Čarls Oliveira (© AFP)
Čarls Oliveira (© AFP)

Brazilski UFC šampion ostao bez pojasa zbog 220 grama pred borbu godine (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.05.22. | 09:03

Neverovatna situacija dogodila se u Arizoni pred okršaj Čarlsa Oliverire i Džastina Gejdžija u lakoj kategoriji UFC-a

Svet MMA je surov, posebno na elitnom nivou UFC-a. Najpoznatije i najprestižnije organizacije. Pred dugo isčekivani UFC 274 koji je zakazan za noć između subote i nedelje po, našem vremenu, imao je neverovatnu predigru. Naime, kako pravila nalažu 48 sati pre meča svi borci moraju da izađu na merenje kilaže kako bi svi bili iskontrolisani i klasifikovani po kategorijama. Od čitavog tog događaja pravi se i TV spektakl, a retko kada imamo priliku da vidimo da neko "omaši" kilažu i dođe pretežak, posebno šampioni. Međutim, sada se i to dogodilo. Po mnogima meč godine u svetu MMA je borba u lakoj kategoriji između aktuelnog šampiona Čarlsa Oliverire iz Brazila i Džastina Gejdžija iz SAD. Granica u lakoj kategoriji UFC-a je 155 funti (70,3 kg). Među prvima na vagu je stao Gejdži koji je bio težak tačno 155, a vrlo brzo su tamošnji novinari primetili da u zgradi gde se održavaju merenja nema aktuelnog šampiona. On se skoro dva sata kasnije pojavio i bilo je očigledno da ima problem. Kada je stao na vagu, ona je pokazala 155,5. Samo pola funte preko granice, ali po pravili i to je prekršaj. U prevodu pola funte je oko 220 grama. Svi su bili u šoku, a ubrzo je stiglo i zvanično saoštenje, Oliverira je ostao bez šampionskog pojasa zbog prevelike težine. Prvi put u istorjiji UFC neki šampion je ostao bez pojasa na vagi.

Međutim, tu nije kraj zavrzlamama.

Izabrane vesti

Zbog velikog interesovanja, isčekivanja publike, rasprodatih karata... meč se ne otkazuje. Sve se nastavlja po planu uz nekoliko izmena.

Čarls Oliveira ulazi u oktagon bez šampionskog pojasa i u slučaju da pobedi Gejdžija pojas neće ponovo osvojiti. Titula ostaje upražnjena, ali Oliveiri je u tom slučaju zagrantovano mesto u narednoj šampionskoj borbi u kojoj će protivnik biti određen naknadno.

Sa druge strane ako Džastin Gejdži pobedi borbu, njemu pojas pripada regularno bez ikakvih daljih začkoljica.

Ovako nešto se prvi put dešava u UFC kada je u pitanju šampionska borba.

Priča Čarlsa Oliveire je izuzetno zanimljiva, a njegov uspon do šampiona je nesvakidašnji. Naime, momak koji je ušao u UFC kao vrlo mlad borac koji se isključivo oslanjao na džiu-džicu se dugo mučio, a onda je krenuo neverovatan uspon od 2018. godine. Od tada je momak iz Sao Paula nanizao neverovatnih 10 pobeda i došao u situaciju da se bori za pojas u lakoj kategoriji

Zanimljivo da se i on borio u momentu kada je titula bila upražnjena.

Bio je to period kada je sada već legendarni Habib Nurmagomedov slavio 29. put u MMA karijeri i onda šokirao sve kada je objavio da završava karijeru. Zanimljivo da je Habibu tada protivnik bio Gejdži, sadašnji protivnik Čarlsa Oliveire.

Brazilac je u svojoj šampionskoj borbi šokirao sve kada je pobedio Majkla Čendlera koji se takođe bori iste večeri u Arizoni, njegov protivnik je legendarni Toni Ferguson.

Posle Čendlera, Oliverira je uspešno odbranio pojas u meču protiv Dastina Porijera.


tagovi

UFC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara