Emil Nilsen (©Reuters)
Emil Nilsen (©Reuters)

Danci s druge planete, pogurali Švedsku u polufinale

Vreme čitanja: 2min | ned. 21.01.24. | 21:58

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Svetski šampion lako dobio Norvešku u Hamburgu sa 29:23 (18:11) i sa prvog mesta u Grupi 2 ide u borbu za medalje

Gajila je Norveška nadu da se nađe u polufinalu u slučaju pobeda nad Danskom i Švedskom, ali prvi zadatak nije uspala da ispuni. Vikinzi su u skandinavskom obračunu lagano poklekli. Četa Nikolaja Jakobsena je očitala lekciju komšijama u Hamburgu, slavila sa 29:23 (18:11) i obezbedila prvo mesto u Grupi 2, kolo pre kraja druge runde šampionata.

I pre mečeva u utorak, jasno je da će Danska da ima pol-poziciju, a u polufinale ide sigurno i evropski prvak od pre dve godine iz Budimpešte, Švedska, koji je dobio nešto ranije Portugaliju sa 40:33.

Izabrane vesti

Već posle 30 minuta bilo je jasno da će Danci da ostanu sa maksimalnim učinkom na šampionatu Starog kontinenta. Simon Pitlik je bio sjajan, Matijas Gidsel standardno dobar, dok je na golu brljirao trenutno najbolji golmana na svetu, čuvar mreže Barselone Emil Nilsen. Na poluvrmenu je bilo +7 – 18:11, a u nastavku samo otaljavanje posla za trostrukog uzastopnog svetskog prvaka.

Sander Sagosen i drugovi bili su u nastavku samo nemi posmatrači magije tima Nikola Jakobsena koji je pokazao najviše u dosadašnjem toku šampionata.

Levi bek Flensburga Simon Pitlik je dao pet golova, koliko i Matijas Gidsel i veteran Hans Lindberg, dok su pivotmen Magdeburga Magnus Saugstrup i krilo Niklas Kirkeleke po tri puta pogodili metu. Mikel Hansen nije imao potrebu da ubacuje u petu brzinu, samo se jednom upisao u stelce. Maestrlani Emi Nilsen je imao 15 odbrana (skoro 40 odsto uspešnosti), branio je ceo meč, dok legendarni Niklas Landin Jakobsen nije ni ulazio u igru.

Levo krilo Aleksandr Blonc je postiglo pet pogodaka za Norvežane, Sander Sagosen četiri, a Tobijas Grendal tri. Standardno loši bili su golmani, Bergerud i Severas sa sedam, odnosno tri intervencije.

U prvom meču današnjeg programa, Slovenija je dobila Holandiju sa 37:32.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA – 4. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 2

Slovenija - Holandija 37:32 (19:13)

Švedska - Portugalija 40:33 (19:15)

Norveška - Danska 23:29 (11:18)

Ponedeljak

GRUPA 1

15.30: Hrvatska - Island

18.00: Francuska – Austrija

20.30: Nemačka - Mađarska



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara