Marko Radović (©Starsport)
Marko Radović (©Starsport)

Biti ili ne biti za Zvezdu i puna mobilizacija Hrvata: Stara škola brani Beograd od zvezdanog ansambla

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.10.23. | 11:09

Pobede li i splitski Jadran i Ferencvaroš, dva kola pre kraja overiće prolaz među najboljih osam u Ligi šampiona i poslati crveno-bele i Novljane u Kup Evrope

Nisu imali velika očekivanja u Crvenoj zvezdi pred početak evropske odiseje, ulazak u Ligu šampiona bio je bonus. I kako sada stvari stoje samo to i ništa više. Crveno-beli su priterani uza zid, još jedan pogrešan korak i ispašće iz borbe za nokaut fazu.  

Jedan krug obrnut je u grupnoj fazi Lige šampiona, srpski vicešampion ima tri poraza i jedan osvojen bod, pa je za Crvenu zvezdu utakmica sa splitskim Jadranom “biti il’ ne biti”. Pobedi li hrvatski prvak, a pritom isto učini i Ferencvaroš u Trebinju protiv Jadrana iz Herceg Novog, dva kola pre kraja će klubovi iz Dalmacije i Budimpešte overiti prolaz među najboljih osam u Ligi šampiona, te poslati srpskog i crnogorskog predstavnika u Kup Evrope.  

Izabrane vesti

Beogradski sastav večeras (20.00) podno Kalemegdana može da uhvati poslednji voz zaprodužetak nadanja o ulasku u eliminacionu fazu Lige šampiona. U suprotnom, postaće jedna od prvih ekipa koja će se preseliti u drugo po snazi evropsko takmičenje. U njemu će, po novom sistemu, na proleće igrati osam najboljih timova iz grupne faze Kupa Evrope, kao i osam timova koji ispadnu iz društva najboljih. Mogli bi tu da se nađu i Vuljagmeni, Marselj ili Špandau, Olimpijakos ili dubrovački Jug, Breša ili Sabadelj, čak u ludoj kombinatorici i Novo Beograd. Kada se na sve to dodaju Vašaš i Savona, završnica bi mogla da bude poprilično uzbudljiva.  

U teškoj poziciji nalazi se ekipa Aleksandra Filipovića, ali ne i u nemogućoj. Pobeda nad zvezdanim ansamblom iz Splita štošta bi promenila u grupnoj fazi, a crveno-beli u prvom delu takmičenja nisu bili daleko od osvajanja bod(ova) na Poljudu. Imali su dva gola prednosti i peterac, mogao je Marko Radović da stavi domaćina u neugodnu poziciju... Rezervni čuvar mreže Mate Anić odbranio mu je udarac, a miljenik domaće publike Jerko Marinić Kragić i Jadranova letnja transfer bomba Loren Fatović su znali to da kazne.  

Od udarnog dua će crveno-belima pretiti najveća opasnost i u Beogradu, izvrsno se nadopunjuju u napadu na zgodnoj strani bazena. A, koliko su u Jadranu ozbiljno shvatili i pristupili utakmici sa Crvenom zvezdom najbolje govori činjenica da su u Beograd doputovali 30 i kusur sati pre utakmice, odradili trening i proglasili opštu mobilizaciju. 

“Imali smo tešku utakmicu protiv Zvezde u Splitu, ne očekujem ništa manje tešku ovde (u Beogradu prim. aut). Puna je mobilizacija”, poručio je Jure Marelja

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

Pobedi li Jadran - sve je gotovo. Bude li drukčije - stvari će se zakomplikovati. Otuda i “puna borbena gotovost” splitskog kluba, ne žele ništa da prepuštaju slučaju, da se peku na tihoj vatri do poslednjeg kola. Kao i na Poljudu oslanjaće se na na Jerka Marinića Kragića, Lorena Fatovića i Luku Bukića na zgodnoj strani, te crnogorskog reprezentativca Đura Radovića i ruskog bombarder Konstantina Harkova na suprotnoj. Imaju dva levoruka šutera, ali i jak centarski par u vidu Josipa Vrlića i Antonija Duževića

Igra na liniji dva metra biće i adut crveno-belih. U Splitu su Lukas Seman i Miloš Vukićević dobrim pozicioniranjem izborili četiri peterca. Bez ikakve dileme plan Aleksandra Filipovića će biti da spušta loptu na centre, da igra duge, pozicione napade i tako ne ostavlja previše prostora za kontranapade rivalu. Kada je beogradski sastav od toga neplanski odstupio, nije se dobro proveo.  

“To su njihovi centri. Ali, ne samo oni. Igraju, kako bi se reklo, vaterpolo ‘stare škole’. Jako su dugo zajedno, uigrani, znaju se ‘u dušu’. Lopta na dva metra pri kraju napada, uigrani su sa igračem više. Baš onako interesantna ekipa sa nekoliko zanimljivih spoljnjih igrača. Od Vasića, preko Subotića, Godova, levaka Radovića. Sjajno su pokriveni, nameću svoj stil igre, ali znamo mi na to da odgovorimo”, podvukao je Jure Marelja.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO: 

GRUPA A 

Sreda

17.30: Steaua Bukurešt - Novi Beograd

20.00: Breša - Sabadelj 

GRUPA B 

Sreda

16.00: Dinamo Tbilisi - Pro Reko

19.00: Jug Dubrovnik - Olimpijakos 

GRUPA C 

Utorak

18.45: (8.00) Jadran Herceg Novi (10.0) Ferencvaroš (1.15)

20.00: (4.50) Crvena zvezda (8.00) Jadran Split (1.35)

GRUPA D 

Utorak

15.00: (2.75) Vuljagmeni (7.50) Marselj (1.70)

19.30: (9.00) Špandau (13.0) Barseloneta (1.10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK FerencvarošAleksandar FilipovićJure Marelja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara