(© Atletski savez Srbije)
(© Atletski savez Srbije)

Biće to naša zlatna devojčica: Očekujemo svetski rekord od Adriane Vilagoš

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.08.21. | 13:54

Prijem za juniorsku šampionku sveta

Zlatna devojčica. Najbolja je bila u pioniorskoj, konkurenciji mlađih juniorki, na Balkanijadi, postala je vicešampionka Evrope, da bi seriju izvanrednih rezultata Adriana Vilagoš upotpunila u Najrobiju, gde je prošle sedmice postala svetski prvak u konkurenciji starijih juniorki.

Dete rođeno 2004. godine u disciplini bacanje koplja oduševilo je ne samo naciju, već i kompletan atletski svet. Hitac od 61 metar i 46 centimetara doneo joj je svetsku titulu i državni rekord.

Izabrane vesti

Posledično i prijem na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ posle najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri.

Baš sam srećna! Neverovatno da sam svetska prvakinja, ova godina se sjajno završila, ostvarila sam sve ciljeve. Sledeće godine će biti još jedno Svetsko prvenstvo, želela bih da branim titulu i ostvarim normu za Olimpijske igre u Parizu 2024“, predstavila je Adriana ciljeve osvrnuvši se još jednom na emocije koje su je preplavile posle pobede u Keniji. „Neopisiv je bio osećaj kada sam se popela na postolje sa medaljom i čula našu himnu. Zahvalna sam Atletskom savezu Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta, kao i mom sponzoru Vinariji Čoka“.

Vilagoš je ostvarila najvredniji, ali su i rezultati ostalih atletičarki bili vredni aplauza. Ivana Ilić je bila peta u trci na 100 metara, imali smo i dve finalistkinje u skoku uvis (Angelina Topić je ostvarenjem 1,84 metara bila šesta, a Zorana Rokavec deveta sa 1,80), Teodori Boberić je malo nedostajalo za finale troskoka, a ppohvale su zaslužili Dunja Sikima, Aleksa Tomić (800 metara), Jovan Čanak i Bogdan Vidojković (110 metara prepone).

Ovo je rezultat upornog rada. Cilj Atletskog saveza Srbije već deceniju je ulaganje u mlade i promociju atletike pre svega kao zdravog načina života, onda i na profesionalnom nivou. To sad daje rezultate. Imali smo četiri finalistkinje, mogle su da rezultiraju sa četiri medalje, imali smo zlato fenomenalne Adriane Vilagoš, koja je kao mlađi junior ostvarila neverovatan rezultat. Imamo mnogo mladih atletičara i novu generaciju za Olimpijske igre u Parizu“, zadovoljan je Veselin Jevrosimović.

Veselin Jevrosimović (© Star sport)Veselin Jevrosimović (© Star sport)

Predsednik ASS objasnio je da je u toku smena generacija i da počinje da se isplaćuje ulaganje Saveza u infrastrukturu, stadione i u trenere.

„Nikad nismo imali sprintera u finalu bilo kog prvenstva, a sada smo mogli da imamo medalju. Sada čujem da Ivana nije čula pucanj, jer je bila u toj bočnoj 9. stazi, počela je da trči kada su svi pre nje krenule i to ju je koštao medalje. Kad s jedne strane stavite struku, sa druge dobru organizaciju, dobijete rezultat“.

U centru pažnje je, ipak, Adriana Vilagoš. Svi se nadaju da će rezultate iz mlađih kategorija reprizirati i kad postane seniorka.

Mogu da očekujem, ona je bila i svetska pionirska rekorderka, ona je za deset metara poboljšala rekord, od pionirskih dana je pratimo i podržavamo. Kao mlađa juniorka ostvarila je najbolji rezultat na svetu. Očekujem svetski juniorski rekord i svetski seniorski rekord“, dodao je Jevrosimović i ukazao da je naredno veliko takmičenje Svetsko dvoransko prvenstvo marta sledeće godine. „Srbija će biti domaćin najpoznatijim svetskim atletskim imenima, preko 150 zemalja je otkupilo TV prava, tako da će Beograd u martu biti centar sveta“.


tagovi

atleitkaAdriana VilagošVeselin JevrosimovićBacanje koplja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara