Strahinja Rašović (©VSS)
Strahinja Rašović (©VSS)

Crne rupe srpskog napada pojele medalju, Špancima svetska bronza

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.07.23. | 07:01

Najbolji meč Branislava Mitrovića na turniru, funkcionisala i odbrana, ali zakazao igrač više...

Dve šanse za medalju nisu iskorišćene. Ni posle šest godina Srbija se ne vraća sa Svetskog prvenstva sa odlikovanjima. Crne rupe srpskog napada pojele su odličje u Fukuoki. Zakazao je igrač više u polufinalu protiv Grčke, zakazao je i u meču za bronzu sa Španijom - 9:6.

Delfinima ništa nije išlo od ruke u polufinalu, ostali su tada bez sigurne medalje i olimpijske vize. Resetovali su se za Crvenu furiju, odigrali odlično poluvreme, nosili se sa favorizovanom četom Davida Martina sve do peterca koji je iznudio Rođer Taulj u poslednjim sekundama druge deonice. Nezadovoljan je bio Uroš Stevanović, činilo se da nije bilo udarca po ruci za najstrožu kaznu, da bi posle tog detalja usledio veliki pad. 

Izabrane vesti

Kao i protiv Grčke, Srbija je dvocifren broj minuta bila bez gola. Dva puta je propuštala priliku da povede, Nikola Jakšić i zatim Strahinja Rašović tresli su konstrukciju gola, ostali u nekoliko navrata pucali direktno u Eduarda Lorija. Španski čuvar mreže nakupio se intervencija i odluka Davida Martina da ga stavi među stative ispostavila se kao dobra. Zamenio je Unaja Agirea, tragičara u polufinalu, bio je to pun pogodak. 

Iako su srpski vaterpolisti u ranoj fazi eliminisali Martina Fameru, kasnije i Bernata Sanauhu - nisu se ovajdili. Alvaro Granados je takođe imao dve lične greške, predstavljalo je to opterećenje za Crvenu furiju, opcije u napadu bile su sužene, međutim, Delfini nisu koristili igrača više i to što je Branislav Mitrović odigrao najbolji meč na turniru. Donosili su pogrešne odluke kod igrača više, nije bilo ni proigravanja kod stative. 

Bezmalo celo poluvreme Srbija je bila bez gola. Tako bi i ostalo da na dve sekunde do kraja Felipe Perone nije vratio loptu Eduardu Loriju, a ona prešla imaginarnu gol-liniju. Arbitri su pogledali tu situaciju i pokazali na centar. Celim obimom lopta je ušla u gol. Desila se Špancima greška na kraju, u najbezbolnijem trenutku. Šest primljenih golova, ali čak 13 odbrana - nije bilo dileme ko je MVP. Čuvar mreže Sabadelja proglašen je za najkorisnijeg igrača u borbi za bronzu.

Mitrović brani peterac Granadosu (©Reuters)Mitrović brani peterac Granadosu (©Reuters)

Centarski tandem španske reprezentacije odradio je ogroman posao na liniji dva metra. Iako su Rođer Taulj i Migel de Toro kombinovano dali samo jedan gol, iznudili su čak šest isključenja. Crvena furija je profitirala iz tih situacija, svaki drugi napad je rešila u svoju korist, dok je Srbija iskoristila samo dva od deset. I to prva dva. 

Ponovo je previše toga zavisilo od Nikole Jakšića i Strahinje Rašovića. Najbolji srpski strelci dizali su se iz vode, nisu se libili da opale. U prvom poluvremenu su pogađali, održavali Srbiju u egalu, ali problem je nastajao kada su bivali zatvoreni. Jedino je još Vuk Milojević uspeo da se upiše u strelce. Treća četvrtina bila je odlučujuća. Delfine nije digao ni odbranjeni peterac, Branislav Mitrović je pročitao Alvara Granadosa. Nacrtan napad posle tajm-auta je progtraćen, usledila je kontra i Felipe Perone bio je nemilosrdan. 

Strahinja Rašović i Alvaro Granados su sa po tri gola bili najefikasniji, pratili su ih Vuk Milojević i Felipe Perone sa jednim manje. Kod Španaca su meč zbog tri lične ranije završili Martin Famera i Bernat Sanauha, a kod Srbije Radomir Drašović, kao i Nemanja Ubović. Srpski centar zaradio je direktan crveni karton četiri minuta pre kraja.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – FINALE:

Subota

11.00: (1.95) Grčka (6.25) Mađarska (2.40)

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – MEČ ZA TREĆE MESTO:

Subota

Srbija – Španija 6:9



tagovi

David MartinUroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluStrahinja RašovićNikola JakšićVuk MilojevićBranislav MitrovićRadomir DrašovićNemanja UbovićAlvaro GranadosEduardo LorioMartin FameraBernat SanauhaFelipe PeroneRožer TauljMigel de Toro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara