Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Bronzano odličje na talonu: Srpkinje znaju kako sa Turskom u Ankari

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.07.22. | 08:20

Duel sa treće mesto u Ligi nacija igra se danas od 14 časova

Ako pobede sijaće im bronzana medalja oko vrata, ako izgube odlaze kući praznih ruku - velika je razlika. Znaju odbojkašice Srbije šta im je činiti, ali isto tako je jasno da će Turkinje dati i poslednji atom snage kako bi pred domaćim navijačima slavile osvajanje trećeg odličja u Ligi nacija. Utakmica koja će biti uvertira za veliko finale igra se danas od 14 časova u Ankari. Posle toga će se za zlato boriti Italija i Brazil od 17.30.

Kada bi u asocijacijama stajalo - Srbija, Turska, dvorana u Ankari, borba za medalju - odmah bi se ljubitelji odbojke setili Evropskog prvenstva 2019. godine. Naše odbojkašice su tada presudile domaćima u finalu pred punom halom i to posle pet dramatičnih setova. U taj-brejku je rezultat bio 15:13, što pobedu Srbije čini još slađom, a poraz samo bolnijim.

Izabrane vesti

To je samo jedan u nizu međusobnih duela, kada su Turkinje morale da napuste teren pognutih glava. Srpkinje su im s godinama postale prava noćna mora. Nikako Đovani Gvideti nije uspevao da izmisli recept za pobedu u bitnim okršajima...

Poslednju pobedu na najvažnijim takmičenjima Turska je ostvarila 2012. godine. Tada je dobila Srbiju u grupnoj fazi, ali obe selekcije nisu prošle dalje. Posle toga Turkinje su slavile jednom u Gran Priju i tri puta u Ligi nacija. Sve ostale duele dobila je naša selekcija od kojih su najvažniji bili - okršaj za bronzu na EP 2015, polufinale EP 2017, finale EP 2019, polufinale EP 2021.

14.00: (1,45) Turska - Srbija (2,55

Ove godine su se sastale u ligaškom delu ovog takmičenja i tada je Santarelijev tim bio bolji (3:2). Definitivno ne leži Turskoj igra Srbije. Ali, zato u svaki novi obračun ulaze i duplo motivisanije nego protiv drugih rivala. Sada će imati i publiku na svojoj strani... Pritom, Đovani ima na raspolaganju najjači sastav, dok naš tim nije kompletan.

Svetske šampionke će se danas boriti za prvo odličje u Ligi nacija. Do sada su osvajale peto i dva puta 13. mesto. Domaće su uspešnije u Ligi nacija i imaju osvojeno po jedno srebro i bronzu i četvrto mesto.

Kad je ligaški deo u pitanju Turkinje su ostvarile sedam pobeda i pet poraza. To ih je dovelo na sedmu poziciju, ali su prema propozicijama u četvrtfinale otišle kao prvi nosilac, jer su organizatori Fajnal ejta. Na prvom koraku u Ankari su imali najlakšeg rivala - Tajland. Posle toga su igrale sa Italijankama i glatko izgubile maksimalnim rezultatom.

Srpkinje su bile šeste sa skorom 8-4, ali su se zbog pomenutog pravila pomerile na sedmo mesto i odmah je postojala mogućnost da nagaze na minu. Morale su sa olimpijskim šampionom SAD da igraju na otvaranju finalnog turnira. Napravile su iznenađenje, izvukle veliku pobedu, a onda sjajno započele i polufinale. Dobile su prvi set protiv Brazila 25:14, ali onda su dozvolile protivnicama preokret.

Pitanje je koja će ekipa pre moći da se oporavi od poraza u četvrtfinalu. Pritisak je verovatno veći na Turskoj, što zbog domaćeg terena, što zbog sastava koji je najjači mogući.

Reprezentacija Turske (©FIVB)Reprezentacija Turske (©FIVB)

Dobro se poznaju sve te devojke. Poslednji put su se na terenu srele pre tačno mesec dana - 17. juna. Na poziciji korektora je mlada i snažna Ebrar Karakurt. Srednjaci Eda Erdem i Zehra Guneš, dizač Čansu Ozbaj, na prijemu Hande Baladin i Saliha Šahin, eventuelno Meliha Ismailoglu. Libero je Akoz Sigme. Uvek mogu da se u postavi nađu i Mirjam Boz, Tugba Senoglu... Uglavnom su to igračice koje su u italijanskim ili turskim klubovima, a u reprezentaciji već duže vreme rade zajedno sa Đovanijem Gvidetijem.

Naš tim jeste drugačiji u odnosu na dve takmičenja prethodne godine (OI, EP), ali svakako ima čemu da se nada.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtfinale

Sreda

Brazil - Japan 3:1

SAD - Srbija 2:3

Četvrtak

Italija - Kina 3:1

Turska - Tajland 3:1

Polufinale

Subota

Srbija - Brazil 1:3

Italija - Turska 3:0

Nedelja

Za treće mesto

14.00: (1,45) Turska - Srbija (2,55)

Finale

17.30: (1,37) Italija - Brazil (2,85)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacija za odbojkašiceženska odbojkaška reprezentacija Srbijedanijele santareliEbrar Karakurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara