Filip Filipović (©Starsport)
Filip Filipović (©Starsport)

Bomba Filipovića s pola bazena vredna regionalne krune! Novi Beograd ponovo najveća ex-YU sila

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.04.24. | 20:51

Alvaro Granados dominirao u još jednom velikom finalu i poneo pehar iz Splita za srpsku prestonicu

Najveći se opraštaju u velikom stilu, ne kao gubitnici. Filip Filipović je reprezentaciji Srbije rekao zbogom u Tokiju sa olimpijskim zlatom oko vrata, a imaće po čemu da pamti i poslednji ples u klupskoj karijeri. Odlučio je da on bude u kapici Novog Beograda i za sada je stanje sledeće: Kup Srbije – podignut, trofej Jadranske lige – takođe!

Jadran je imao situaciju za poželeti u regionalnoj ligi, jer izborio se za domaćinstvo i u poslednjem meču, na svom bazenu pred punim tribinama, igrao je za titulu. Ali, udario je u neprobojni bedem, udario je u Filipa Filipovića. Levoruki bombarder ni sam ne zna koliko puta je sprečio loptu da prođe prvu liniju odbrane, lišavao je posla Lazara Dobožanova, a bombom sa pola terena doneo je Novom Beogradu drugu regionalnu krunu – 15:7.

Izabrane vesti

Jeste, dao je Filip Filipović taj spektakularan gol krajem treće deonice, ali bio je to klasičan nokaut. Direkt! Od njega nije bilo oporavka, bio je najava velikog slavlja novobeogradskog kluba na Poljudu. Dotukao je hrvatskog prvaka, ubio mu i ono malo nade koja je tinjala do toga trena. Alvaro Granados se do kraja postarao da se ekipi Živka Gocića ne ponovi scenario od pre dve nedelje, kada je ogroman kapital – prednost iznosila četiri gola – očas posla nestao i Novi Beograd došao u poziciju da u gradu pod Marjanom mora da dobije dvostrukog evropskog prvaka.

Španski virtuoz je dominirao u još jednom finalu. Nije baš kao protekle sezone u srpskom šampionatu protiv Crvene zvezde spakovao deset golova, bio je tek nešto manje ubitačan, međutim, i više nego dovoljno da Jadran nema šta da traži u odlučujućem meču za regionalnu krunu. Koliko impresivan je bio najbolje se oslikava kroz podatak da je isporučio sedam golova. Ništa manje od kompletnog splitskog sastava.

Alvaro Granados (©Starsport)Alvaro Granados (©Starsport)

Novi Beograd je poneo pehar iz Splita za srpsku prestonicu i ove godine je jedna stvar, bez ikakve dileme, ponovo na snazi: opet je najveća ex-YU sila! Barem trenutno. Ogleda se to i kroz Jadransku ligu, ali i kroz Ligu šampiona, gde je jedini klub iz regiona koji je sposoban da napadne evropsku titulu i iz trećeg pokušaja se popne na krov Starog kontinenta.

Splitskom klubu ni treće finale Jadranske lige nije bilo talično. Načisto je potučen Jadran na Poljudu. Iz igre je dao tek jedan gol (1/15), imao je užasnu realizaciju i igrača više (2/13), više izgubljenih lopti (osam naspram tri) i nije imao odgovor na minijature Živka Gocića. Novi Beograd je često igrao i sa bekovima na centraskoj poziciji, demonstrirao je Nikola Jakšić da može dobro da odgovori zadacima i kao sidraš, a Lazar Dobožanov potvrdio status prvog golmana tima, iako je na startu turnira prednost imao Frančesko de Mikelis.

Verovatno najbolju odbranu ove sezone odigrao je Novi Beograd u utakmici iz kategorije ‘biti il’ ne biti’. U prilog tome ide čak devet blokada. Ruke su konstantno bile podignute visoko u bloku, nisu šuteri splitskog kluba videli mrežu dobar deo susreta. Vrsni strelac Jerko Marinić Kragić tresao ju je samo iz peteraca (šutirao 2/8), ruski vaterpolista Konstantin Harkov jedini je dao iz kontranapada (1/6), a totalno je poništen Loren Fatović.

Zapravo, to je bio i ključ. Jer, hrvatska reprezentacija i splistki Jadran u velikim utakmicama umnogome zavise od toga šta će Loren Fatović iskreirati.

Marko Radulović (©Starsport)Marko Radulović (©Starsport)

Danas je Jadran bio nemaštovit, nije mogao ništa kada sidraši ne prime loptu. Pogubio je konce već u uvodnoj fazi meča. Nije od pomoći bilo ni to što je Jure Marelja povremeno u bazen slao sve same svetske prvake iz Dohe. I kada bi napravili jedan dobar potez u napadu, na suprotnoj strani bi se sa vode digao Miloš Ćuk, Marko Radulović ili Radomir Drašović i – sve bi bilo vraćeno u pređašnje stanje. Alvaro Granados i njegovih deset golova iz sedam pokušaja su posebna priča.

Novi Beograd je označio i drugo polje, popunio vitrine još jednim peharom i od sutra kreće u lov na preostala dva – Superligu i Ligu šampiona.

NOVI BEOGRAD – JADRAN SPLIT 15:7

(4:2, 3:2, 4:2, 4:1)

Split

Bazen: Poljud

NOVI BEOGRAD: Dobožanov (10 odbrana), Martinović Skumpakis, Granados 7, Ćuk 1, Pijetlović, Drašović 1, Jakšić, Perković 1, Filipović 3, Lukić, Vučinić 1, De Mikelis, Radulović 1. Trener: Živko Gocić.

JADRAN SPLIT: Anić (3 odbrane), Čagalj, Marinić Kragić 2, Biljaka 1, Butić 2, Pejković, Berehaluk 1, Harkov 1, Radović, Vrlić, Fatović, Dužević, Marcelić (6 odbrana), Radan. Trener: Jure Marelja.

RASPORED POSLEDNJEG TURNIRA JADRANSKE LIGE:

Četvrtak

Jadran Split – Crvena zvezda 14:7

Jug Dubrovnik – Novi Beograd 11:11, 3:5

Petak

Crvena zvezda – Jug Dubrovnik 10:10, petercima 5:4

Jadran Herceg Novi – Novi Beograd 9:17

Subota

Crvena zvezda – Jadran Herceg Novi 9:15

Novi Beograd – Jadran Split 15:7



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK Jadran SplitŽivko GocićJure Marelja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara