Đorđe Lazić i Aleksandros Papanastasiju (©European Water Polo Championship 2024)
Đorđe Lazić i Aleksandros Papanastasiju (©European Water Polo Championship 2024)

Blokovi kasnili, Filipović bio na vetrometini: Grcima peto, Srbiji šesto mesto u Dohi

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.02.24. | 15:08

Delfini zatvorili Svetsko prvenstvo porazom...

Odvajkada je u srpskom vaterpolu važilo: kako igraš odbranu, tako ćeš i proći. Demonstrirali su Delfini protiv Mađara u prvom meču razigravanja da su i te kako sposobni da je odigraju na visokom nivou, da su u stanju mnogo toga da zakrpe, pravovremeno izlaze u blok i smanje mogućnost da lopta prođe prvu liniju. Lakše je bilo tada i Radoslavu Filipoviću, ali je protiv Grka ponovo ostavljan na vetrometini i to je koštalo Srbiju petog mesta na Svetskom prvenstvu – 15:11.

Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu sedmo mesto, na planetarnom šampionatu – šesto. Grci su i drugi put u razigravanju odneli pobedu, ponajviše iz razloga što su imali previše prostora za šut sa distance. Bilo je situacija kada su imali sve vreme ovoga sveta da se nameste, skeniraju postavku u bazenu i odaberu koji ugao će da gađaju. Mahom su sa velike razdaljine pogađali, ogroman broj golova dali su iz pozicionog napada i kaznili mnoštvo propusta srpskih reprezentativaca u defanzivi.

Izabrane vesti

Prvenstveno u prvom poluvremenu. Kada se uzme u obzir da je Radoslav Filipović do odlaska na odmor imao čak osam intervencija, da je imao zapaženu ulogu i da je u više navrata spasavao olimpijskog šampiona, a da je Grčka u uvodne dve četvrtine dala osam golova – jasno je štošta u odbrani nije funkcionisalo. I da je to uzrok poraza, drugog na turniru u Dohi.

Nikolas Gilas i Efstatios Kalogeropulos su udarcima sa distance tresli mrežu, kasno su izlazili čuvari na grčke reprezentativce. Nije bila adekvatna reakcija spoljne linije ni kada je Aleksandros Papanastasiju sa centralne pozicije mogao da bira stranu u koju će šutirati. Pride je Konstatinos Kakaris, kao i u zagrebu, stvarao poteškoće srpskim bekovima. Nije najbolja bila ni izvedba napada sa igračem više i jedna od malobrojnih stvari koje su štimale jeste spuštanje bekova kod stative.

Dobro su kombinovali Sava Ranđelović i Petar Jakšić, često se bek Vašaša nudio kao drugo sidro i to je akcija koju je Uroš Stevanović uigravao i za naredne utakmice na velikim turnirima. Insistirala je Srbija na igri kod stative, Nemanja Ubović je bio aktivan, uspevao da iznudi isključenja i imao je dorbu realizaciju sa linije dve metra. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da bi se razlika spustila. Grci su imali i četiri gola prednosti posle golova Aleksandrosa Papanastasijua i Nikolaosa Gilasa, međutim, mnogo toga se promenilo poboljštanjem igre u odbrani.

Iz kvalitetne defanzive proistekla je mirnoća u napadu, Radomir Drašović je udarcima sa pet i šest metara gađao gornje uglove, skidao je paučinu. Ništa nije mogao Emanuil Zerdevas kada se dizao na šut, kao ni kod kontre Đorđa Vučinića i hica Dušana Mandića u poslednjoj sekundi treće deonice. Prišli su srpski vaterpolisti na gol zaostatka, ukazala im se prilika da preokrenu i – uprskali su. Napravili su grešku u pasu kada su imali igrača viš, Grci su ukrali loptu, kontru je isplivao Angelos Vlahopulos i odbio nalet olimpijskog šampiona. Dotuklo je to Srbiju.

GRČKA – SRBIJA 15:11

(5:2, 3:3, 2:4, 5:2)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Andrej Franulović, Matan Švarc

GRČKA: Zerdevas (13 odbrana), Genidunijas 1, Guvecis 3, Papanastasiju 1, Gilas 2, Argiropulos 1, Alafragis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlahopulos 2, Kalogeropulos 2, Papanikolau, Corcatos.

SRBIJA: Filipović (10 odbrana), mandić 2, S. Rašović 1, Ranđelović 1, P. Jakšić 1, Vučinić 1, Drašović 3, N. Jakšić, Ubović 2, Lukić, V. Rašović, Lazić, Mitrović.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI:

Subota

FINALE:

15.30: (1.85) Italija (6.50) Hrvatska (2.55)

MEČ ZA BRONZU:

Španija – Francuska 14:10

MEČ ZA PETO MESTO:

Grčka – Srbija 15:11

MEČ ZA SEDMO MESTO:

Crna Gora – Mađarska 14:14, petercima 2:4



tagovi

Nemanja UbovićPetar JakšićSava RanđelovićRadoslav FilipovićTeodoros VlahosUroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluĐorđe VučinićDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićKonstantinos KakarisAleksandros PapanastasijuEfstatios KalogeropulosEmanuil ZerdevasRadomir Drašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara