviću i ljudima iz Saveza, ali su zajedno sa roditeljima došli na utakmicu protiv Filipina da podrže srpski državni tim.

Te godine za Srbiju je zaigrao veliki broj momaka iz Australije, ali nažalost, nije bilo prilike da u nacionalnom dresu gledamo braću Trbojević, kao ni Nika Čotrića i Toma Opačića, koji su danas takođe zapaženi igrači u NRL klubovima Kenterberi Buldogs i Paramata Ils.

Vredi istaći i da je Tom Trbojević pravi sportski intelektualac i mladić sa smislom za biznis i investicije. Studira ekonomiju i finansije na Univerzitetu Mekvori, a zajedno sa bratom zarađeni novac ulaže pre svega u nekretnine. Spada među tri najbolje plaćena igrača u NRL, sa godišnjom zaradom od 1.100.000 dolara.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

RagbiTom Trbojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara