Sava Ranđelović (©Aleksandra Krupanič)
Sava Ranđelović (©Aleksandra Krupanič)

Debakl kakav Srbija ne pamti: Surova dominacija Mađarske u Splitu, umalo dvocifrena razlika

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.08.22. | 20:02

Težak poraz Delfina u drugom kolu grupne faze - 16:7

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Umesto otvaranja vrata raja i zaveslaja ka četvrtfinalu - košmar u Spaladium areni. Suzio se gol vaterpolistima Srbije, kako god i šta god da su pokušavali i isprobavali ishod je bio isti: mreža gola Some Vogela nije se tresla, okvir gola jeste. I to do iznemoglosti. Mađarska će direktno među osam najboljih na Evropskom prvenstvu, a Srbija će posle debakla morati prvo da prođe kroz osminu finala - 16:7.

Izabrane vesti

Javila se stara boljka, ona sa početka leta i Svetskog prvenstva u Budimpešti. Srbija još nije sazrela za velike utakmice i pitanje je koliko će joj vremena biti potrebno da prođe kroz taj period. Odrastanje novog tima spor je i bolan proces. 

Niti jednog trenutka Žolt Varga nije imao zabrinut izraz lica, ni kada je na snazi bio egal, jer prve strele tada nisu ništa isporučivale. Rotirale su se sa igračima iz drugog reda. Akoš Konarik i Erik Molnar su uhvatili defanzivce i Dimitrija Rističevića na spavanju, a Srbija je potrajala koliko i precizan šut Strahinje Rašovića

Odsekli su Mađari srpske centre, zatvorili su dodavanja na liniju dva metra. Kada je to prošlo, kada se Nemanja Vico okrenuo licem ka golu - Srbija je dobila peterac. U gol ga je pretvorio Strahinja Rašović sredinom prve deonice. Posle toga - potom. Katastrofa kakvu Srbija ne pamti odavno.

Kad se sve spoji, Delfini bezmalo dve četvrtine nisu dali gol. Do akcije Strahinje Rašovića i Radomira Drašovića, koja je završena dizanjem centralnog beka. I nekako je nervoza počela da se uvlači u Srbiju od Drašovićeve prečke, svaki idući napad bio je kao precrtan. Tresao je okvir gola više puta Marko Radulović, uzdrmao je Dušan Mandić i prečku i stativu, pokušao i sa iznenađenjem u vidu šraube. Ništa nije prolazilo, a Soma Vogel je bio kratak. 

Telefonirali su izabranici Dejana Savića u bazenu, olako prodavali lopte, a aktuelni evropski prvak ih je oberučke prihvatao. Ukazao se Kristijan Peter Manherc, ubacio je u mašinu srpsku odbranu - ne kao Hrvate na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali nije bio daleko - najveće iznenađenje bio je Akoš Konarik. Iskočio je iz drugog plana i razmontirao olimpijskog šampiona. 

Odlučili su Mađari da ne povlačne ručnu, gazili su do kraja, kao minhenski Bajern ili Real Madrid. I ono malo samopouzdanja što ga je bilo u srpskom timu nestalo je u Spaladium areni. Odneli su ga Akoš Konarik, Kristijan Peter Manherc i Danijel Anđal.

SRBIJA – MAĐARSKA 7:16

(2:3, 0:4, 2:4, 3:5)

Split

Bazen: Spaladium arena

Sudije: Margeta (Slovenija), Zvart (Holandija)

Igrač više: Srbija 11 (5), Mađarska 11 (5)

Peterci: Srbija 1 (1), Mađarska 1 (1)

SRBIJA: Rističević (8 odbrana), Mandić, Drašović 2, Ranđelović, Vučinić 1, Vico, S.Rašović 2, Martinović, Pljevančić 1, Radulović, Stojanović 1, V. Rašović, Dobožanov. Selektor: Savić.

MAĐARSKA: Levai, Anđal 3, Manherc 4, Konarik 3, Nađi 1, Molnar 1, Zalanki, Burijan 2, Nemet, Fekete 1, Janšik 1, Vigvari, Vogel (8 odbrana). Selektor: Varga.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - DRUGO KOLO: 

Sreda 

GRUPA A

Crna Gora - Slovačka 18:10

Italija - Gruzija 18:8


GRUPA B

Grčka - Malta 15:6

Hrvatska - Francuska 13:7


GRUPA C

Holandija - Španija 10:11

Rumunija - Nemačka 11:4


GRUPA D

Slovenija - Izrael 5:9

Srbija - Mađarska 7:16



tagovi

Strahinja RašovićKristijan ManhercEvropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija MađarskeDejan SavićŽolt VargaGergo ZalankiAdam NađDimitrije RističevićRadomir DrašovićDušan MandićMarko Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara