Frančesko di Fulvio (©Reuters)
Frančesko di Fulvio (©Reuters)

Di Soma upropastio i Crnu Goru: Prštaće u polufinalu – Italijani na Špance

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 21:22

Hrvati protiv srpskog dželata – Mađara. Ajkule se priključile Delfinima u omraženom delu turnira za sve igrače

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Dugo je Edoardo di Soma bio kvalitetna „zakrpa“, bio je u stanju sve da preuzme, važio je za odličnog defanzivca. Unapredio je igru, ubacio nove segmente, drastično poboljšao završnicu i postao glavna oštrica italijanskog napada, uz Frančeska di Fulvija. Upropastio je Crnu Goru u četvrtfinalu, nije bilo igrača koji može da ga čuva. Pogađao je kako je hteo i poslao Italijane na Špance u polufinalu – 14:8.

Izabrane vesti

Prštaće kraj Save u završnici. Italijani i Španci imaće valjan razlog da navijaju za Mađare protiv Hrvata, jer ukoliko srpski dželat uđe u finale Evropskog prvenstva, pobednik drugog polufinala će automatski obezbediti olimpijsku vizu i nešto rasterećeniji će biti u borbi za zlato.

Bude li Edoardo di Soma igrao kao danas, a Francčesko di Fulvio kako inače ume, Španci će morati da ponude najbolju verziju. Crna Gora nije, bila je polovična u napadima sa igračem više, pucala ispod 30 odsto iz igre, a ni Petar Tešanović nije bio u elementu.

Italijani imaju ubojite šutere na krilima, levoruke igrače, na suprotnoj strani vrsnog strelca Frančeska di Fulvija. Najčešće protivnici baziraju odbranu na asu Pro Reka, gledaju da pokriju uglove Gonsalu Ečenikeu i koliko je to moguće oteraju od gola Edoarda di Somu. Kristalno im je jasno da se upuštaju u rizik, da italijanski centri dobijaju više vremena i prostora za udarac. Povoljnija je to opcija po rivale, ali katkad i oni prorade.

Zalomilo se Crnoj Gori da baš do toga dođe u četvrtfinalu. Nije veliki broj utakmica u kojima Lorenco Bruni i Luka Marcijali imaju bitnu napadačju ulogu, međutim, upravo je par sidraša u prvom poluvremenu pronalazio put do mreže Petra Tešanovića i nije dao Ajkulama da se odlepe i komfornije osećaju na bazenu zagrebačke Mladosti, sedmostrukog evropskog prvaka.

Pogađali su sa centarskih pozicija, poništavali strele levorukih crnogorskih igrača – Đura Radovića i Alekse Ukropine, te primorali rivala da češće skreće poglede ka borbi na dva metra. Još veću štetu Crnoj Gori pričinio je univerzalac Edoardo di Soma. Saigrač Dušana Mandića u Ferencvarošu drastično je napredovao u protekle dve godine, može sve da preuzima, da završava akcije šutem sa distance, da se spusti kod stative, bude prvi u kontranapadu...

Na sve pomenute načine cepao je mrežu i definitivno je, uz Frančeska di Fulvija, postao najvažnija poluga u sistemu Alesandra Kampanje. Grcima je spakovao pet golova pre no što je zaradio crveni karton zbog udaranja Konstantinosa Genidunijasa, a nije štedeo ni Petra Tešanovića. Prelomio je utakmicu, kažnjavao i najmanje propuste crnogorskih vaterpolista, dao četiri gola, delio i asistencije, osvajao lopte u sprintevima.

Ajkule nisu imale odgovor na igru Edoarda di Some, ugasile su se u trećem periodu, a tome je doprineo i golman Marko del Lungo. Očas posla je došao do dvocifrene brojke odbranjenih šuteva. Kanstantsin Averka bio je bez ideje, Đuro Radović nije bio na nivou iz meča sa Hrvatskom u Dubrovniku, gde je bio maestralan. Stao je šut i Aleksi Ukropini. Previđe važnih igrača zašlo je u slepu ulicu da bi Crna Gora mogla da iznenadi Italijane.

Ni Crna Gora se, kao ni Srbija, neće boriti za medalju na Evropskom prvenstu, već joj slede mučne utakmice razigravanja. U prvoj će igrati protiv Rumunije, dok će Delfinima protivnici biti Grci. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

ČETVRTFINALE

Petak

Mađarska – Srbija 10:10, petercima 5:4

Španija – Rumunija 24:7

Hrvatska – Grčka 13:8

Italija – Crna Gora 14:8

POLUFINALE

Nedelja

16.30: Mađarska – Hrvatska

20.15: Španija – Italija


tagovi

Edoardo di SomaVladimir GojkovićVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija Crne GoreEvropsko prvenstvo u vaterpoluFrančesko di FulvioMarko del LungoPetar TešanovićĐuro RadovićAleksa UkropinaMiroslav PerkovićKanstantsin AverkaAlesandro Kampanja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara