Dejan Savić je vizionar, ne brinite se za zlatne delfine

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.08.21. | 09:30

Selektor ženske vaterpolo reprezentacije Australije Predrag Mihailović u razgovoru za MOZZART Sport kaže da se silazak sa scene šestorice najiskusnijih igrača Srbije neće odraziti na našu najtrofejniju selekciju.

(Od opisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Srpski vaterpolisti su na nedavno završenim Olimpijskim igrama odbranili zlato iz Rija, a jedan od njihovih najvećih navijača u Tokiju bio je Predrag Mihailović. Nekadašnji vaterpolista Partizana, član čuvene generacije koja je 1995. uzela duplu krunu, a čiji su lideri bili Dejan Savić, Danilo Ikodinović i Petar Trbojević, na Olimpijadi je kao selektor vodio žensku vaterpolo reprezentaciju Australije.

Izabrane vesti

Uspeh iz 2019, kada je na Svetskom prvenstvu u Gvangžuu doveo Australiju do bronzane medalje, Peđa nije uspeo da ponovi dve godine kasnije u Japanu. "Stingersice", kako ih zovu ovdašnji mediji i ljubitelji sporta, zauzele su peto mesto na Olimpijadi, što može da se smatra uspehom kada se zna da zbog strogih restriktivnih mera u Australiji nisu mogle da odigraju nijednu takmičarsku utakmicu u proteklih 18 meseci!

"Zbog situacije s kovidom nismo mogli da putujemo, niti da ugostimo neku ekipu u Australiji, a sve ostale selekcije su za to vreme igrale takmičenja poput Svetske lige. Taj efekat izostanka utakmica se nažalost pokazao na Olimpijadi. Ekipa ima veći potencijal, ali u ovakvim okolnostima nismo mogli bolje da se spemimo. To je bilo van naše kontrole", kaže selektor reprezentacije Australije.

U razgovoru za MOZZART Sport Peđa Mihailović se osvrnuo na uspeh srpskih vaterpolista i posebno podvukao timski duh kao najjaču kariku, koja je delfine odvojila od konkurenata.

"Kao i pre pet godina u Riju početak srpske reprezentacije je bio promenljiv, ali su zato opet bili najbolji kad je bilo najpotrebnije. Pored neospornog kvaliteta, srpski tim je još jednom pokazao svoju najveću vrednost, a to je porodična atmosfera. Svi se drže zajedno i poznaju jedan drugog u dušu. Zaista je predivan osećaj gledati ih kako treniraju, igraju i kako složno žive zajedno. Taj timski duh je nešto posebno, nešto što ih odvaja od drugih".

Iako su se šestorica najiskusnijih igrača odlučila da odu u zasluženu reprezentativnu penziju, Mihailović smatra da ne treba strepeti za budućnost naše najtrofejnije nacionalne selekcije.

"Verujem da već postoji selekcija mladih igrača koji će popuniti mesta iskusnih asova u reprezentaciji. Dejan Savić ima jasne planove u glavi, on je istinski vizionar i uvek zna šta ga čeka i šta mu valja činiti. Ne mislim pritom samo na naredni period, već i na nekoliko koraka ispred. Istina je da je ovaj tim dugo bio zajedno i da je osvojio sve, pa će samim tim posle smene tako uspešne generacije biti potrebno malo vremena da se sve postavi na svoje mesto. Ali, uveren sam da će sve biti kako treba i da ne treba da brinemo za budućnost našeg trofejnog sporta", poručio je Mihailović.

Peđa je u Tokiju imao priliku da se sretne sa svojim prijateljem i nekadašnjim saigračem iz Partizana, Dejanom Savićem.

"Uspeli smo da se nađemo nekoliko puta i da odemo u kratke šetnje, ali nije bilo prilike za veće druženje. Australijski olimpijski tim je imao posebna pravila u Tokiju, nismo mogli da idemo u druge zgrade u Olimpijskom selu i da se družimo s drugima. Znam da je u srpskom štabu bila velika proslava posle osvajanja zlatne medalje i srce mi se cepalo što zbog protokola nisam mogao da budem s njima i da zajedno proslavimo. Ali, biće prilike da nadoknadimo kad sve ovo prođe. Deki je u društvu pozmat kao neko ko jednom godišnje okuplja celu našu generaciju. Nadam se da će ova situacija sa kovidom uskoro da se završi i da ćemo biti u prilici da se svi opet budemo zajedno".

Predrag Mihailović nije sam u selekciji Australije, pošto mu se od pre dve godine u stručnom štabu pridružio još jedan srpski stručnjak i njegov veiki prijatelj Dušan Damjanović. Tu je i Peđina ćerka 25-godišnja Lena Mihailović, koja igra za australijsku reprezentaciju još od 2017. godine.

"Dušan i ja se znamo dugo, igrali smo vaterpolo zajedno još kao deca. Priključio nam se posle Svetskog prvenstva 2019. i pružio mi je zaista veliku pomoć, odlično funkcionišemo i zajedno radimo na tome da od ekipe uvek izvučemo najviše. Što se tiče moje ćerke Lene, lep je osećaj što je u reprezentaciji, ali isto tako svima je jasno kakvi sve pritisci mogu da budu zato što smo mi ipak otac i ćerka. Međutim, smatram da je ona svojim igrama, kvalitetom i odnosom prema ekipi i obavezama pokazala zbog čega je deo tima", kaže Peđa.

Iako su se Olimpijske igre završile pre skoro dve nedelje, ženska vaterpolo reprezentacija Australije, kao i dobar deo ekspedicije iz Japana još nije stigao kući. Zbog krutih državnih propisa uvedenih u borbi protiv virusa korona, većina njih se još nalazi u karantinskom kompleksu u Darvinu, na krajnjem severu zemlje.

"Nekako smo 'ubili' desetak dana i polako idemo "na dole". Što bi se vojničkim žargonom reklo - brojimo sitno - s osmehom kaže selektor Australije. - Trudimo se da organizujemo vreme na najbolji način, da nam prođe što brže. Situacija je takva da smo bili svesni šta nas čeka. Mi smo u karantinu faktički već šest meseci, jer smo pripreme za Olimpijadu obavili u takozvanom "bablu" (balonu), a i tokom dve nedelje boravka u Japanu, u Olimpijskom selu smo opet bili u nekoj vrsti karantina. Tako da je ovo sada samo šlag na torti".

Reprezentativci Australije sada su u kompleksu Hauard Springs u Darvinu. Borave u bungalovima od sedam-osam kvadrata, koji srećom imaju i male terase. Vreme se prekraćuje na razne načine....

"Duda (Dušan Damjanović ) i ja držimo koncerte za ekipu. Sedimo svako na svojoj terasi i sviramo gitare. To nam je jedan od hobija ovde, pravimo bend... Šta da se radi, spremamo se da možemo da imamo i drugu karijeru kad izađemo iz karantina - smeje se Mihailović i kaže da se uz gitaru i pesmu lakše podnose karantinski dani".

Pored muzičikih instrumenata, tu su i štapovi za golf...

"Pošto volim da igram golf, poneo sam štapove i loptice, pa tako na terasi postavim praznu kartonsku čašu za kafu i vežbam udarce. Tek da ne ispadnem iz fazona i da održim formu kad budem u prilici da posle ovih restrikcija s društvom u Sidneju opet odem na golf", kaže Peđa Mihailović.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

vaterpoloDejan SavićPredrag MihailovićAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara