(©Starsport&MN Press)
(©Starsport&MN Press)

Četiri dana, tri Zvezdine utakmice, preko 65.000 na Marakani i u Areni, i Dušan Mandić kao specijalni gost

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.10.23. | 11:21

Crveno-beli vaterpolisti će posle pauze od jedne sezone odigrati prvi meč u grupnoj fazi Lige šampiona u Beogradu

Jedini klubovi u Evropi koji imaju tri kolektiva u najjačim klupskim takmičenjima su Crvena zvezda i Barselona, a ova nedelja posebna je za navijače crveno-belih. U dva dana se kombinovano na tribine “Marakane” i Arene sjatilo preko 65.000 duša i prisustvovale su izvanrednim predstavama.

Osman Bukari je trkom i asistencijom za Šerifa Endijajea digao stadion na noge, kasnije i pogotkom, da bi samo dan kasnije Rokas Giedraitis i Šabaz Nejpir trojkama bacili Arenu u trans i poveli klub sa Malog Kalemegdana do pobede na premijeri u Evroligi. Dani visokog napona produženi su vaterpolo Ligom šampiona, crveno-beli su crème della crème posle jedne sezone vratili na Dorćol, a u prvoj utakmici na svom bazenu specijalni gost biće – Dušan Mandić.

Izabrane vesti

Neće brojka od 65.561 navijača ove sedmice na Zvezdinim utakmicama drastično porasti, ne može bazen “Milan Gale Muškatirović” ni da primi veliki broj ljudi, ali na bolju posetu od današnje protiv Ferencvaroša (20.00) teško da u crveno-belom taboru mogu da očekuju. Mađarski prvak je daleko najatraktivniji suparnik u grupnoj fazi Lige šampiona, pretendent je na evropski tron, ima sijaset svetskih šampiona i nekoliko velikih inostranih imena, a Dušan Mandić je prvo među njima.

Levoruki bombarder iz Boke Kotorske prvi put se vraća u Beograd od razlaza sa Novim Beogradom i u novom timu malo mu je vremena bilo potrebno da dostigne nivo pre pauze, te da postane jedan od najvažnijih igrača. Već je podigao trofej sa mađarskim klubom, osvojio je kup krajem avgusta, bio ponajbolji pojedinac golgeterski gledano na završnom turniru. Kliknuo je sa novi trenerom Balažom Njekijem i zasigurno će biti neko na koga će crveno-beli posebno obratiti pažnju.

Ali, daleko od toga da je Dušan Mandić jedina pretnja po Zvezdu…

Gavril Subotić i Dušan Mandić (©MN Press)Gavril Subotić i Dušan Mandić (©MN Press)

Angažovan je da donese ekstra kvalitet ekipi i učini je konkurentnom za evropsku titulu. Ferencvaroš se nalazi u najužem krugu favorita i ima pregršt vrsnih strelaca, ali i jednog velikog majstora. Deneš Varga je virtuoz kakvih ima malo u modernom vaterpolu, u stanju je da ni iz čega zatrese mrežu, da izmisli pogodak. Njegovu nameru teško je pročitati, neretko golmane matira šraubom. Sa njim i dvostrukim olimpijskim šampionom iz Srbije igra u napadu je izbalansirana, a Ferencvaroš će, poput Crvene zvezde, često tražiti igrača na liniji dva metra.

Mađari potenciraju igru sa dosta uplivavanja, svi mogu da se spuste na liniju dva metra i pomognu sidrašu Toniju Nemetu ili se nađu u njegovoj ulozi. To je zaostavština Žolta Varge, kome je Balaž Njeki do kraja minule sezone bio pomoćnik, a zatim preuzeo klupsko kormilo. Stilijanos Argiropulos, Edoardo di Soma, Dušan Mandić, Adam Nađ, Silard Janšik – nikome od njih nije strano da uplivaju i naprave višak. Sa tim da su svi opasni u šutu spolja, kao i ruski vaterpolista Danil Merkulov ili Luka Damonte.

Sa takvim timom Ferencvaroš ima dobre izglede da se plasira na finalni turnir Lige šampiona. Uspešno je otvorio grupnu fazu, nadigrao je Jadran iz Herceg Novog u Budimpešti, dok je Crvena zvezda propustila priliku da priredi iznenađenje u Splitu. Vodila je veći deo utakmice, imala dva gola prednosti i peterac da se odlepi i – proćerdala je dobru šansu. Domaći bazen nije zanemarljiva stavka, međutim, protiv Mađara i kvalitetniji timovi se neće previše naigrati. Moraće crveno-beli da odigraju bez padova, da koriste svaku priliku koja im se ukaže i pronađe način da nadomeste izostanak glavnog kreatora Dušana Markovića.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO:

GRUPA A

Petak

Steaua Bukurešt - Sabadelj 8:11

Breša - Novi Beograd 8:13

GRUPA B

Petak

Dinamo Tbilisi - Olimpijakos 6:19

Jug Dubrovnik - Pro Reko 7:14

GRUPA C

Subota

19.00: (3,40) Jadran Herceg Novi (8,00) Jadran Split (1,50)

20.00: (5.60) Crvena zvezda (9.00) Ferencvaroš (1.25)

GRUPA D

Subota

17.00: (8,00) Vuljagmeni (10,0) Barseloneta (1,15)

19.30: (4,00) Špandau (8,00) Marselj (1,40)



tagovi

VK FerencvarošVK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluDušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara